Mikaela Shiffrin: Kdo sem jaz, da bi sodila?

Alpsko smučanje 14. Okt 202111:10 > 11:44 1 komentar
Mikaela Shiffrin in Simone Biles. Foto: guliverimage

Ena od glavnih favoritinj nove smučarske sezone Mikaela Shiffrin je na pragu olimpijske zime spregovorila tudi o svoji rojakinji Simone Biles ter ji izrazila javno podporo.

Ameriška telovadka Simone Biles je bila ena od osrednjih zgodb letošnjega poletja. A ne tako, kot bi si sama želela in kot bi si želeli njeni navijači. Olimpijske igre v Tokiu bi morale biti naslednji vrhunec na njeni izjemni športni poti, a so se sprevrgle v nočno moro. Na Japonskem je 24-letna in 142 cm visoka šampionka sicer prejela bron na gredi in ekipno srebro. Toda štirikratna olimpijska in kar devetnajstkratna svetovna prvakinja si je obetala veliko več.

Simone Biles z medaljo v Tokiu. Foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images

Brez “pričakovanih” in skorajda že pripisanih odličij ni ostajala zaradi napak v izvedbah, temveč zaradi tekmovalnih umikov. Ni bila poškodovana, le njeno mentalno zdravje ni bilo na ustrezni ravni za želene nastope. Še več, pozneje se je izkazalo, da bi bilo lahko nastopanje celo nevarno. Zaradi psihološke nestabilnosti je namreč obstajala nevarnost hipne izgube občutka za ravnotežje.

Podpora Mikaele Shiffrin

Odzivi na večkratni umik Simone Biles, ki je bila tudi žrtev spolne zlorabe zdravnika ameriške reprezentance Larryja Nassra, so bili različni. Med tistimi, ki je rojakinji javno izrazila podporo, pa je bila tudi ena najboljših smučark vseh časov Mikaela Shiffrin. Ob tem velja opozoriti, da se je tudi sama že soočala s psihološkimi preprekami na tekmovanjih, sprva zaradi anksioznosti, nato zaradi žalovanja po očetovi smrti.

“Oče bo vedno v mojih mislih. Na smučeh sem z njim povezana.”

Zdaj je o telovadki spregovorila še v pogovoru za Olympic Channel. “Če smo se to poletje kaj naučili, je to spoznanje, kako hitro ljudje sodijo in imajo mnenje o nečem, na kar se ne spoznajo. Tudi jaz prehitro ocenjujem druge športnike. Toda … Kdo sem jaz, da sodim? Vem sicer, kako se počuti športnik, a pritisk je drugačen,” je dejala 26-letna smučarka iz Kolorada, ki pravi, da se tudi sama na tekmovanjih počuti nelagodno. “Zelo redko sem se pred tekmo počutila dobro in zares zaupala vase,” pravi.

“Ne vem, če je v zgodovini že obstajal športnik, od katerega bi se tako izrazito pričakovala zmaga. Ljudje so jo videli na vrhu. Nič drugega. Kot bi nekdo na kolajno že napisal njeno ime,” pravi Shiffrinova in dodaja: “Ko bi bila zmaga samoumevna. Seveda, saj je preprosto zmagati, če si tako dober. A resnica je takšna, da prav nikoli ni lahko zmagati. Je težje kot si lahko kdo predstavlja. Ko to pričakujejo vsi, je vse skupaj še toliko težje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje