Recept za Kraftovo prevlado? Sanjsko potovanje okoli sveta

Smučarski skoki 4. Dec 202310:33 1 komentar
Stefan Kraft
Foto: Profimedia

Začetek nove sezone v smučarskih skokih je ob avstrijsko-nemški prevladi zaznamovalo zgolj eno ime. Stefan Kraft. 30-letni Avstrijec je zmagal na prvih štirih tekmah zime in je s popolnim izkupičkom prepričljivo vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kakšen je recept, da je Salzburžan trenutno brez konkurence?

Čeprav je za smučarskimi skakalci šele prva sedmina posamičnih preizkušenj v novi sezoni (4/28), pa se zdi boj za veliki kristalni globus zaenkrat enosmerna ulica. Stefan Kraft je namreč na prvih dveh prizoriščih zime – v Ruki in v Lillehammerju – prevladoval in konkurenci pustil le drobtinice.

Prepričljivo, tekmece je na prvih štirih tekmah premagal s povprečno razliko enajstih točk, je 30-letni Salzburžan prišel do pokra zmag in je na najboljši možni poti, da po letih 2017 in 2020 še tretjič osvoji skupni seštevek svetovnega pokala.

Po nedeljskem slavju na veliki skakalnici v Lillehammerju, ko je prednost pred najbližjim zasledovalcem v sezoni, Nemcem Andreasom Wellingerjem, povečal na 130 točk, je razkril, da v trenutnem stanju zelo uživa. “Doživljam številne trenutke zadovoljstva in zabave. O takšnem nizu lahko samo sanjaš, a enostavno se je moralo zgoditi. Čudovito,” je za ORF dejal trikratni svetovni prvak.

Kljub temu, da se zdi v začetku nove sezone nepremagljiv, iz tira pa ga ne vržejo niti slabše vetrovne razmere, je Kraft priznal, da ni vse tako rožnato. “Na vrhu zaletišča sem vedno zelo živčen. Ko se veter obrne, je res kot na rezilu noža. Tudi če sem po prvem skoku vodilni, moram tudi v drugo napasti na polno. Ne morem si privoščiti nič drugega. Med skoki mi uspeva odlično pospeševati, zato lahko uživam. Zelo sem zadovoljen, kako se stvari trenutno odvijajo.”

Stefan Kraft
Foto: profimedia

Avstrijec, ki je po številu zmag v svetovnem pokalu s 34 zaenkrat na šestem mestu (zgolj pet za tretjima Poljakoma Adamom Malyszom in Kamilom Stochom, na vrhu je Gregor Schlierenzauer s 53), se je po norveškem dvojčku v šali opravičil svetovnemu prvaku v formuli ena Maxu Verstappnu. “Dejal sem, da me formula ena ne zanima preveč, saj Verstappen tako ali tako vedno zmaga. Zdaj ta izjava zveni neumno. Ampak sam res uživam v zmagovitem nizu. Opravičilo Maxu, zdaj spet uživam v spremljanju kraljice motošporta.”

Bo v nedeljo izenačil rojakov niz?

Kraftov niz na začetku sicer ni rekorden. S štirimi zmagami na uvodu sezone je izenačil dosežka rojaka Andreasa Felderja iz sezone 1984/85, ko je na peti tekmi zmagal še en Avstrijec Ernst Vettori (takrat je v skupnem seštevku sicer slavil Finec Matti Nykänen), in Finca Janneja Ahonena, ki je po pokru zmag moral priznati premoč Poljaku Adamu Malyszu. Legendarni Ahonen je na ’poraz’ odgovoril z novimi šestimi slavji oziroma zmagami na naslednjih osmih od devetih tekem.

Rekord na začetku sezone pa v rokah drži še en Avstrijec. Thomas Morgenstern je leta 2007 zimo odprl s kar šestimi zmagami, šele na sedmi tekmi smo na vrhu videli drugo ime (Švicarja Andreasa Küttla).

Thomas Morgenstern
Thomas Morgenster leta 2007 v Engelbergu, kjer se je končal njegov niz šestih zmag v začetku sezone. Foto: Profimedia

Spontanost je ključ

In kakšen je recept, da je skakalec, ki svetovni vrh kroji že zadnjih deset let, trenutno nepremagljiv? Kot je pred časom razkril za avstrijsko Laolo, je za njim dokaj neobičajno poletje. Z ženo je obiskal ’pol sveta’ – potovanje sta začela na Baliju, nadaljevala v Sydneju, Havajih, Los Angelesu in nazadnje še Parizu. Pika na i pa je bila cerkvena poroka z Mariso Kraft, s katero sta civilno poročena že od lani.

“Za mano je popolno poletje,” je dejal Kraft, ki je v sredini maja praznoval okrogli jubilej – 30. rojstni dan. V ta namen si je na Havajih dal narediti nov tatu. “To sem storil že večkrat, ko sva z Mariso kje daleč od doma. Na Baliju ali na Tajskem. Zdaj pa imam še spomin s Havajev,” je razlagal.

Poleg čudovitih in tudi čustvenih izkušenj z vseh koncev planeta pa si bo potovanje zapomnil tudi po spremenjenem načinu življenja. “Kar nekaj časa sem potreboval, da sem na dopustu začel razmišljati in živeti spontano. Doma imam vse načrtovano – kdaj in kje jem, vse si želim opraviti perfektno. Na izletu pa je bilo teh načrtov zelo malo – z ženo sva se vozila okrog in jedla v restavraciji, ko sva jo našla in je delovala dobro.”

Brez priganjanja

To pa je vplivalo tudi na treninge. “Načrt je bil, da se na novo sezono pripravljam drugače. Seveda sem imel med dopustom tudi nekaj priprav, a je bilo vseeno, ali jih opravim v torek ob devetih zjutraj ali v sredo ob petih popoldne. Nihče me ni priganjal, to je bilo res lepo,” je še dodal ekipni olimpijski prvak iz Pjongčanga 2022.

Ne samo, da je bilo lepo, očitno je tudi delovalo. Lahko Salzburžana letos sploh kdo ustavi v lovu na hat-trick velikega kristalnega globusa? Prve odgovore bomo dobili že ta konec tedna, ko bo karavana tekmovala na dveh posamičnih preizkušnjah v nemškem Klingenthalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje