Parižani brez rezervnega načrta

Drugi športi 4. Dec 202311:15 0 komentarjev
olimpijske igre, Pariz 2024
Foto: Profimedia

V Parizu, kjer se vneto pripravljajo na organizacijo poletnih olimpijskih iger, ki bodo v francoski prestolnici od 26. julija do 11. avgusta prihodnje leto, se je minulo soboto zgodil teroristični napad. V njem je življenje izgubil nemški turist, še dva človeka pa sta bila ranjena. Vprašanje varnosti je eno ključnih za organizatorje največjega športnega dogodka v letu 2024.

V bližini Eifflovega stolpa, na območju Quai de Grenelle, je v soboto zvečer francoski državljan z nožem in kladivom napadel več oseb. Napadalec, ki je bil oblastem poznan po radikalnem islamizmu in duševnim težava, po navedbah virov v policiji pa je ob napadu vzklikal ’Alah je velik’, je z nožem do smrti zabodel 24-letnega nemškega turista. Nato je napadel še dva človeka, enega od njiju je s kladivom udaril v oko. Kmalu zatem ga je prijela policija.

Na omenjenem območju bo prihodnje leto, 26. julija, potekala otvoritvena slovesnost poletnih olimpijskih iger. Vse skupaj naj bi se dogajalo na reki Seni, več sto tisoč gledalcev pa bo dogodek spremljalo z bližnjih nabrežij. Vse to seveda predstavlja veliko varnostno grožnjo.

»Nimamo načrta B. Naš načrt je sestavljen iz podnačrtov, v katerem so številne možnosti prilagajanja. Sprememba prizorišča pa ni predvidena, saj imamo zmožnost, da dogodek naredimo varen,« je za radio France Inter dejala francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera.

Kot je dodala, bodo podrobnosti o varnostnih ukrepih v Parizu znani v prihodnjih mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!