Letošnja sezona bejzbola je ponudila vse in še več

Foto: AP Photo/Keith Srakocic via Guliver

Pravkar končani redni del sezone v ameriški ligi MLB je znova ponudil veliko zgodovinskih trenutkov. Od aprilskega dosežka Miguela Cabrere, septembrskega mejnika Alberta Pujolsa in rekordnega home-runa Aarona Judga, sezona 2022 je ponudila praktično vse, kar bejzbol lahko ponudi.

Že takoj na samem začetku sezone je prvi velik dosežek uspel Venezuelcu Miguelu Cabreri, ki se je pridružil elitnemu klubu, saj je proti ekipi Colorado Rockies dosegel svoj 3000. udarec v polje. Cabrera je tudi šele sedmi igralec v zgodovini lige, ki je dosegel 3000 udarcev v polje, od tega pa vsaj 500 home-runov; pridružil se je Hanku Aaronu, Willieju Maysu, Eddieju Murrayju, Rafaelu Palmeiru, Albertu Pujolsu in Alexu Rodriguezu.

Cabrera je že takoj po vstopu v ligo postal eden najboljših odbijalcev v ligi. V svoji karieri ima trenutno povprečje odbijanja 0,310, štirikrat je bil vodilni v ligi baseball, pet let zapored pa je dosegel povprečje nad 0,320. Leta 2012 je osvojil nagrado za najboljšega igralca ameriške lige, hkrati pa je osvojil prvo trojno krono (vodilni po home-runih, najboljše povprečje odbijanja, vodilni po doseženih točkah) po 45 letih, Poleg teh nagrad je Cabrera pomagal ekipi takrat še Floride Marlins do naslova prvaka leta 2003.

Lov na home-run številka 700

Če je v zgodovini lige MLB, 33 igralcev doseglo 3000 ali več udarcev v polje, pa se ta elitna druščina povsem zmanjša, ko je govora o številu home-runov. Če sta dolgo časa v klubu 700 kraljevala le Hank Aaron in Babe Ruth, se jima je leta 2004 pridružil še Barry Bonds, ki je nato postal tudi kralj home-runov, saj jih je v svoji karieri dosegel 762.

Izjemen podvig je letos ob koncu septembra uspel Albertu Pujolsu, ki je postal šele četrti igralec v zgodovini bejzbola, ki je dosegel 700 home-runov. Dolgo časa se je sicer zdelo, da Pujolsu ne bo uspelo doseči izjemnega mejnika. Selitev v Los Angeles in poškodbe so ga oddaljile od njegovih zlatih časov. Toda vrnitev k ekipi St. Louis Cardinals, je očitno poskrbelo za preporod, saj je bilo to leto njegovo najboljše napadalno leto v več kot desetletju. Če bi se odločil, da bi igral še eno sezono, obstaja velika verjetnost, da bi lahko celo prehitel Rutha na tretjem mestu na večni lestvici home-runov.

Yankee ostaja kralj ameriške lige

Zadnji velik dosežek v letošnji sezoni pa smo videli v New Yorku. Na tekmi med New York Yankees in Texas Rangers je Aaron Judge prišel še do 62. home-runa v tej sezoni in postavil nov mejnik tako v ameriški ligi kot v legendarnem klubu.

Vse od leta 1961 ga je držal izjemni Roger Maris z 61. direktnimi udarci za točko, že pred časom pa je presegel tudi enega najboljših MLB igralcev vseh časov Babe Rutha. Slednji je leta 1927 dosegel 60. home-runov, leta 1921 pa 59.

Japonski zvezdnik nadaljuje z izjemnimi predstavami

Foto: AP Photo/Godofredo A. Vásquez via Guliver

Z besedami je težko opisati, kaj je Ohtani dosegel v letu 2022. Babe Ruth je poskusil z eksperimentom in leta 1918 napovedal, da bo ostal zgolj odbijalec. “Ne verjamem, da je lahko človek metalec, vsako drugo tekmo pa igra na nekem drugem položaju in tako ohranja tak tempo iz leta v leto,” je pred več kot stoletjem dejal Ruth. No, Ohtani že drugo leto zapored ohranja ta tempo.

Na novo je opredelil, kakšen je lahko igralec bejzbola. Je več kot le Giannis Antetokounmpo, Patrick Mahomes ali Erling Haaland svojega športa.

V isti sezoni se še nihče ni boril tako za najboljšega v odbijanju kot tudi metanju. Ohtaniju je to letos uspelo. Čeprav se z njegovo ekipo ne bo boril za naslov v končnici, pa je bil redni del sezone nepozaben. Prihodnje leto sledi še zadnja sezona, preden bo dosegel status prostega igralca, ki bo odgovoril na vprašanje, koliko so pripravljeni plačati za japonskega zvezdnika?