Nabor lige NFL: Več vprašanj kot odgovorov

Ameriški nogomet 27. Apr 202218:00 0 komentarjev
Getty Image

Čeprav je nabor zelo verjetno najzanimivejši dogodek na koledarju lige NFL in se vsako leto o njem prelije največ črnila, pa letošnji tridnevni dogodek, ki se bo odvil v Las Vegasu, prekaša marsikaterega svojega predhodnika.

Strokovni komentator Rok Gregorič si je vzel čas in napovedal, kako bodo po njegovem mnenju ekipe izbirale v noči na petek, ko bomo neuradno odprtje sezone 2022 pospremili na programih televizije Sportklub (SK1 ob 2. uri ponoči).

Kateri posameznik bo izbran kot prvi? Lani (Trevor Lawrence) dvomov o tem ni bilo. Leto prej (Joe Burrow) prav tako ne. Še leto prej je bilo jasno, da bo Kyler Murray tisti, ki bo prvi zaslišal svoje ime s strani komisionarja lige Rogerja Goodella. Letos si o tem z gotovostjo ne upa trditi nihče.

Generacija, ki prihaja v najmočnejšo ligo ameriškega nogometa na svetu, enostavno nima izoblikovanega gotovega dobitka. Na niti eni sami poziciji od 15, ki jih ameriški nogomet pozna, ni posameznika, za katerega bi si bili analitiki enotni, da je zagotovo boljši od svojih stanovskih kolegov. V noči iz četrtka na petek lahko zato v Caesars Forumu pričakujemo kaos že od prvega izbora dalje.

Št. 1: Jacksonville Jaguars – Travon Walker, defensive end, Georgia

Presenečenje že pri prvem izboru? Povsem mogoče. Travon Walker je igralec, ki se je v zadnjih nekaj tednih izstrelil po seznamih ekip zaradi predstave na combineu. Človek, ki v višino meri 196 centimetrov in ima 125 kilogramov, se enostavno ne bi smel premikati tako hitro. Potencial je izvenserijski.

Št. 2: Detroit Lions – Aidan Hutchinson, defensive end, Michigan

Hutchinson je odrasel v Michiganu. Njegov dom, srednjo šolo in univerzo Michigan loči zgolj 65 kilometrov. Najbolje tehnično podkovani defensive end letošnjega nabora ostaja doma.

Št. 3 Houston Texans – Kayvon Thibodeaux, defensive end, Oregon

“Raček” iz Oregona je bil pred začetkom sezone zacementiran kot prvi izbor, a nato nekoliko zaspal med sezono. Texans so ekipa, ki bi se lahko odločili za prav vsako pozicijo na igrišču.

Št. 4 New York Jets – Garrett Wilson, lovilec, Ohio State

Številka štiri je zelo visoko za lovilca, še toliko bolj, če mu ni ime Ja’Marr Chase. A če želiš izbrati tistega, ki ti je najbolj všeč, potem ne čakaš predolgo. Jets potrebujejo orožja za svojega mladega podajalca in Wilson več kot ustreza temu opisu.

Št. 5 Pittsburgh Steelers – Malik Willis, podajalec, Liberty (menjava z Giants)

Če javnost misli, da so pri Pittsburghu zadovoljni z dejstvom, da se v sezono spuščajo s podajalcema, kot sta Mitchell Trubisky in Mason Rudolph, se krepko moti. Letos noben izmed podajalcev ne bo od prve tekme začenjal za svojo ekipo, ima pa Willis največi potencial od vseh, ki so na voljo.

Št. 6 Carolina Panthers – Evan Neal, tackle, Alabama

Težko si je zamisliti slabšo napadalno linijo, kot jo je imela lani Carolina. Težko si je zamisliti, da bi lahko Cam Erving še ostal starting levi tackle. Evan Neal je človeška gora in najboljši tackle na letošnjem draftu.

Št. 7 New York Giants – Ikem Ekwonu, guard/tackle, NC State

Še ena izmed ekip, ki enostavno more izboljšati pogoje za svojega podajalca. Andrew Thomas si je z drugo polovico lanske sezone kupil nekaj časa, zdaj pa bo imel ob sebi najboljšega guarda letošnjega nabora, ki pa bi ga lahko hitro nadomestil na položaju tackla, če se Thomasove težave ponovijo.

Št. 8 Minnesota Vikings – Ahmad Gardner, cornerback, Cincinnati (menjava s Falcons)

Iskanje kvalitetnega cornerbacka v zadnjih nekaj naborih pri Vikings je spominjalo na vplačevanje stavnih listkov z visoko kvoto v upanju, da se bo nekoč že posrečilo. Ni se. Tokrat ne morejo zgrešiti. Gardner je najboljši cornerback tega nabora in takojšnji starter za ekipo iz Minnesote.

Št. 9 New Orleans Saints – Charles Cross, tackle, Mississippi State (menjava s Seahawks)

Saints so pred naborom opravili menjavo z Eagles, da bi pridobili dodaten kapital v letošnjem naboru. Po odhodu Terrona Armsteada se bo na levo stran napadalne linije preselil Ryan Ramcyzyk, na desno pa najboljši pass blocking tackle generacije 2022.

Št. 10 New York Jets – Derek Stingley ml., cornerback, LSU

Drugo občutno pomanjkanje kvalitete je pri Jets opazno v secondaryju. Zagotovo bi se lahko odločili tudi za kakšno drugo pozicijo, a je potencial Stingleyja enostavno preveč mamljiv. Jets krvavo potrebujejo nekoga poleg Brycea Halla.

Št. 11 Washington Commanders – Drake London, lovilec, USC

Če se bo nabor tako izoblikoval, bi lahko bil izbor preimenovane ekipe iz prestolnice tudi Kyle Hamilton. Ron Rivera se zaveda, da Carson Wentz potrebuje še koga drugega kot Terryja McLaurina, za katerega bi kvaliteten lovilec pomenil, da bi mu s pleč padlo veliko breme.

Št. 12 Atlanta Falcons – Chris Olave, lovilec, Ohio State

Drugi izmed lovilec univerze Ohio State roma v ekipo, ki je najbolj osiromašena s talentom na tej poziciji. Po odhodu Julia Jonesa lani, letošnjemu slovesu Russella Gagea in suspenzu Calvina Ridleyja, Falcons enostavno morajo izbrati lovilca.

Št. 13 Houston Texans – Kyle Hamilton, safety, Notre Dame

Prosti pad Hamiltona se zaustavi pri ekipi, ki si lahko privošči poskusiti ponuditi priložnost igralcu, ki najbolj deli mnenja na letošnjem naboru. Nekateri menijo, da je najboljši safety na naborih po Seanu Taylorju, spet drugi so mnenja, da bo v NFL zelo omejen.

Št. 14 Baltimore Ravens – Trenton McDuffie, cornerback, Washington

Pri Ravens se poraja zgolj vprašanje, ali igralec na obrambni liniji ali igralec v secondaryju. Obe možnosti sta podobno verjetni, v tem mock draftu se Ravens odločijo za najboljšega slot cornerbacka, ki lahko igra tudi zunaj, tuj pa mu ni niti položaj safetyja.

Št. 15 Philadelphia Eagles – Jermaine Johnson, defensive end, Florida State

Eden izmed najbolj produktivnih igralcev lanske izvedbe študentske lige NCAA okrepi ekipo, ki išče naslednika Brandona Grahama, ki je že pošteno v letih, za seboj pa nima dostojne zamenjave.

Št. 16 Seattle Seahawks – Trevor Penning, tackle, Northern Iowa

Trenutno je na seznamu ekipe iz severozahoda ZDA kot desni tackle zapisan Jake Curhan. Če ste se vprašali, kdo je to, je izbor Penninga, ki je dominiral na univerzi Northern Iowa, še toliko bolj logičen.

Št.17 Los Angeles Chargers – Jordan Davis, defensive tackle, Georgia

Najslabša obramba lige proti teku v lanski sezoni na naboru izbere najboljšega igralca proti teku. Jordan Davis je pri svojih 198 centimetrih in 154 kilogramih tekel hitreje na 40 yardov kot Patrick Mahomes. Davis ima potencial, da postane naslednji Vince Wilfork.

No.18 Green Bay Packers – Jameson Williams, lovilec, Alabama (menjava z Eagles)

Najhitrejši lovilec letošnjega nabora bo postal najljubša igračka Aarona Rodgersa, ki je izgubil svojo najljubšo tarčo. Williams, ki ima “osmo prestavo”, je mešanica med DeSeanom Jacksonom in Tyreekom Hillom.

Št. 19 New Orleans Saints – Devonte Wyatt, defensive tackle, Georgia

Wyattu ni bilo namenjenega toliko medijskega prostora kot cimru Jordanu Davisu. Neupravičeno. Wyatt sicer ni takšna človeška gmota, a morda celo boljši v preganjanju nasprotnikovih podajalcev. Saints potrebujejo talent na obrambni liniji.

Št. 20 New York Giants – George Karlaftis, defensive end, Purdue

Dve največji potrebi Giants – napadalna linija in pass rush – sta zadovoljeni. Karlaftis ni najboljši atlet, a je močan kot bik. Giantsi bi tako dobili mlad par pass rusherjev (Ojulari-Karlaftis) na katerega bi lahko konkretno računali za prihodnost.

Št. 21 Kansas City Chiefs – Treylon Burks, lovilec, Arkansas

Chiefs so poskušali nadomestiti Tyreeka Hilla v free agencjyu, a ostaja dejstvo, da noben lovilec razen Valdesa-Scantlinga nima pogodbe, ki seže preko konca sezone 2022. Burks je izredno talentiran, z nekaj težavami izven igrišča, a tip igralca, ki ga Chiefs nujno potrebujejo.

Št. 22 Philadelphia Eagles – Daxton Hill, cornerback/safety, Michigan

Hill je kot šahovska figurica, ki jo lahko premikaš v vse smeri v secondaryju. Izjemno uporaben, hvaležen in kvaliteten igralec. Eagles potrebujejo v sceondaryju nekoga, ki bo lahko pomagal Dariusu Slayju držati to barko nad gladino.

Št. 23 Arizona Cardinals – Andrew Booth ml., cornerback, Clemson

Če Cardinals ne bi imeli Byrona Murphyja, bi njihovi cornerbacki bili brez konkurence najslabša skupina na tej poziciji v lanski sezoni. Booth ekipo iz Arizone lahko popraska tam, kjer jih najbolj srbi.

Št. 24 Dallas Cowboys – Boye Mafe, defensive end, Minnesota

Po odhodu Cooperja je mesto lovilca številka ena prevzel CeeDee Lamb, Dallas pa potrebuje še nekoga, ki mu ni ime Dante Fowler, ki bo številka dve pri zbiranju sackov poleg DeMarcusa Lawrencea.

Št. 25 Buffalo Bills – Roger McReary, cornerback, Auburn

Obramba, ki je bila po koncu sezone številka 1, je proti Chiefs dovolila touchdown v 13 sekundah in nasploh povsem pogorela na glavnem izpitu sezone. Razen cornerback partnerja Tre’Daviousu Whiteu Billsi ne potrebujejo veliko v obrambi.

Št. 26 Seattle Seahawks – Desmond Ridder, podajalec, Cincinnati (menjava s Titans)

Titansi nimajo v lasti izbora v drugem krogu nabora, Seattle pa bo poskusil svojo srečo z izborom Ridderja, ki je sicer najboljši atlet med podajalci letošnjega nabora, a ima kar nekaj težav z natančnostjo. Seattle ve, da bo prihodnje leto znova izbiral visoko, zato lahko nekoliko kocka.

Št. 27 Tampa Bay Bucaneers – Zion Johnsson, guard, Boston College

Čeprav je lahko izbiranje izključno tistega, kar potrebuješ, varljiva taktika, ki se rada maščuje, pa Buccaneers ne potrebujejo ničesar drugega kot guarda. Ali Marpet se je upokojil, Alex Cappa pa odšel v Bengalse. Enega je nadomestil Shaq Mason, drugega pa “Orel” iz Boston Collega.

Št. 28 Green Bay Packers – Devin Lloyd, linebacker, Utah

Nobenega presenečenja ne bi bilo, če bi Packers izbrali kar dva lovilca v prvem krogu, a se tokrat raje odločijo pomagati obrambi, ki ima še vedno veliko prostora za napredek. Stanovitnega linebackerja siroglavci niso imeli že vse od odhoda Blakea Martineza. Lanski ulov DeVondreja Campbella je bil lep začetek. Devin Lloyd bi bil odlično nadaljevanje.

Št. 29 New England Patriots – Nakobe Dean, linebacker, Georgia

Nobena ekipa v ligi ni zmožna bolje izkoristiti posamezne kvalitete določenega igralca, kot to počno pri Patriots. Dean je manjši in lažji linebacker, ki bo imel težave ob igri po tleh, a so njegove sposobnosti kritja in hitrost pri blitzanju odlike, ki jih bo Belichick znal izkoristiti.

Št. 30 Kansas City Chiefs – Arnold Ebiketie, defensive end, Penn State

Chiefs podobno kot Buccaneers ne potrebujejo veliko v tem trenutku, zato si lahko privoščijo igralca, ki je še nebrušen diamant. Atletsko izjemno sposoben ter več kot spodobno produktiven ima Ebkietie še nekaj prostora za izboljšavo tehnike.

Št. 31 Cincinnati Bengals – Tyler Linderbaum, center, Iowa

Prišlek Ted Karras se bo kar hitro usedel na klop za rezervne igralce. Linderbaum naj bi bil po mnogih ocenah daleč pred vsemi centri, ki smo jim bili na naborih priča v zadnjih 10 letih. Vrednost njegove pozicije ter dejstvo, da ima nekoliko krajše roke, pomeni, da Bengals v naročje pade izjemno talentirani igralec.

Št. 32 Detroit Lions – Lewis Cine, safety, Georgia

Prvi krog nabora zaključujejo Lions, ki so nabor odlično začeli z Aidanom Hutchinsonom. Zdaj obrambi dodajo še najbolj fizičnega safetyja nabora, ki bo še dodatno okrepil hrbtenico obrambe ekipe iz Michigana. Grajenje ekipe za prihodnost se težko začne na boljši način.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!