Rekordni vikend Italijanke v senci pritožb tekmic

Alpsko smučanje 4. Dec 20238:40 0 komentarjev
Federica Brignone
Foto: Profimedia

Po 40 letih se je karavana svetovnega pokala vrnila v Mont Tremblant. Najsrečnejša severovzhod Kanade zapušča italijanska veteranka Federica Brignone, zmagovalka obeh veleslalomov. 33-letnica je s tem popravila kar nekaj rekordov. A če je bilo sobotno slavje čisto kot solza, je bilo drugače na nedeljski preizkušnji, saj so bile vremenske razmere ob koncu na robu regularnosti.

Potem ko je prva dva veleslaloma (Sölden in Killington) v sezoni ženskega svetovnega pokala dobila Švicarka Lara Gut Behrami, sta tudi naslednji preizkušnji v bazični disciplini alpskega smučarka na vrh izstrelili le eno ime. Federica Brignone je v Tremblantu, kanadskem prizorišču, ki se je na koledar vrnil po 40 letih, najhitreje opravila tako s sobotno kot nedeljsko tekmo.

33-letnica, rojena v Milanu, je ob tem popravila kar nekaj mejnikov. Postala je sploh najstarejša zmagovalka veleslalomske tekme v zgodovini ženskega svetovnega pokala. S 23. zmago v karieri je postala najuspešnejša Italijanka, z 32 stopničkami v veleslalomu pa je na vrhu italijanske zgodovine prehitela legendarno Deborah Compagnoni. Izenačen je tudi rekord Alberta Tombe – skupaj z njim je zdaj na vrhu večne lestvice veleslalomskih zmag med Italijani v tej disciplini.

Aktualna svetovna prvakinja v kombinaciji je na ’čist’ način dosegla sobotno zmago, medtem ko ji je na poti do nedeljske pomagalo tudi vreme. Brignone je bila po prvi vožnji na šestem mestu, v finalu pa je odpeljala praktično perfektno. Z veliko prednostjo je prevzela vodstvo, nato pa je čakala na nastope tekmic.

Pri tem ji je šlo na roko tudi vreme. Če je megla skupaj z močnim vetrom nagajala celoten čas, pa je po njeni vožnji začelo še močno snežiti, pogoji za nastope pa so bili na meji regularnosti, ob močnih vetrovnih sunkih verjetno že čez mejo. Toda organizatorji so bili odločni izpeljati tekmo do konca, zato so zadnjih pet tekmovalk spustili v izjemno zahtevne razmere.

Federica Brignone
Foto: Profimedia

‘Ena velika šala’

Najprej je bila nemočna Federicina rojakinja Marta Bassino, na koncu osma. Potem je zelo dobro glede na pogoje odpeljala Lara Gut Behrami, še naprej vodilna v posebnem seštevku discipline. Za Brignone je zaostala 33 sekund, že po prihodu v cilj pa je zmajevala z glavo. Rdečo veleslalomsko majico je obdržala za pet točk, svoje mnenje pa je izrazila v pogovoru za švicarsko televizijo SRF.

“Vse skupaj je bila šala. Vratc se praktično ni videlo. Sprašujem se, zakaj smo morale voziti v takšnih razmerah. Enostavno moraš biti nor, da tekmo v takšnih razmerah sploh začneš. Na srečo se nobena ni poškodovala,” je bila ostra 32-letna Švicarka.

Lara Gut Behrami
Foto: Profimedia

Če bi bilo tako pred prvo vožnjo, se tekma ne bi začela

Ta je v finalu pridobila eno mesto, potem ko sta v cilju za njo zaostali tako Mikaela Shiffrin kot Petra Vlhova. Medtem ko je Američanka za Gut Behrami zaostala zgolj šest stotink in na koncu rešila zadnje mesto na zmagovalnem odru, je Slovakinja po vodstvu v prvi vožnji v drugo veliko izgubila in zdrsnila na peto. Tudi za francoskim presenečenjem Claro Direz, ki je v drugo pridobila devet mest.

Po razočaranju se je Vlhova, zmagovalka skupnega seštevka v sezoni 2020/21, oglasila na Instagramu. “Tokrat je bila prva vožnja izvrstna, upala sem, da bom lahko podobno predstavo prikazala tudi v drugi. Dala sem vse od sebe, a tokrat se žal ni izšlo za stopničke. Razmere tokrat niso bile enakovredne za vse tekmovalk. Vidljivost v drugi vožnji je bila res slaba, blizu nični. Vse skupaj je bilo nevarno. Verjamem, da če bi bile takšne razmere pred prvo vožnjo, se tekma ne bi niti začela. Tisti, ki sledite moji karieri, veste, da nikoli ne dajem takšnih izjav za javnost. Vedno sem spoštovala ostale športnike, rada bi čestitala tekmicam za njihove odlične nastope. Toda obenem ni odvisno od nas, ali smučamo ali ne. Ne glede na vse nadaljujemo z delom, ki smo ga začeli, rada bi se vsem zahvalila za podporo,” se je glasil dolg zapis 28-letnice.

Petra Vlhova
Razmere, v katerih je smučala Vlhova. Foto: Profimedia

S pogoji pa se seveda ni obremenjevala velika zmagovalka vikenda. “Po napaki v prvi vožnji sem šla v drugi na vse ali nič. Pogosto treniram v tako slabih razmerah. Tudi brat (trener, op. p.)mi je rekel, da sem pripravljena. Da smo v takšnih pogojih že trenirali in da naj dam vse od sebe. Enostavno sem se vrgla na progo, skušala ohranjati ravnotežje in smučala na polno. Res sem zelo vesela,” je razlagala Brignone.

Ženski svetovni pokal se bo ta konec tedna nadaljeval z uvodnimi tekmami v hitrih disciplinah. Na smuku in dveh superveleslalomih v St. Moritzu bo prvo priložnost po odpadlih tekmah v Zermattu/Cervinii dočakala tudi druga smukačica minule zime Ilka Štuhec. Moški, ki jih v Beaver Creeku premagalo vreme, bodo tokrat na delu v Val d’Iseru, kjer jih čakata slalom in veleslalom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!