Ilka: Prevzemam odgovornost, zmorem in želim višje

REUTERS/Denis Balibouse
Ilka Štuhec; REUTERS/Denis Balibouse

Ilka Štuhec z zadnjim tekmovalnim vikendom pred zaključkom sezone v Lenzerheideju ni zadovoljna. Težave, ki so nastopile v drugi polovici sezone, je potrebno odpraviti, sporočajo iz ekipe dvakratne svetovne prvakinje.

Rezultati, kot so 27., 20. in 41. mesto v Val di Fassi, nikakor ne pritičejo zmožnostim in ciljem Ilke Štuhec, ki je že dokazala, da lahko zmaguje na tekmah svetovnega pokala in svetovnih prvenstvih. Začetek letošnje sezone je bil zelo obetaven (po načrtu), v Val d’Iseru in St. Antonu so Štuhčevo malenkosti in pičle desetinke ločile od zmagovalnega odra. Sledila je poškodba gležnja, nato težave s pripravami na svetovno prvenstvo in porušen ritem, kar pomeni padec forme in izgubo zaupanja ter samozavesti. Tekmovalni konec tedna v Val di Fassi je kot skupek in odraz vseh težav, ki so se nakopičile v zadnjem mesecu in pol.

Ilka Štuhec je o drugi polovici sezone povedala: “Jaz sem tista, ki pelje po progi, jaz sem tista, ki je junakinja v primeru uspehov, in zato tudi jaz prevzemam svoj del odgovornosti za slabše rezultate, ki jih dosegam v drugi polovici letošnje sezone. Zmorem in želim višje, a zato bo potrebno spet narediti najprej korak nazaj, da bi potem lahko šla dva koraka naprej. Sama pri sebi moram določene zadeve razčistiti, kar bo pripeljalo do tega, da bom znova sproščena in si zaupala pri smučanju. Trenutna zavora je več kot očitna in ne bežim pred rezultatsko krizo. Nasloviti jo moram neposredno in jo premagati ter se vrniti k takšnemu smučanju, za katerega sem še vedno prepričana, da sem ga sposobna.”

Ob analizi letošnje sezone in pogledu v prihodnost Štuhčeva dodaja: “V primerjavi z lansko sezono so bili letos rezultati na začetku veliko boljši in bili smo na pravi, začrtani poti. Ta pot se je v drugi polovici sezone zabrisala in jo moramo spet poiskati. Začela bom sama pri sebi. Pred mano je še finale v Lenzerheideju, nato pa začetek priprav na prihodnjo sezono. Čimprej si moram zbistriti glavo in izstopiti iz vrtiljaka, v katerem sem se znašla v zadnjem obdobju. Trdo delo, osredotočenost, motivacija in zaupanje v svoje sposobnosti ter pravi material so dejavniki, ki me bodo pripeljali nazaj tja, kamor želim.”

NA REZULTAT VPLIVAJO ŠTEVILNI DEJAVNIKI

V smučanju se mora za uspeh ujeti ogromno dejavnikov, ki lahko vplivajo na končni rezultat, ki ga vidimo na tekmi. O različnih situacijah, ki so vplivale na dosežke v drugi polovici sezone, in širši sliki, ki je potrebna za razumevanje marsikaterega smučarskega rezultata, je spregovorila tudi vodja ekipe Darja Črnko: “Ne bežimo od dejstva, da so zadnji rezultati slabi. Dejstvo je tudi, da smučanje ni na najvišji možni ravni. Treba pa je pojasniti tudi, da gre po spletu različnih dejavnikov po obetavnem začetku sezone nismo našli več pravega ritma. Prišlo je do okužbe z novim koronavirusom v ekipi, zgodila se je še poškodba gležnja, nastop z bolečinami v Crans Montani, izpustili smo Garmisch Partenkirchen, porušil se je načrtovan ritem tekmovanj in treningov. Spreminjali smo tudi določene stvari pri opremi, iskali drugačne nastavitve in material, ki so ji v preteklosti bolj ustrezali. Tudi ta konec tedna smo se vrteli okrog materiala in s tem povezanih občutkov. Ker, ko tekmovalka nima pravega občutka/zaupanja v opremo, potem je v tako izenačeni konkurenci in majhnih razlikah, kot jih gledamo letos v hitrih disciplinah, težko priti do rezultata. Ko dodamo še odsotnost smučarske forme pri tekmovalki, ki je na koncu na progi in tekmuje, potem dobimo rezultat, kot smo ga imeli v Val di Fassi. To ni iskanje izgovorov temveč realen pogled na situacijo in njeno sprejemanje, kakršna je. Naša naloga je, da zadeve analiziramo in pripeljemo do rešitve. To velja tako za opremo kot samo smučanje. V prihajajočem obdobju nas vse, od tekmovalke do članov ekipe čaka veliko dela, da znova najdemo pravo formulo za uspeh. S temi dejstvi in mislijo gremo brez pritiskov v zaključek letošnje sezone ter priprave za naslednjo.”

Ilka Štuhec, lastnica dveh malih kristalnih globusov in dveh zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, je v karieri dobila devet tekem v svetovnem pokalu in se skupno 17-krat uvrstila na zmagovalni oder. Letošnjo sezono bo 17. marca zaključila s smukaškim nastopom v Lenzerheideju na finalu svetovnega pokala.

Komentari

Vaš komentar