Dve zgodbi o uspehu, dva povsem različna cilja za prihodnost

Kristjan Čeh in Urša Bogataj, najboljša slovenska športnika v letu 2022. Foto: Aleš Fevžer

Slovenija je sinoči v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dobila novo športnico in športnika leta. Prvič sta to postala Urša Bogataj in Kristjan Čeh, ki po podelitvi nista skrivala navdušenja. In medtem ko izjemni metalec diska razmišlja o podiranju rekordov, dvakratni olimpijski zmagovalki misli že uhajajo na mirnejše življenje po karieri.

V zadnjih 12 mesecih sta slovenske športne novinarje, ki so z glasovanjem izbirali športnico in športnika leta, najbolj prepričala smučarska skakalka Urša Bogataj in atlet Kristjan Čeh. Urša je zablestela na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je osvojila kar dve zlati kolajni in bila tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kristjan je bil v metu diska brez konkurence na letošnjem svetovnem prvenstvu v atletiki, hkrati je postal še evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige.

“Občutki so fenomenalni. Pred letošnjim letom si nisem nikoli mislil, da bom sploh kdaj dobil to nagrado. Tudi, ko sem pred dvema letoma dobil nagrado za najbolj nadebudnega športnika, si nisem mislil, da bi jo lahko tako hitro,” je bil s kipcem v rokah presrečen 206 centimetrov visok Ptujčan, naslednji v nizu svetovnih slovenskih športnih zvezdnikov.

Medtem ko je Urša po podelitvi uvodoma spregovorila o zelo preprosti želji za prihodnje leto. “Dosegla sem zelo veliko, kar se je dalo. Moja edina želja je, da uživam v skokih. Pa seveda hkrati še dobro skakati. Če bo tako, bom dosegla tudi kakšen dober rezultat,” je z nasmeškom dejala Bogataj.

Le nebo je meja za Kristjana Čeha

Kristjan Čeh bi bil leta 2022 težko bolj dominanten. Na 21 tekmah je vpisal neverjetnih 19 zmag. Julija je v Eugenu v slavil z novim rekordom svetovnih prvenstev (71,13 metra). Na mitingu diamantne lige v Birminghamu je disk vrgel še 13 centimetrov dlje in tako postavil tudi nov slovenski rekord.

“Nisem še niti približno naredil tega, kar hočem v metu diska. Veliko stvari me še žene. Svetovni rekord, ki je najstarejši svetovni rekord v atletiki. Nisem še evropski in olimpijski prvak. Veliko je še rekordov. Dovolj je stvari,” je suvereno odgovoril na vprašanje, kaj ga motivira za prihodnost. Že naslednja sezona bo znova naporna, glavni cilj pa obramba svetovnega naslova. SP bo blizu Slovenije, gostila ga bo v Budimpešta.

Kristjan Čeh v družbi dekleta Anne Marie Orel. Foto: Aleš Fevžer

Še dobro, da se je pred leti, medtem ko so ga vabili v številne druge športne panoge, vendarle odločil posvetiti metu diska. Postal je še četrti atlet v zgodovini z nazivom športnik leta. Pred njim je to uspelo še Gregorju Cankarju, Maticu Osovnikarju in Primožu Kozmusu.

Eminentna imena pa krasijo tudi seznam za športnika leta 2022, za Čeha so se uvrstili asi kot so Tadej Pogačar, Luka Dončić, Žan Kranjec, Tim Gajser in še bi lahko naštevali. Kaj to pove o njegovem dosežku? “Da sem moral imeti zelo dobro sezono. Dončić je zelo dober. Pogačar je zelo dober in ves čas zmaguje. Vsi so res vrh vrha. V Sloveniji imamo res hudo konkurenco.” V smehu je še dodal, da je bilo težje osvojiti to nagrado, kot svetovni naslov.

Lahko se upravičeno sprašujemo, kje so meje komaj 23-letnega superatleta, ki torej odkrito meri tudi na svetovni rekord. Ta je že skoraj štiri desetletja v lasti Nemca Jürgena Schulta, ki je leta 1986 disk zalučal do 74,08 metra in tako ogrožen verjetno še ni bil.

Najtežji izziv prestala z odliko in si zaželela miru

Med kopico izvrstnih slovenkih skakalk na smučeh je v minulem letu najbolj izstopala 27-letna športnica iz Polhovega Gradca. Svojo najboljšo formo v karieri je prihranila za največji oder – olimpijske igre. V Pekingu je sploh prvič stala na vrhu odra za zmagovalce na posamični tekmi ter si tako prvič nadela zlato olimpijsko kolajno. Kmalu zatem je dosežek ponovila še na mešani ekipni tekmi. Danes je tako dvakratna olimpijska zmagovalka.

Prav nastope v Pekingu je označila za največji izziv v zadnjem letu. “Definitivno olimpijske igre. Nisem verjela, dokler ni bilo konec. Bil je velik izziv, ker sem vedela, da sem sposobna, a do takrat nisem imela sreče oziroma se mi ni poklopilo. Tokrat se mi je.”

Izjemna je bila nato tudi v zaključku sezone in dodala še tri zmage v svetovnem pokalu ter ga sklenila na tretjem mestu v skupnem seštevku, tik za Niko Križnar. Dovolj, da je postala prva skakalka z nazivom športnica leta, medtem ko so pred njo v moški konkurenci to že postali Franci Petek, Primož Peterka in Peter Prevc.

Urša je prejela dve nagradi, bila je tudi del najboljše ekipe leta 2022. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav je za profesionalno športnico še razmeroma mlada, pa se počasi spogleduje tudi že s koncem kariere. Že ob sprejemu nagrade je dejala, da si želi v prihodnosti svoje znanje prenašati na otroke. Kdaj bo končala, pa ni želela razkriti. “Nič ne bom rekla. (smeh, op. a.) Še sama ne vem. Zdi se mi, da bom sproti videla, ko bo konec, bom pač rekla, da je konec.”

Ko bo napočil čas, pa si želi predvsem nižjega tempa življenja. “Takrat si želim, da bi se vse umirilo. Da urnik ne bo tako natrpan. Želim si imeti družino. Končno končati fakulteto. Takšne običajne stvari.”

Komentari

Vaš komentar