Janja Garnbret tudi v polfinalu Kopra najboljša

Drugi športi 8. Sep 202322:50 0 komentarjev
Janja Garnbret
Foto: Aleš Fevžer

Na zunanji plezalni steni pri dvorani Bonifika so opravili polfinale tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja. Janja Garnbret je blestela že v kvalifikacijah, ko je dvakrat osvojila vrh, najboljša pa je bila tudi v polfinalu. Finale bo v soboto ob 20. uri.

Korošica, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu osvojila dve zlati in eno srebrno kolajno, je po izpolnjenem cilju – potrjeni olimpijski vozovnici za Pariz 2024 – napovedala, da bo tekma v Kopru njena zadnja v tej sezoni. Lani je na slovenski obali osvojila drugo mesto, zato je še toliko bolj motivirana, da tokrat skoči na najvišjo stopničko.

Glede na predstave na zunanji steni pri dvorani Bonifika se zdi to več kot mogoče. 24-letnica je bila najboljša že na dopoldanskih kvalifikacijah, ko je kot edina priplezala do obeh vrhov smeri, z višino 35+ pa je bila najboljša tudi v večernem polfinalu. Enako višino je sicer dosegla tudi Japonka Ai Mori, lanska zmagovalka koprske preizkušnje in že v kvalifikacijah najbližja zasledovalka Janje Garnbret.

Ob najboljši slovenski plezalki sta si uvrstitev v sobotni finale zagotovili še Vita Lukan s petim in Mia Krampl s sedmim mestom. Prva je ob svojem nastopu vodstvo prevzela z višino 33, druga pa je padla na višini 31+, ki je bila usodna tudi za druge polfinalistke. Pred 2000 gledalci se je odlično odrezala 18-letna Sara Čopar, 24. po kvalifikacijah.

Laščanka, ki je navdušila na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu, je v polfinalu dosegla višino 31+ in kar nekaj časa vztrajala na mestu vodilne. Čopar je tekmo končala na desetem mestu. Lučka Rakovec (višina 27) je bila 19., Lana Skušek (višina 25) 22., debitantka v svetovnem pokalu Rosa Rekar (višina 24+) 25.

športno plezanje Koper
Foto: Aleš Fevžer

Med moškimi finalisti en Slovenec

V moški konkurenci so v polfinalu plezali trije predstavniki domače vrste. Luka Potočar, lanski zmagovalec tekme v Kopru, se je v polfinale prebil z 21. dosežkom. Kar nekaj časa je trepetal, a se nazadnje z višino 27 le uvrstil v finale s sedmim dosežkom. Najboljši v polfinalu je bil Japonec Sorato Anraku (45).

Druga dva slovenska polfinalista Martin Bergant (višina 17) in Lovro Črep (16+) sta končala na 21. oziroma 25. mestu.

Sobotni finale bo v soboto ob 20. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!