Mikaela Shiffrin je pripravljena na velike stvari

Alpsko smučanje 9. Okt 20216:00 > 8:05 9 komentarjev
Mikaela Shiffrin velja za največjo zvezdnico smučarskega športa; foto: Guliverimages

Predlani je premagala anksioznost. Lani je presegla fazo žalovanja. Zdi se, da je Mikaela Shiffrin letos znova pripravljena na velike stvari. Ameriška zvezdnica alpskega smučanja se bo na novo pot podala že čez dva tedna na ledeniškem veleslalomu v Söldnu.

“Ta mala Američanka,” je pred skorajda natančno desetimi leti odvrnil Andrea Massi, idejni in izvedbeni oče samostojne kariere Tine Maze, ko smo ga na pragu nove sezone povprašali, ali mu je na ledenikih kakšna od tekmic še posebej padla v oko.

Italijanski strokovnjak za telesno pripravo, ki je odličnost na svojem osnovnem delovnem področju učinkovito prevedel v smučarski jezik in v tem okolju na koncu deloval precej bolj poznavalsko kot mnogi specializirani trenerji z desetletji dolgo kilometrino, je bil namreč znan tudi kot izjemno dober opazovalec in priložnostni Nostradamus.

“Včasih me moti, da ima vedno prav,” je večkrat v šali dejala Mazejeva. Prav je imel tudi v tem primeru. Mala Američanka, na katero je meril, je bila tedaj 16-letna Mikaela Shiffrin.

69 zmag v svetovnem pokalu; foto: Guliverimages

Izjemen opus

Desetletje pozneje pač ni treba biti Andrea Massi, da bi dva tedna pred začetkom nove smučarske sezone pozornost usmerili proti Mikaeli Shiffrin. Le da zdaj ni več ‘mala Američanka’ v senci Lindsey Vonn. Pri 26 letih sicer še zdaleč ne spada v staro gardo. Res pa je, da bi morale njene tekmice združiti vse svoje dosežke, da bi lahko nekako uravnotežile tehtnico.

Njena smučarska kartoteka namreč vključuje kar tri velike kristalne globuse, ob tem še osem malih, 69 zmag na tekmah svetovnega pokala, dve zlati in eno srebrno olimpijsko odličje, šest naslovov svetovne prvakinje in skupno kar enajst kolajn na svetovnih prvenstvih.

Letos junakinja svetovnega prvenstva, prihodnje leto pa olimpijskih iger? Foto: Guliverimages

Drugačna

A čeprav je za njo deset zaporednih sezon z vsaj eno uvrstitvijo na stopničke in devet z vsaj tremi zmagami, pa bo čez dva tedna vstopila v neko novo obdobje. Ko se je v sredo iz ZDA odpravila v Evropo, je lahko na dolgem letu znova zbrala misli, si priznala katarzo in obrnila novo stran.

V zadnjih dveh letih je premagala marsikaj. “Ugnala” je anksioznost, se v več fazah soočila s tragično smrtjo očeta Jeffa, ki bo sicer zanjo ostal večni navdih in motiv, se otresla upokojitvenih mislih in v svojevrstni zmagi kariere znova oblikovala svojo šampionsko podobo.

Srečna tudi v zasebnem življenju, kjer jo dopolnjuje partner Aleksander Aamodt Kilde, odločneje gradi smučarsko osredotočenost in Petri Vlhovi, Lari Gut ter ostalim tekmeca sporoča, da znova pripravljena prevzeti primat. Nazadnje je veliki globus dvignila leta 2019.

Čeprav alpsko smučanje ne spada med globalno zvezdniške športe, pa je Mikaela Shiffrin po podatkih Sportica na lestvici najbolje plačanih športnic uvrščena na deveto mesto. Zaslužila naj bi 3,9 milijona ameriških dolarjev. Deloma iz naslova nagrad na tekmah svetovnega pokala, glavnino dobička pa predstavljajo pokrovitelji in partnerji (Adidas, Land Rover, Visa, Barilla, Atomic …). Na omenjeni lestvici sicer kraljujeta teniški igralki Naomi Osaka in Serena Williams.

Večkrat tudi v hitrih disciplinah

“Pretekla sezona je bila specifična. Označila bi jo za vračanje,” pravi Mikaela Shiffrin. Deset uvrstitev na stopničke za zmagovalke in štiri kolajne na svetovnem prvenstvu v Cortini d’Ampezzo. Ni slabo – za povratnico. Vseeno pa je dejstvo, da v večjem delu zime ni bila tako smučarsko stabilna, tekmovalno agilna in agresivna kot na vrhuncu kariere. Tudi njeno smučanje na robu tveganja je bilo za nekaj stopenj nižje.

Zavestno je zmanjšala tudi nabor disciplin. “Osredotočala sem se predvsem na tehnični disciplini. To bo vedno moja baza. Nikoli pa nisem skrivala, da imam rada hitrost. Zato bom v sezoni 2021/22 bolj pogosto nastopala tudi v smuku in superveleslalomu. Vsekakor pa ne na vseh tekmah,” pravi Američanka, ki je kar 55 odstotkov svojih nastopov v svetovnem pokali končala na stopničkah (106/192).

“Oče bo vedno v mojih mislih. Na smučeh sem z njim povezana.”

Olimpijski izziv

“Še vedno imam občutek, da lahko v svojem smučanju popravim še milijon stvari. Vseeno lahko priznam, da je moja trenutno raven kar visoka,” razmišlja ena najboljših smučark vseh časov, ki bo pri opredeljevanju svojega tekmovalnega programa še posebej pozornost prisluhnila svojemu telesu.

Znova se bo namreč spopadla z izzivom rezultatske izjemnosti na več frontah. Poleg boja za veliki in več malih kristalnih globusov jo namreč čakajo še olimpijske igre v Pekingu. Kot je nekoč sama priznala, doslej še nikoli ni bila v položaju, ko bi lahko brezkompromisno napadala na prav vseh tekmah sezone in za nameček še na velikem tekmovanju. Tako je to v nepozabni sezoni 2012/13 uspelo Tini Maze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje