Luka Potočar se je zapisal v zgodovino slovenskega plezanja

Drugi športi 21. Sep 20217:30 > 22. Sep 2021 7:43 0 komentarjev
Luka Potočar. Foto: Luka Fonda

Luka Potočar je novi svetovni podprvak v težavnostnem plezanju. Devetnajstletni Jeseničan je drugo mesto osvojil na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi. Osvojil je prvo moško medaljo v težavnosti za Slovenijo in se tako zapisal v zgodovino.

Potočar je največji uspeh v karieri vpisal v svojem prvem finalu na svetovnih prvenstvih. Jeseničan je Sloveniji priplezal 19. kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju.

“Sliši se več kot odlično – svetovni podprvak v težavnosti! Prezadovoljen sem, da mi je to uspelo, da sem dodal še piko na i svoji dobri sezoni, da sem končno dosegel tisto, za kar sem treniral. Pred finalom so mi rekli, da se lahko zapišem v zgodovino s prvo moško medaljo v težavnosti za Slovenijo, kar mislim, da mi je dalo še dodaten pozitiven pritisk, kaj lahko naredim za ta šport v Sloveniji. Res sem vesel, da mi je tudi to uspelo,” je bil ponosen 19-letni Jeseničan.

Luka Potočar. Foto: Luka Fonda

Septembra je s srebrom na kranjski tekmi prvič stopil na zmagovalni oder med člani, sezono svetovnega pokala pa sklenil na četrtem mestu v težavnosti: “Stopničke v Kranju so zagotovo bile potrditev, da sem v dobri formi, in tudi skozi tekmovanje v Moskvi sem videl, da se lahko kosam z najboljšimi, da moram le odplezati, kot znam, in lahko posežem po vrhu.”

Kar šestnajst kolajn ima Slovenija po zaslugi športnih plezalk, sedem od teh jih je osvojila Janja Garnbret, šest zlatih, kar je največ med vsemi. Garnbretova v Moskvi ni nastopila.

Obe slovenski kolajni v moški konkurenci pred letošnjim SP v Moskvi sta bili v balvanih. Jernej Kruder je leta 2014 priplezal vse do srebra, Gregor Vezonik leta 2018 do brona. Potočar je tako osvojil prvo kolajno za Slovenijo na SP v disciplini težavnost v moški konkurenci.

Luka Potočar

Rojen: 21. november 2001
– prebivališče: Jesenice
– višina: 177 cm
– poklic: študent
– klub: ŠPO PD Radovljica
– trener: Domen Švab
– discipline: težavnost
– največji uspehi:

SP:
2. mesto, težavnost, Moskva 2021
24. mesto, težavnost, Innsbruck 2018
27. mesto, težavnost, Hachioji 2019

EP:
8. mesto, težavnost, Edinburgh 2019

ostali uspehi:
4. mesto v seštevku svetovnega pokala v težavnosti 2021

svetovni pokal:
2. mesto, težavnost, Kranj 2021
4. mesto, težavnost, Briancon 2020
7. mesto, težavnost, Chamonix 2021
7. mesto, težavnost, Innsbruck 2021
8. mesto, težavnost, Briancon 2021

mladinsko SP:
2. mesto, težavnost, Moskva 2018

mladinsko EP:
1. mesto, težavnost, Voronež 2019
2. mesto, težavnost, Imst 2018

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!