Misija Samozavest za invalidne otroke in njihove starše

Lidl Slovenija

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik, s katerim spodbujata mlade invalide k vključevanju v šport, pripravila projekt "MISIJA SAMOZAVEST" v katerem sodeluje tudi naša televizija.

S projektom MISIJA SAMOZAVEST partnerja z motivacijskimi videi nagovarjata mlade invalide ter njihove starše, naj šport postane del njihovega življenja, saj prinaša številne koristi. K projektu je ob lansiranju pristopilo več kot250 otrok z različnimi oblikami invalidnosti iz 24 slovenskih osnovnih in srednjih šol

Motivacijski videi so na ogled na spletni straniwww.zsis.si/postanisportnik

Motivacijske videoposnetke so otroci na šolah prejeli skupaj s pismom, v katerem jih partnerja programa spodbujata k temu, da šport postane pomemben del njihovega življenja. Kot so izpostavili sodelujoči v videih – nekdanji vrhunski smučar Jure Košir in vrhunska plavalka Anja Klinar ter parašportniki Jernej Slivnik, Lucija Planinc in Patrik Jagodic, šport prinaša številne koristi, krepi samozavest in prinaša nove dogodivščine ter prijetna doživetja. »Šport je zame zabava, saj spoznavam nove ljudi, širim obzorja in sam sebi dokazujem, da sem lahko vedno boljši. Športni treningi, tekme in trenutki, ki jih ob tem doživim, me motivirajo tudi takrat, ko sem slabe volje,« je povedal parasmučar Jernej Slivnik, ki se je letos udeležil tudi paraolimpijskih iger v Pjongčangu. Paraplavalka Lucija Planinc še dodaja, da je šport bistveno pripomogel k njeni samozavesti. »Preden sem se začela ukvarjati s športom, sem bila manj samozavestna in disciplinirana. Danes sem kot oseba veliko močnejša, lažje usklajujem šport in šolo in nasploh je moje življenje boljše,« je še dodala. 

Motivacija tudi za starše

Misija samozavest poleg otrok nagovarja tudi njihove starše, ki so pomemben člen med mladimi invalidi in športnimi dejavnostmi. Kot ugotavlja Jana Jagodic, mama paraplavalca Patrika Jagodica, je plavanje za njenega sina kot vsakodnevna terapija. »Zahvaljujoč športu je Patrik veliko bolj samostojen in samozavesten. Veliko se druži s prijatelji in zna si razporediti čas med šolo, treningi in družino. Zato staršem otrok invalidov polagam na srce, naj otrok ne zavijajo v vato, ampak jim predstavijo vse prednosti, ki jih šport prinaša in jim omogočijo gibanje, saj bo to prineslo več družinske harmonije in zadovoljstva pri vseh.« Prav zato sta partnerja programa pripravila tudi video, namenjen staršem, v katerem Patrik in Jana Jagodic delita svojo uspešno zgodbo.

Lidl Slovenija