Luka Potočar: Kolajna ni težka, ima pa težo

Drugi športi 27. Sep 202118:50 0 komentarjev
Luka Potočar. Foto: Luka Fonda

Luka Potočar je letos poskrbel za neprekinjen niz slovenskih uvrstitev na zmagovalni oder svetovnih prvenstev v športnem plezanju v disciplini težavnost, za zaporedje uspehov na petih SP po vrsti od leta 2014. Kljub temu, da kolajna ni iz žlahtne kovine, ampak iz prosojne plastike, pa ima za 19-letnega tekmovalca vseeno veliko težo in pomen.

POVEZANO

Jeseničan, ki bo 21. novembra dopolnil 20 let, je letos poskrbel za veličasten preboj v članski konkurenci.

Z drugim mestom na kranjski tekmi je prvič stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala, sezono svetovnega pokala pa je sklenil na četrtem mestu v težavnosti.

Luka Potočar. Foto: Luka Fonda

Kolajna iz plastike

Pred odhodom v Moskvo je dejal, da letošnja sezona potrebuje še piko na i – z vrhom finalne smeri in naslovom podprvaka jo je postavil zelo suvereno. “Vsekakor je ta pika precej debela in tako je tudi prav,” je danes v Ljubljani dejal simpatični Gorenjec.

Na novinarsko konferenco na sedežu Planinske zveze Slovenije je prinesel tudi kolajno, ki pa na veliko presenečenje tam navzočih predstavnikov medijev ni bila kovinska, ampak plastična.

“Mogoče je res, da medalja ni fizično težka, ampak njen pomen je precej težak, vsaj zame in za slovensko športno plezanje. To je prva medalja za ‘fante’ na SP v težavnosti. Res sem vesel, da mi je to uspelo, da sem izkoristil formo in da sem po Kranju ohranil visoka pričakovanja,” je na vprašanje STA dejal Potočar.

Foto: Guliverimage

“Presenečen, ali pa niti ne”

“V plezanju je vedno tako, da upaš na dober nastop, vendar pa karkoli težko napoveš rezultatsko, tudi v Kranju je bilo težko sploh priti v finale. Ko si enkrat v finalu, pa se v bistvu lahko zgodi prav vse. Lahko si precej bolje pripravljen, pa tega ne moreš pokazati, ker ti smer ne ustreza, in je rezultat lahko hitro slab,” se dobro zaveda razočaranj.

Vendar pa Potočar na svoji najpomembnejši tekmi v karieri ni podlegel pritisku pričakovanj. “Cilji so bili vedno visoki. V Moskvi sem v kvalifikacijah in polfinalu videl, da lahko merim precej visoko in da sem to tudi zmožen doseči. Malo sem presenečen ali pa tudi ne.

Naslednji veliki cilj za najstnika Potočarja so poletne olimpijske igre leta 2024 v Parizu. Seveda se bo najprej treba tja uvrstiti. Za zdaj je jasno zgolj to, da bo na sporedu v Parizu nova olimpijska disciplina balvani-težavnost. Kombinacija, v kateri je premierno olimpijsko zlato avgusta osvojila Janja Garnbret, je kot posebna tekmovalna disciplina olimpijski plezalni mnogoboj hitrosti, balvanov in težavnosti s Tokiom tudi ugasnila.

Urh Čehovin/PZS

“Balvane ves čas treniram, a forma še ni takšna, kot bi si želel, težave mi delajo predvsem koordinacijski gibi, torej skoki, kar mi tudi ni najbolj ustrezalo v finalni smeri v Moskvi. Držal se bom načrta. Upam, da mi bo uspelo spraviti formo v balvanih na višjo raven, ne dvomim in verjamem, da bom pripravljen za olimpijske kvalifikacije.”

“Do OI je še precej pomembnih tekem, mislim, da bom šel postopoma,” napoveduje. Prva bo evropsko prvenstvo leta 2022, na katerem namerava precej izboljšati dosežek z EP leta 2019.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!