Pravi športniki ali poveličevani igralci igric?

Drugi športi 6. Nov 202113:03 > 13:09 1 komentar
Pandemija je e-športom prinesla dodaten veter v jadra. Foto: Guliverimage

Na kaj najprej pomislite ob besedi šport? Verjetno so prve asociacije nogomet, košarka, hokej, atletika ... Pa vendar se v zadnjih letih povečuje tako igralska baza kot tudi denarne nagrade pri tako imenovanih e-športih. Pandemija koronavirusa je redko kateri industriji prinesla tolikšen razcvet kot industriji e-športa, tako da ni presenetljivo, da imajo največja imena tega področja ogromno sledilcev. In če so vam doma starši govorili, da se z igranjem igric ne da služiti denarja, jim lahko dokažete nasprotno.

V zadnjih letih velja e-šport za eno najhitreje rastočih industrij na svetu, poleg tega pa je tudi zelo donosen, saj so denarni vložki ogromni. Ni pa edini način do zaslužka samo z zmagami na turnirju. Mnogi tako imenovani ‘streamerji’ so postali slavni zgolj s tem, ko so v živo pretakali svoje igranje igric.

Čeprav je e-šport vsekakor moderna tržna niša, pa gledalcev nikoli ni manjkalo. Foto: Guliverimage

In prav tu je potrebno narediti pomembno ločnico, saj je v zadnjem obdobju velik razmah igralcev, ki ne spadajo med profesionalce, a imajo vseeno več kot milijon naročnikov in sledilcev na različnih straneh, kot sta YouTube in Twitch.

Na drugi strani pa imamo “prave” profesionalce, ki se resnično ukvarjajo le s profesionalnim igranjem igric in ki namenjajo večji del življenja prav temu.

Največja imena e-športa

Vsekakor je nehvaležno delati kakršnekoli lestvice najboljših igralcev, saj gre pri e-športih tako kot pri običajnih športih za velike razlike. Tako kot ne moremo primerjati nogometa in košarke, ne moremo primerjati League of LegendsCall of Duty League. Tako se bomo osredotočili na določena imena, ki so pustila vidnejši pečat v svetu e-športa.

Če govorimo o velikih imenih, ne moremo mimo Lee Sang-hyeoka, ki je bolj poznan po svoje igralskem nadimku Faker. Po mnenju mnogih je eden najboljših igralcev League of Legends vseh časov. Poleg velikih igralskih uspehov se lahko pohvali tudi z veliko denarnimi nagradami. Zgolj v letu 2020 je zaslužil več kot milijon ameriških dolarjev. Lee je le eden izmed dveh igralcev, ki je kar trikrat postal svetovni prvak v League of Legends.

Faker. Foto: Guliverimage

Ko je govora o igri Overwatch, je zagotovo med bolj znanimi igralci Matthew “super” DeLisi. Vsa večja popularnost in tudi medijska zanimivost priča o tem, da se tudi e-športniki pojavljajo v medijih, kot je tudi DeLisijev nastop v znani oddaji The Tonight Show z Jimmyjem Fallonom. DeLisi je na 24 turnirjih zaslužil nekaj več kot 300 tisoč dolarjev.

Seznam najboljših ne bi bil popoln, če se na njem ne bi znašel igralec, ki je trenutno številka ena po zaslužku. To je Johan “N0tail” Sundstein. Danec je pri svojih 28 letih z igranjem igre Dota 2 zaslužil preko 7 milijonov dolarjev, zgolj v letu 2019 pa preko 3 milijone. Velika večina najbolje plačanih igralcev igra prav omenjeno igro Dota 2.

Dokaz, da e-športi niso zgolj za povsem mlade, ampak da uspešno lahko nastopajo različne generacije, je legenda igre Counter Strike. 33-letni Patrik Lindberg je bolje znan pod imenom f0rest. Tekmovalno nastopa že vse od leta 2005, nastopil je na preko 260 turnirjih, kjer je zbral nekaj več kot 700 tisoč ameriških dolarjev.

Patrik “f0rest” Lindberg. Foto: Guliverimage

Ob igri Fortnite se mnogi starši zgražajo, saj njihovi otroci preživijo ure in ure ob igranju te igre. Leta 2018 je prišlo do preporoda Fortnita in v nekem trenutku je bila to najbolj igrana igra na svetu. Razvijalci so vložili mnogo denarja in časa, da so naredili igro privlačno tudi za turnirje, kjer zmaga tisti, ki zadnji preživi. Največ pa je iz tega iztržil 18-letni Kyle “Bugha” Giersdorf, ki je z igro na turnirjih zaslužil preko 3 milijone dolarjev.

Fortnite je bil na neki točki najbolj igrana igra na svetu. Foto: Guliverimage

Ne moremo pa spregledati niti franšize, ki predstavlja prvo asociacijo na igro s poudarkom na streljanju (v slengu ‘streljačino’), letos pa franšiza praznuje tudi 18 let. Pisalo se je leto 2003, ko je izšla igra Call of Duty, danes pa je to franšiza, ki je prodala več kot 400 milijonov kopij svojih iger.

Sinonim za strelsko videoigro

V okviru e-športa pa je danes poznana liga Call of Duty, ki je pravzaprav liga kot ostale športne lige v Ameriki. V njej nastopa 12 ekip, 9 jih prihaja iz ZDA in po ena iz Kanade, Združenega kraljestva in Francije. Eden izmed najbolj znanih igralcev v ligi pa je Ian Porter, ki je bolj znan pod vzdevkom Crimsix (C6). Porter je 3-kratni svetovni prvak, prav tako pa je osvojil 37 turnirjev v svoji karieri, kar ga uvršča na vrh turnirskih zmag v Call of Dutyju. Prav tako si je z zmagami prislužil več kot milijon dolarjev.

Denarni vložki so vse večji

Ob pogledu na denarni sklad, ki je na voljo na turnirjih, se marsikomu zavrti. V zadnjih letih so vložki vse večji, večja je medijska pokritost in vse večja je tudi konkurenca. Tako z igrami, kot je recimo Fortnite, ki jo igra na milijone ljudi za zabavo, drugi služijo veliko vsote denarja. Na vrhu kraljuje Dota 2, kjer so zneski v zadnjih letih naraščali, letos je denarni sklad že presegel 40 milijonov dolarjev, od tega so zmagovalci prejeli nekaj več kot 18 milijonov.

Največji denarni skladi:

 1. The International 2021 (Dota 2): 40.018.195 ameriških dolarjev
 2. The International 2019 (Dota 2): 34.330.069 ameriških dolarjev
 3. The International 2018 (Dota 2): 25.532.177 ameriških dolarjev
 4. The International 2017 (Dota 2): 24.687.919 ameriških dolarjev
 5. The International 2016 (Dota 2): 20.770.460 ameriških dolarjev
 6. The International 2015 (Dota 2): 18.429.613 ameriških dolarjev
 7. Fortnite svetovno prvenstvo 2019 – Solo: 15.287.500 ameriških dolarjev
 8. Fortnite svetovno prvenstvo 2019 – Duo: 15.100.000 ameriških dolarjev
 9. The International 2014 (Dota 2): 10.931.103 ameriških dolarjev
 10. Honor of Kings svetovno prvenstvo 2021 (Arena of Valor): 7.728.000 ameriških dolarjev

Začelo se je s “trickshoti” na YouTubu …

Verjetno eno največjih zgodb o uspehu predstavlja FaZe Clan, ki je e-športna organizacija. Svojo pot je začela ustanovna trojka (Eric “CLipZ” Rivera, Jeff “House Cat” Emann (danes znan kot “Timid”) in Ben “Resistance” Christensen) s kratkimi videoposnetki na YouTubu.

Začetki segajo v leto 2010, do danes pa imajo na družabnih omrežjih več sledilcev kot mnoge športne organizacije. Za primerjavo, na Instagramu jim sledi preko 11 milijonov ljudi, na drugi strani pa košarkarski franšizi Chicago Bulls sledi “zgolj” nekaj manj kot 7 milijonov ljudi.

… danes krasijo naslovnico Sports Illustrated

Danes pa FaZe Clan velja za eno najbolj prepoznavnih organizacij, po podatkih Forbesa znaša vrednost organizacije preko 300 milijonov dolarjev. Pred kratkim pa so krasili tudi naslovnico znane revije Sports Illustrated. Kot zanimivost, član FaZe Clana je tudi zvezdnik lige NFL in podajalec Arizone Cardinals Kyler Murray.

(Ne)profesionalci

Nekako pa bi bilo nepošteno, da v naš pregled ne bi vključili tudi tako imenovanih ‘streamerjev’, ki se pravzaprav snemajo med tem, ko igrajo določeno igro.

Ta način igranja pogosto ni tekmovalen, kot so recimo določeni turnirji, čeprav nek tekmovalni naboj obstaja, glavni cilj pa je privabiti občinstvo z neko dodano vrednostjo, največkrat je to zabava. S tem so pravzaprav ustvarili spletno občinstvo, ki jih spremlja na dnevni ravni. Mnogi izmed njih imajo več kot milijon sledilcev in naročnin na YouTubu.

Nekaj najbolj znanih imen na Twitchu:

 • Ninja
 • Tfue
 • Nickmercs
 • TimTheTatman
 • Ludwig
 • xQc
 • Auronplay
 • Pokimane

Pod črto, zaradi izjemnega finančnega zaledja in vse večjega števila deležnikov je področje e-športa kljub medijski zapostavljenosti nova realnost, s katero se bomo zagotovo še srečevali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje