Nov podvig najboljše slovenske telovadke, tokrat v Kairu

Gimnastika 19. Mar 202215:43 > 16:29
Tjaša Kysselef.

Najboljša slovenska telovadka Tjaša Kysselef je na svetovnem pokalu v Kairu na preskoku vnovič ugnala vso konkurenco. Zmagovalka uvodne tekme najvišje ravni v Cottbusu, prve od štirih skupno to sezono, je slavila še drugo zmago in s povprečjem 13,183 točke ugnala tudi najboljšo iz Dohe, Uzbekistanko Oksano Čusovitino (12,950) na drugem mestu.

Za 28-letno Ljubljančanko je izjemen uvod v sezono. Potem ko je na uvodni postojanki svetovnega pokala v Cottbusu zmagala, je v Dohi zasedla četrto mesto, a se že v Kairu spet vrnila na vrh.

Tokrat je premagala tudi Čusovitino, zmagovalko Dohe, in Madžarko Csenge Mario Bacskay (12,649/6. mesto), ki ju doslej še nikoli ni ugnala. V finale se je uvrstila s četrtim kvalifikacijskim dosežkom, danes pa je bila najboljša.

“Zmage res ni pričakovala”

“Res nisem pričakovala zmage. Na tekmo je prišla tudi Oksana Čusovitina in Csenge Maria Bacskay, ki me je doslej vedno premagala. Mislila sem si, da je najboljše, kar lahko danes naredim, da pokažem dva dobra skoka in upam na bronasto kolajno. A razpletlo se je sanjsko,” je povedala izkušena slovenska telovadka Tjaša Kysselef.

“Danes sem očitno pokazala najboljše skoke. Tudi Čusovitina je dobro skočila, a očitno ni pokazala najboljših skokov, ki jih zna. To je bilo kar presenečenje. A največ smo se vse telovadke borile s hudim mrazom v dvorani,” je pojasnila Kysself.

“Resda smo v Egiptu, kjer naj bi bilo bolj toplo. Vendar jih je očitno presenetil mrzli marec, tako da je bil največji problem te tri, štiri dni hud mraz, ki je vladal v dvorani. Prvič v karieri se mi je na svetovnem pokalu zgodilo, da smo bile vse telovadke popolnoma oblečene, v bundah, do sekunde, preden smo začele skakati.”

“Brez heca, ni se dalo zdržati”

Kot je dodala zmagovalka dveh tekem to sezono, so vse telovadke pred sodnice na predstavitev prišle v bundi in dolgi trenirki, pa tudi sodnice so bile v bundah.

“Bilo je tako mrzlo, da sem se slekla šele na začetku tekača. Brez heca, ni se dalo zdržati. To je bila v bistvu glavna tema tega tekmovanja. Vendar … nimaš kaj. Tam nikogar ne zanima, ali te zebe ali ne, poleg tega so za vse enake razmere. Treba je to odmisliti in tekmovati kar najbolje,” je še povedala Kysselef, ki se je tako še 24. v karieri prebila na stopničke svetovnega pokala ter slavila četrto zmago na tem orodju, drugo letos.

Navdušen je seveda tudi trener

“Tjaša je lepo, solidno prikazala oba skoka. Danes najboljše med vsemi. Kot sem dejal, je imelo precej telovadk težave z orodjem Gymnova, tudi naše. A zelo sem vesel, da je Tjaši uspelo zmagati in premagati tudi Čusovitino, ki nam je doslej še ni uspelo,” je iz Egipta sporočil trener slovenske reprezentance Andrej Mavrič.

Čusovitina, mojstrica preskoka, nekdanja olimpijska, svetovna, azijska in evropska prvakinja, ki je v bogati karieri zastopala Sovjetsko zvezo, Nemčijo in Uzbekistan, je sprva končala kariero na poletnih olimpijskih igrah Tokio 2020, ki so bile zanjo že osme olimpijske igre v karieri. A se ji tam nastop ni posrečil po željah, zato se je odločila, da bo kariero pri 46 letih še podaljšala.

V današnjih finalih najboljše osmerice je nastopila tudi Lucija Hribar na dvovišinski bradlji, vendar je po padcu z oceno 10,600 točke zasedla sedmo mesto.

Hribarjevo sicer v nedeljo čaka še finalni nastop na gredi; med najboljšo osmerico se je uvrstila s tretjo oceno kvalifikacij.

Komentari

Vaš komentar