Janja Garnbret na mizo položila karte

Drugi športi 28. Mar 202412:20 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Že nekaj časa je znano, kaj si je najuspešnejša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret izbrala za naslednji tekmovalni cilj. Prva favoritinja poletnih olimpijskih iger v Parizu bo 6. avgusta v dvorani plezalnega centra v pariškem predmestju Le Bourget začela boj za drugo zlato olimpijsko odličje.

Slovenski športni plezalci so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani na sedežu matične Planinske zveze Slovenije predstavili načrte, podpisali so tudi triletno pogodbo z novim pokroviteljem Toyota Adria.

“Glavni cilji so povezani z olimpijskimi igrami in z njimi povezanimi kvalifikacijami. Glede na olimpijsko leto je svetovni pokal nekoliko v ozadju, ampak bomo vseeno tudi v svetovni pokal šli ‘na polno’. Definitivno si pa želimo, da Janja ne bo šla na OI sama,” je uvodoma dejal selektor Gorazd Hren.

Garnbret, ki je 12. marca dopolnila 25 let, si je avgusta v Bernu kot prva zagotovila olimpijsko vozovnico. “V Parizu ne bo nič lažje zmagati kot v Tokiu, mi bo pa vsekakor nekoliko lažje, saj vem, kako vse deluje, olimpijska vas in drugo. V Parizu bodo znova navijači, ki jih v Tokiu zaradi koronavirusa ni bilo,” je povedala Garnbret.

Na Pariz ima lepe spomine. Leta 2016 je tam kot 17-letnica osvojila prvega od osmih naslovov svetovne prvakinje, takrat je slavila v težavnosti. Upa, da se bo tudi letos iz Pariza vrnila z lepimi spomini.

Vse podrejeno olimpijskemu cilju

Olimpijskemu cilju sta s trenerjem Romanom Krajnikom v celoti podredila potek priprav. Rutino treningov je popestrila z odhodom v Tokio, kjer je preživela tri tedne. Japonska je del njenih priprav v zadnjih nekaj sezonah.

Roman Krajnik in Janja Garnbret. FOTO: Jan Gregorc

V Azijo bo znova odpotovala prihodnji teden, ko bo po načrtih nastopila na uvodnih tekmah svetovnega pokala na Kitajskem. Plezalci se bodo v balvanskem plezanju merili od 8. do 10. aprila v Keqiaou, v težavnostnem pa od 12. do 14. aprila v Wujiangu.

Načrtuje tudi nastop v Innsbrucku

V svetovnem pokalu pred Parizom načrtuje tudi nastop v Innsbrucku, kjer bosta od 26. do 30. junija na sporedu tekmi v težavnosti in balvanih, kombinacija teh dveh disciplin bo na sporedu OI. V Tokiu na olimpijski plezalni premieri je naslov olimpijske zmagovalke osvojila v kombinaciji balvanov, težavnosti in hitrosti.

Hitrost bo v Parizu samostojna disciplina. Slovenci že tradicionalno niso privrženci tega plezalnega sprinta.

Kdo ji bo delal družbo?

Ker se je že uvrstila na OI, Korošica na dodatnih kvalifikacijah maja v Šanghaju in junija v Budimpešti ne bo tekmovala. Za še eno olimpijsko vozovnico v ženski konkurenci v kombinirani disciplini težavnost-balvani so bosta potegovali Vita Lukan in Mia Krampl. Slovenija ima na voljo še dve kvalifikacijski ženski kvoti. V domačem taboru upajo, da bosta lahko tekmovali Sara Čopar in Lučka Rakovec, ki okrevata po zdravstvenih težavah.

Mia Krampl
Mia Krampl. Foto: Profimedia

Pri moških so kandidati za dve olimpijski vozovnici Luka Potočar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant.

Tudi letos se bo svetovni pokal ustavil v Kopru, kjer bo tekma v težavnosti 6. in 7. septembra. Garnbret je lani zmagala na plezalni steni na Bonifiki, Lukan je bila tretja.

Po OI in pred Koprom bo nekoliko v senci pestrega tekmovalnega dogajanja z olimpijskim vrhuncem potekalo evropsko prvenstvo v težavnosti, balvanih in hitrosti športnega plezanja. To bo od 24. avgusta do 1. septembra v Villarsu v Švici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!