Anka Pogačnik do prvega odličja na velikih tekmovanjih

Drugi športi 30. Apr. 202216:40 > 19:21
Delite:
Anka Pogačnik. FOTO: Guliverimages.

Slovenska judoistka Anka Pogačnik je na evropskem prvenstvu v Sofiji osvojila bronasto odličje, svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. V odločilni borbi je premagala Nizozemko Hilde Jager po treh kaznih.

Tridesetletna Slovenka je v boju za bron pokazala vse svoje bogato tehnično znanje. Fizično morda celo močnejša Nizozemka je šla v dvoboj izjemno nevarno, ko pa je Pogačnikova začela v svojih napadih menjati smer meta in garda, tekmica ni več našla ustreznih rešitev.

Nabirati so se začele kazni, taktično je slovenski junakinji letošnjega EP glasno z roba tatamija pomagal Gregor Brod, in ob izteku rednega dela je Jagerjeva prejela še tretjo kazen za diskvalifikacijo.

Dolg tekmovalni dan je tekmovalki kranjskega Triglava, ki je dolgo trenirala tudi pri Marjanu Fabjanu na Lopati, najprej namenil Turkinjo Fidel Ogan in Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko, ki ju je 30-letna slovenska reprezentantka premagala predčasno.

V četrtfinalu je bila za 30-letno Gorenjko nato usodna izkušena Nizozemka Sanne van Dijke, bronasta z zadnjih olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v lanskem letu. Tik pred koncem je tekmici uspel ippon, van Dijkova pa se je kasneje prebila vse do srebra. Nato je Pogačnikova v repasažu dobila Britanko Kelly Peterson Pollard in se v boj za bron prebila po vazariju.

“Današnji dan je zame zelo poseben. Še toliko bolj presenečena in vesela sem, saj nisem vedela, do kam lahko posežem. Dan je postal prav poseben pred bojem za bron. Trenutki so takrat težki, saj veš, da imaš priložnost, a kolajna še ni tvoja. Vesela sem, da se mi je uspelo zbrati in da mi je uspelo,” je po podelitvi odličij povedala 16. slovenska judoistka s kolajno s SP.

O borbah pa je dodala: “Eno borbo sem izgubila proti nosilki odličja z olimpijskih iger. Tudi tam sem pokazala dobro borbo, vse ostalo pa je bilo sanjsko. Šla sem iz borbe v borbo in šlo je do konca. Vedela sem, da so vse nasprotnice premagljivo. Mislim, da sem športno dozorela šele v zadnjih letih in zato toliko časa vztrajam v judu.”

Komentari

Vaš komentar