Janja Garnbret do evropskega zlata

Drugi športi - ostalo 13. Avg 202217:00 > 17:08 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Janja Garnbret je v Münchnu pričakovano postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Olimpijska prvakinja iz Tokia je z najboljšimi predstavami v kvalifikacijah, polfinalu in finalu osvojila še zadnje odličje, ki je manjkalo v zbirki. Odslej ima tudi naslov evropske prvakinje v posamični disciplini športnega plezanja.

Janja Garnbret meri na še dve zlati kolajni na prvenstvu stare celine v bavarski prestolnici, v balvanih in v novi olimpijski disciplini kombinaciji balvani-težavnost. Triindvajsetletna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je Sloveniji priborila še deveto zlato kolajno na prvenstvih stare celine.

V finalu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je osvojila četrto mesto.

Garnbret je v polfinalu in finalu daleč prekašala tekmice, čeprav danes ni osvojila vrha smeri. V finalu so ji priznali višino 50+, saj vrha ni zadržala. Avstrijka Jessica Pilz je bila druga z višino 45+. Francozinja Manon Hilly je bila tretja z višino 41+, Mia Krampl je bila četrta z višino 40+.

Odlični že v polfinalu

V polfinalu se je merilo 25 tekmovalk, Italijanka Laura Rogora je zaradi poškodbe roke odpovedala nastop. Najboljši Slovenki, ki sta poskrbeli za prvo in drugo mesto v četrtkovih kvalifikacijah težavnosti, sta šli zadnji v steno.

Kramplova je dosegla višino 34+, zaostala je zgolj za Francozinjo Manon Hilly, ki je dosegla višino 35. Navijači na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici so čakali le še nastop super zvezdnice Garnbretove, ki je znova navdušila.

Triindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je konkurenci odčitala manjšo lekcijo, z lahkoto je premagala dosežke tekmic ter se, z že osvojeno vstopnico v finale, podala še v prestižni boj za sam vrh smeri. Ta je ostal neosvojen, olimpijska prvakinja je smer končala tik pod vrhom na višini 45 ter bo moči prihranila za finale in boj za zlato.

V polfinale se je uvrstilo vseh pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je spogledovala s finalom, je tokrat ostala brez njega in najboljše osmerice na 12. mestu (24), 17-letna Sara Čopar je na svojem prvem velikem članskem prvenstvu vpisala 15. mesto (19+), Lučka Rakovec je slovenske nastope zaokrožila na 22. mestu (18).