Olimpijski ogenj krenil proti Pyeongchangu

Drugi športi - ostalo 24. Okt 201712:23 > 12:27
Getty Images

V antični Olimpiji so danes slovesno prižgali olimpijski ogenj in s tem uradno začeli odštevanje do zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu. Olimpijsko plamenico je prvi ponesel smučarski tekač Apostolos Angelis iz Grčije, poroča STA.

Bakla bo osem dni potovala po Grčijo, prireditelji zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji jo bodo sprejeli 1. novembra.

Kot veleva tradicija so olimpijski plamen prižgali v antičnem templju Here s pomočjo sonca. Morali bi ga prižgati s paraboličnim steklom in sončnimi žarki, a je to preprečil dež. Zato so uporabili nadomestni ogenj, ki so ga prižgali pred tem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bakla bo zdaj osem dni potovala po Grčiji, v tem času bo 505 ljudi z njo naredilo 2129 kilometrov. Tridesetega oktobra bo prispela v Akropolis, kjer jo bo dan kasneje na novi slovesnosti prevzel organizacijski odbor iger v Pyeongchangu. Baklo nato čaka 8500 kilometrov dolga pot do Incheona v Južni Koreji, kjer bodo 1. novembra obeležili 100 dni do začetka ZOI. Nato sledi štafeta po celotni državi gostiteljici, obiskala bo devet provinc in osem večjih mest, na olimpijski stadion v Pyeongchangu pa bo prišla 9. februarja, na dan začetka iger.

Današnje slovesnosti so se med drugim udeležili grški predsednik Prokopios Pavlopoulos, južnokorejski premier Nak Yon Lee in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.