Nizozemski selektor zbolel za rakom prostate

Foto: Guliverimage

Selektor nizozemske nogometne reprezentance Louis van Gaal je v nedeljo zvečer med televizijskim nastopom sporočil, da se zdravi za rakom. V intervjuju za prihajajoči dokumentarec o njem je 70-letni nekdanji trener Barcelone, Ajaxa, Bayerna Münchna in Manchester Uniteda povedal, da ima "agresivno" obliko raka prostate.

Kot je Louis Van Gaal dejal za nizozemski TV-šov Humberto, je doslej prestal 25 obsevanj.

Nazadnje je nizozemski trener vodil oranje na dveh prijateljskih tekmah minuli mesec proti Danski (4:2) in Nemčiji (1:1). Skupno je oranje v trenerski karieri vodil na 52 tekmah.

Dodal je, da je svojo bolezen skrival pred nogometaši in se med reprezentančnim premorom na skrivaj odpravil na zasebno kliniko na zdravljenje.

Za zdravljenje ni vedel skoraj nihče

“Med vsakim vodenjem reprezentance sem ponoči na skrivaj zapuščal reprezentančno bazo in hodil v bolnišnico. Igralci o tem niso vedeli ničesar vse do danes, mislili so, da sem zdrav. Toda … nisem,” je z izjavo šokiral nizozemski selektor.

Van Gaal je televizijskemu voditelju Humbertu Tanu povedal, da je njegova največja želja, da nogometaši ostanejo osredotočeni na svetovno prvenstvo, kamor so se uspešno uvrstili.

“Od raka na prostati ne umreš, vsaj 90 odstotkov bolnikov ne. Ponavadi te ubije kakšna druga bolezen. Vendar pa sem sam imel precej agresivno obliko, zato sem prestal že 25 obsevanj. Veliko sprememb je potrebnih, da lahko s tem živiš,” je dejal Van Gaal in priznal, da je imel prednostno obravnavo v bolnišnici, da je lahko vstopal in izstopal skozi zadnja vrata, da je njegova bolezen ostala skrivnost.

Van Gaal, ki se je sicer upokojil leta 2019, je avgusta lani še tretjič sedel na klop nizozemske reprezentance. Pred tem je oranje vodil že med letoma 2000 in 2002, nato pa leta 2012.

Pod njegovim vodstvom so nogometaši slavili naslove državnega prvaka v treh ligah z Ajaxom, Barcelono in Bayernom, leta 1995 je osvojil ligo prvakov z Ajaxom, 15 let pozneje pa je z Bayernom zaigral v finalu.