Indijanci so se preimenovali v varuhe

Drugi športi 23. Jul 202121:09 0 komentarjev
Guardians
Foto: Tony Dejak/AP

Baseball moštvo Cleveland Indians, ki nastopa v severnoameriški ligi MLB, je spremenilo svoje ime in se bo odslej imenovalo Cleveland Guardians.

Ekipa iz Clevelanda se je za spremembo odločilo zaradi vse glasnejših kritik dela ameriške javnosti, ki je moštvu očitalo, da je ime Indijanci rasistično. Čeprav je klub namero o spremembi imena najavil že pred sedmimi meseci, pa je to uradno napravil danes.

Sporočilo, da se odslej imenujejo Guardians (varuhi) so v klubu objavili na svojem twitter profilu, v video obliki in ob spremljavi skupine The Black Keys pa ga je posredoval ameriški filmski zvezdnik Tom Hanks.

Na svojem uradnem spletnem portalu so v klubu pojasnili, da je bilo novo ime izbrano kot referenca na skulpturi iz obdobja Art deco, “varuha prometa”, kipa, ki krasita eno največjih znamenitosti Clevelanda, most Hope, ki se nahaja v neposredni bližini stadiona.

Pri izbiri novega imena je sicer sodelovalo več kot 40.000 navijačev, vodstvo kluba pa se je posvetovalo tudi s predstavniki tamkajšnjih staroselcev. Čeprav je odločitev o novem imenu naletela na mešane odzive, pa so številni prepričani, da je moštvo v času vse večjih rasnih napetosti v ZDA storilo korak v pravo smer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!