Kajzerjeva EP odprla s srebrom za Slovenijo

Drugi športi 17. Apr 20218:38 0 komentarjev
Kaja Kajzer
AP Photo/Ariel Schalit

Prvi dan članskega evropskega prvenstva v judu v Lizboni je Kaja Kajzer osvojila srebrno kolajno, uspeh je s petim mestom dopolnila Maruša Štangar.

Prva je na tatami v Lizboni stopila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov. V prvem izločilnem dvoboju si je v tretji minuti dvoboja priborila prednost wazarija proti Loxhi iz Kosova in točko prednosti uspela zadržati do konca rednega Kajzerjeva si je zmago v drugem krogu izločilnih dvobojev proti Poljakinji Anni Kuczerovi priborila z wazarijem v podaljšku. Četrtfinalni dvoboj proti Izraelki Nelson Levy je dobila v četrti minuti podaljška. V zelo aktivnem dvoboju si je zlato točko priborila z wazarijem.

S Froncozinjo Cysique, drugo nosilko turnirja, se je pomerila za prosto mesto v finalu. Do sedaj sta se že dvakrat srečali na tatamijih in vedno je bila uspešnejša Francozinja. Tokrat pa je bilo drugače, v tretji minuti je Kaja povedla z metom za wazari in prednost zadržala do izteka rednega dela. S to zmago se je uvrstila v finale, v katerem se je srečala z domačinko, petkratno evropsko prvakinjo Telmo Monterio. Borba je bila po rednem delu izenačena, v podaljšku pa je Portugalka izvedla proti met in tako osvojila šesti naslov prvakinje stare celine. Kaja Kajzer je osvojila naslov podprvakinje in s tem dosegla najbolj odmeven rezultat v svoji karieri.

Ob uspehu kariere je Kaja svoj tekmovalni dan opisala takole: “Prvo današnjo borbo se nisem po mojem mnenju dobro borila, z naslednjima dvema borbama sem bila bistveno bolj zadovoljna. S Francozinjo in Izraelko sem že izgubila, vendar sem tokrat dokazala, da ju lahko premagam. V finalu sem se počutila dobro, nasprotnica je zagotovo bolj izkušena, saj je to že njen šesti naslov evropske prvakinje. V finalu se mi ni zdela močnejša in boljša, na žalost pa je v podaljšku unovčila svoje izkušnje. Taktika je bila finalno borbo pripeljati v podaljšek in tam iskati priložnost, na žalost se ni izšlo. Vesela sem, da se danes pokazala, da lahko premagam vsako nasprotnico. Z današnjim rezultatom sem zelo zadovoljna je potrditev dela in truda, ki ga vlagam v judo!”

Maruša Štangar je v kategoriji do 48 kilogramov prvenstvo sklenila na petem mestu. V boju za bron je Štangarjevi nasproti stala Rusinja Giliazova. Borba je bila izjemno izenačena, odločitev je padla 20 sekund pred koncem rednega dela, ko je Rusinja izkoristila trenutke nepazljivosti Slovenke.

David Štarkel je v izločilnih dvobojih kategorije do 60 kilogramov klonil proti Rusu Buladzejem, potem ko ga je ta v zadnji minuti rednega dela v parterju dobil v končni prijem in tako zmagal dvoboj. V kategoriji do 52 kilogramov je nastopila Teja Tropan. V prvem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Belgijka Ryheul, ki si je priborila zmago s končnim prijemom v parterju. (vir: judoslo.si)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!