Gabrovcu nov mandat na čelu OKS-ja

Getty Images

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zveze (OKS ZŠZ) Bogdan Gabrovec je edini kandidat za predsedniško mesto v naslednjem mandatu.

16. decembra se bo iztekel štiriletni mandat dosedanjemu vodstvu Olimpijskega komiteja Slovenije, ki mu je predsedoval Gabrovec in že zdaj je jasno, da do spremembe na vrhu ne bo prišlo. Rok za oddajo prijav je potekel 16. novembra, prišla pa je le ena prijava – Judo zveza Slovenije je za nov štiriletni mandat predlagala Gabrovca.

Med najpomembnejšimi zadolžitvami za naslednji mandat je Gabrovec izpostavil z državo povezane napredke pri financiranju slovenskega športa ter uresničitev nekaterih pomembnih zavez nacionalnega programa športa in novega zakona o športu, ki je bil sprejet šele lani. “Prav je, da zastavljeno delo končamo. Med najbolj bistvenimi problemi je financiranje športa,” je dejal.

Pri tem je izpostavil delovanje Fundacije za šport kot eno ključnih financerk za delovanje športa v državi. Ta sredstva pridobiva iz koncesijskih dajatev na igre na srečo, ki pa se v zadnjih letih zmanjšujejo tudi zaradi interventnega ukrepa, sprejetega v času krize, s čimer se je uvedla dodatna obdavčitev iger na srečo.

Tako naj bi FŠO v prihodnjem letu razdelila 7,7 milijona evrov za namene delovanja športa, po njenih navedbah pa je sprejem dodatne obdavčitve povzročil okrog milijon in pol evrov izpada prihodkov na letni ravni.

V času gospodarske krize je bila začasno sprejeta deset odstotna obdavčitev srečk. Ta zakon se mora ukiniti ali pa moramo doseči, da se tako zbrana sredstva sistemsko preusmerijo v šport, saj ga država zbira iz tako imenovanega športnega denarja,” je opozoril Gabrovec.

Volilna skupščina, na kateri bodo delegati vodili novo vodstvo, bo 16. decembra.

Gabrovec je drugi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Pred tem je OKS od leta 1991 do 2014 vodil Janez Kocijančič.