Mok poziva k odpovedi tekmovanj v Rusiji in Belorusiji

Drugi športi 25. Feb 202217:08 > 17:10 0 komentarjev
Foto: Xinhua Li Gang via Guliver

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar je pomenilo tudi kršenje olimpijskega premirja, je pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

“Izvršni odbor Moka danes poziva vse športne zveze, da odpovejo ali preselijo njihova tekmovanja, načrtovana v Rusiji ali Belorusiji,” so zapisali pri Moku in dodali, da morajo resno jemati kršenje olimpijskega premirja ter prvenstveno zagotoviti varnost športnikov. Sam Mok sicer nima načrtovanih dogodkov v Rusiji in Belorusiji.

So pa pri krovni olimpijski organizaciji pozvali tudi k temu, da na mednarodnih športnih tekmovanjih ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himen teh dveh držav. To pa na tistih tekmovanjih, za katere ne velja že podobna prepoved za Rusijo od Svetovne protidopinške agencije Wade.

Kot so dodali pri Moku, izvršni odbor izraža globoko zaskrbljenost za varnost olimpijske skupnosti v Ukrajini, posebna delovna skupina pa je v stiku z ukrajinsko olimpijsko družino za boljšo koordinacijo glede humanitarne pomoči.

Mok poziva to delovno skupino, naj še naprej pozorno spremlja dogajanje in obvešča Mok, tudi zaradi tega, če bodo potrebni dodatni amandmaji k današnji resoluciji.

Hkrati so pri Moku dodali, da popolnoma podpirajo Mednarodni paraolimpijski komite IPC za prihajajoče paraolimpijske igre v Pekingu.

Šport in kriza v Ukrajini:

V vrtincu starševstva, mamljivih ponudb in preteče vojne

Uefa Rusiji odvzela finale lige prvakov

Ukrajinski reprezentant po zadetku izkazal podporo domovini

Trener Dinama iz Kijeva: Ne bom pobegnil, nisem strahopetec

Mednarodna smučarska zveza odpovedala tekmovanja v Rusiji in Ukrajini, udeležbo že prej odpovedala SZS

Dogajanje v Ukrajini v živo spremljajo novinarski kolegi na N1