“Granitni” Selby s četrtim naslovom ob bok največjih

Mark Selby
Mark Selby je še četrtič v karieri poziral z najprestižnejšo lovoriko v svetu snukerja (World of Snooker)

Mark Selby je postal svetovni prvak v snukerju, potem ko je v Sheffieldu v finalu z 18:15 premagal dobrega prijatelja Shauna Murphyja. Selby je tako osvojil že svoj četrti naslov, pred njim ostaja le še četverica velikih. A kot pravi, ga lov na rekorde ne zanima.

Podobno kot v polfinalu, je tudi tokrat Mark Selby v prvi polovici dvoboja zaostal, a se pobral in prevzel nadzor nad obračunom. Tako je ponedeljkov večerni in sklepni del dvoboja začel s prednostjo 14:11, za naslov je potreboval le še štiri igre.

Že takoj prva igra večera, skupno 26. na dvoboju, se je izkazala za ključno, ki je dokončno prelomila finale. Shaun Murphy je pričakovano šel v popoln napad in tudi odlično začel, ko je potopil prvo izjemno zahtevo rdečo, a mu ni uspel večji niz, s katerim bi dobil igro. Po krajšem skrivanju bele krogle se je Murphy znova odločil za zelo zahteven udarec in imenitno zadel. Imel je odlično priložnost za break, a nato napravil napako pri precej lahkem udarcu na roza krogli v sredinski žep. Selby je darilo zagrabil z obema rokama in nanizal 66 točk za +4 v igrah.

Vrhunci finalnega dvoboja

Selby je igral preudarno, čakal na napake tekmeca in Murphyja ves čas držal na varni razdalji. Potem ko mu je v 30. igri uspel tudi največji break finala, nanizal je 120 točk, mu je pri 17:13 do naslova manjkala le še ena igra. Leto dni starejši Anglež, sicer leta 2005 tudi že svetovni prvak, je še zadnjič poskusil uprizoriti preobrat. V herojski predstavi, ko je pospravil kopico izjemno zahtevnih krogel, je z nizoma 100 in 103 točk znižal na 17:15. V 33. igri dvoboja pa vendarle moral seči v roko Marku Selbyju.

Mark Selby je s četrtim naslovom prišel v zares imenitno družbo. Enako število lovorik ima namreč John Higgins, pred njima je nato le še četverica velikanov snukerja. Na vrhu kraljuje legendarni Stephen Hendry s sedmimi naslovi, po enega manj imajo Steve Davis, Ronnie O’Sullivan in Ray Reardon.

Selby po zmagi ostal skromen

Kar se tiče števila naslovov svetovnega prvaka si ne postavljam ciljev,” je po zmagi povedal 37-letni Selby, ki je prvi naslov v Cruciblu sicer osvojil leta 2014: “Vsako leto pridem na turnir z namenom, da od sebe dam svoj maksimum. Če je to dovolj, odlično. Če ni, se vrnem domov in treniram še bolj zavzeto.”

Mark Selby
Mark Selby je znova dokazal, da ima jeklene živce (Foto: Alan Martin)

Selby se je z jubilejnim 20. naslovom z najmočnejših turnirjev prebil na drugo mesto svetovne jakostne lestvice, pred njim je le Judd Trump. Skupno ima zdaj tudi že devet naslovov t.i. trojne krone, kamor sodijo Masters, turnir Združenega kraljestva in Svetovno prvenstvo. Več so jih zbrali le Hendry, Davis in O’Sullivan.

Ti trije so na vrhu večne lestvice največjih igralcev. Sebe ne bi postavil v to kategorijo, ali se oklical za enega največjih. Morda lahko več povedo drugi, sam to težko dojemam,” je bil skromen Selby. Priložnost je zgrabil Murphy: “Ta naslov ga uvrsti poleg njih. Mora biti med največjimi, če sodimo po številu naslovov. Štejem ga za najbolj kompletnega igralca, kar smo jih videli. Graniten je v vseh elementih igre.”