Nogomet alfa in omega, košarka sledi, tretji pa…

Drugi športi 4. Dec. 20217:00 > 13:036 komentarjev
Delite:
Foto: Guliverimage

Latinski pregovor pravi, da se o okusih ne razglablja (De gustibus non est disputandum). To največkrat velja za različno naklonjenost na področju kulinarike, pri moških pogosto za videz avtomobila, pri dekletih za obleke, vse skupaj pa bi lahko aplicirali tudi na šport. Tokrat vam predstavljamo spisek najpriljubljenejših po celem svetu, vštevši celo paleto relevantnih dejavnikov. Verjamemo, da boste pri nekaterih panogah presenečeni nad njihovo uvrstitvijo. V izdatno pomoč nam je bil spletni portal TotalSportek.

Kot se za šport spodobi, bomo najprej določili pravila. Šport naj bo relevanten v globalnem smislu le, če sta vanj vsaj približno udeležena oba spola, ga preko televizijskih prenosov gleda zadostno število publike, se okoli televizijskih pravic vrtijo solidne številke in ga lahko povežemo s profesionalizmom.

Omenjena spletna stran je šla še dlje in upoštevala kar 13 faktorjev, tudi denimo, kako zastopan je poljuben šport na družbenih omrežjih, koliko svetovnih držav je vpletenih, kako obsežna je medijska pokritost in ali je panoga v središču pozornosti skozi celotno koledarsko leto.

Nogomet (1.)

Vas je prvo mesto presenetilo? Če se kdaj po naključju znajdete v debati s kakšnim Američanom – ti so na “soccer” največkrat alergični – mu za zaprtje debate, kateri šport je daleč največji v smislu globalne priljubljenosti, servirajte nekaj številk.

Štiri od petih največjih tekmovanj v športu, ki se ponašajo z največjimi denarnimi nagradami, sodijo pod datoteko “nogomet” (svetovno prvenstvo, Liga prvakov, Evropska liga in EURO). Nagradni sklad za letošnjo Ligo prvakov znaša več kot milijardo evrov, zmagovalec lahko v klubsko blagajno spravi vrtoglavih 85 milijonov evrov.

Slovenska nogometna reprezentanca.

“Žogobrc” generira največ denarja tudi na področju plač, televizijskih pravic, pogodb z opremljevalci in posledično največje proračune klubov. Pa da ne bo vse le pri denarju, ponaša se tudi z največjim številom profesionalnih lig na svetu, da ne govorimo o številu sledilcev na družbenih omrežjih. Tu je rekorder Cristiano Ronaldo s 373 milijoni “verniki”.

Ali ste vedeli, da si vsaj drobec sekunde kakšne tekme svetovnega prvenstva v nogometu pogleda kar 4 milijarde ljudi na svetu in da se je recimo na finale ‘Mundiala’ v Braziliji pred sedmimi leti “priklopilo” kar 700 milijonov gledalcev? Zato pa ji pravijo “najpomembnejša postranska stvar na svetu”.

Košarka (2.)

Žal nam je, da se spet ustavljamo pri denarju, a tu se pač vse začne in konča. Najmočnejša košarkarska liga na svetu (NBA) vsakoletno ustvari kar 7,75 milijarde evrov prometa.

V zadnjih desetih letih je v smislu gledanosti in vrednost pogodb za TV pravice košarka rasla eksponentno, njena priljubljenost je skočila zlasti v Turčiji, Nemčiji, Španiji, Kanadi, Avstraliji in, pozor, na Filipinih.

Veselje slovenskih košarkarjev, foto: FIBA.

Zgoraj navedena višina prihodkov je med profesionalnimi ligami po svetu na tretjem mestu le za Premiershipom in ligo NFL (ameriški nogomet), povprečje plač v ligi NBA pa je celo najvišje med vsemi profesionalnimi športnimi ligami (6.6 milijona evrov letno).

V tem tisočletju je košarko začela spremljati več kot milijarda oseb po celem svetu, priljubljenost ji močno raste tudi v državah tretjega sveta, saj – kot pri nogometu – za igro ne potrebuješ kaj več kot sebe, žogo in koš.

Ste vedeli, da je košarka v Litvi daleč najbolj priljubljen šport zato, ker je majhna baltska država v 30-ih letih prejšnjega stoletja pod vodstvom ameriškega Litovca Franka Lubina prišla do dveh naslovov evropskih prvakov?

Kriket (3.)

Če bi gledali zgolj po številu ljudi, ki panogo spremlja, je na drugem mestu zasidran kriket, in to gladko. Ta specifičen šport, sicer “hit” zgolj v deželah Commonwealtha (nekdanje britanske kolonije), je vsakodnevna tema pogovorov pri kar 2,5 milijarde ljudeh po celem svetu.

Foto: Guliverimage

Za njim “nori” staro in mlado v Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Avstraliji, na Novi Zelandiji, podrobno pa ga spremljajo tudi čisto vsi mediji na Otoku. Še posebej v Indiji in Pakistanu, ki družbo tvorita petino svetovnega prebivalstva, je kriket športna ‘religija’.

Ste vedeli, da je svetovno prvenstvo v kriketu za nogometnim Mundialom in SP v ragbiju tretje najbolj gledano športno tekmovanje na svetu?

Tenis (4.)

Tekmovanja na najvišji ravni tu počivajo le v mesecu decembru, pa še takrat se na koledarčku najde kakšen manjši turnir serije ITF. Z občinstvom nekaj več kot milijarde ljubiteljev je tenis najbolj globalno razširjen in priljubljen šport posameznikov in posameznic.

Tudi, ko gre za nagrade v “zavihku” posameznih športov je tenis v vrhu, saj na turnirjih velike četverice zmagovalec domov odide bogatejši za skoraj 2 milijona evrov. Pomembno je tudi dejstvo, da so se na najpomembnejših turnirjih zneski za moške in dekleta izenačili.

Tamara Zidanšek. Foto: Guliverimgaes

V elitni stoterici na svetovnih lestvicah (ATP in WTA) se ves čas rotirajo igralci oz. igralke iz okoli 40 različnih držav, naslov na najpomembnejših turnirjih (Grand Slam) so naslov vzeli igralci iz kar 30 različnih nacij, velja pa omeniti še to, da je bil Švicar Roger Federer lani najbolje plačan športnik, če štejemo še vse sponzorske zneske. Na račun je Švicarju kapnilo sapo jemajočih 94 milijonov evrov.

Ste vedeli, da je tenis dobil vzdevek zaradi tega, ker na Wimbledonu (še zmeraj) velja bonton, da igralci in igralke nosijo zgolj belo opremo brez barvnih dodatkov? Ker gre za najprestižnejši turnir, se je tenisa oprijel nadimek “beli šport”.

Atletika (5.)

Kraljica športa je za prenekatere vrhunec poletnih olimpijskih iger, kar med drugim potrjuje tudi dejstvo, da je bil finale teka na 100 metrov na OI v Londonu 2012 najbolj gledan športni dogodek v zgodovini tekmovanj pod petimi krogi z dobro milijardo ljubiteljev prikovanih pred televizijske sprejemnike.

Getty Images

Atletika odkljuka številne stolpce, ki smo jih zgoraj našteli kot pomembne faktorje za relevantnost športa, prednjači zlasti to, da sta oba spola povsem enako vključena, poleg tega pa v njem participira skoraj vsaka svetovna država.

Ali ste vedeli, da tek na 3000 metrov z zaprekami (steeplechase) izvira z Irske? S to disciplino so želeli posnemati konjske dirke čez zapreke od enega zvonika do drugega.

Ragbi (6.)

Prepogosto ga zamenjujejo z ameriškim nogometom (in obratno), obstajajo pa med njima vsaj tri ključne razlike. Ragbi je razširjen po veliko več državah, predvsem na južni polobli, za razliko od ameriške različice nogometa se ne igra s čelado, ključna zadeva pa se skriva v pravilih – pri ragbiju se podaja izključno nazaj, v ligi NFL pa boste podaje videli predvsem naprej.

Foto: Rugby Slovenia/FB

No, oba imata za koncept premikanje žoge po “frontah” naprej proti končni coni, pridobivanje metrov/jardov, se pa lahko ragbi denimo pohvali s kar 857 milijoni gledalci za zadnje svetovno prvenstvo na Japonskem, medtem ko je Super Bowl med New England in Seattlom leta 2015 pogledalo 114 milijona gledalcev.

Ali ste vedeli, da ima slovenska ragbi reprezentanca vzdevek “Encijani” zato, ker je pred eno izmed prvih tekem ragbi zveza kupila bele kravate in jih predala umetniku Ivetu Gorjupu, da jih polepša z unikatnimi poslikavami? Na večini poslikav se je pojavil encijan, ki se je zasidral kot zaščitni znak.

Formula 1 (7.)

Po podatkih izpred šestih let naj bi si vsaj delček kakšne dirke v sezoni pogledalo 550 milijonov ljubiteljev bencinskih hlapov, letos je zavoljo izjemnega rivalstva med Maxom Verstappnom in Lewisom Hamiltomom številka narasla že skoraj na milijardo zanesenjakov, prikovanih pred TV zaslone.

Rivalstvo Foto: Hasan Bratić – AP via Guliver

Od lanske sezone je gledanost najbolj priljubljenega bencinskega športa na svetu narasla za kar 56 odstotkov? Pa naj še kdo reče, da ostra rivalstva v športu ne ustvarjajo večjega zanimanja.

Ali ste vedeli, da med dirko za VN Singapurja (tudi VN Malezije) povprečni dirkač lahko zaradi velikanske vročine in sopare izgubi tudi do 6 kilogramov? Kdo sploh potrebuje shujševalni program?

Boks (8.)

Edini borilni na seznamu najbolj priljubljenih desetih športov. Bil bi greh, da ga ne uvrstimo med elito, glede na to, da je prvih pet najbolj gledanih športnih dogodkov, za ogled katerih je bilo potrebno plačati.

Prvo mesto zaseda boksarski obračun “stoletja” Floyd Mayweather – Manny Pacquiao, za katere so gledalci skupno odšteli 4 milijone dolarjev.

Ema Kozin.

Ali ste vedeli, da je televizijska mreža ESPN izračunala, da je boks najzahtevnejši šport, upoštevajoč vzdržljivost, moč, hitrost, okretnost, fleksibilnost, mentalno pripravo, koordinacijo med očmi in rokami ter analitične sposobnosti športnika?

Hokej na ledu (9.)

Najbrž kar najbolj globalno razširjen in priljubljen zimski šport, hkrati pa tudi najhitrejši ekipni šport, pa čeprav je omejen na območja Severne Amerike in večji del Evrope.

Ena izmed štirih močnih ameriških profesionalnih lig čez lužo (NHL) naj bi po zadnjih podatkih v tekoči sezoni ustvarila zavidljivih 4.4 milijarde evrov prometa.

Anže Kopitar v reprezentančnem dresu.

To, kar je za Litvo košarka, je za Kanado hokej – država javorovih listov ima kar 608.000 registriranih hokejistov. Za ilustracijo, Slovenija jih ima z vsemi starostnimi kategorijami le tisoč! Velik razkorak je tudi v pokritih igriščih z ledeno ploskvijo (3300 proti 7!).

Če bi sem dodali še hokej na travi, priljubljen v nekaterih delih Azije, Avstraliji, Južni Afriki in Argentini, bi lahko priljubljenost hokeja primerjali celo z rangom kriketa in košarke.

Ali ste vedeli, da si je finale (vsaj drobec tekme) hokejskega spektakla za zlato kolajno na OI V Vancouvru leta 2010 med domačo izbrano vrsto in sosedi Američani ogledalo kar 80 odstotkov vseh prebivalcev Kanade?

Odbojka (10.)

Še en šport, ki vsebuje žogo in je pri vrhu lestvice priljubljenosti tudi v naših krogih. Odbojka kar se tiče pristašev v globalnem okviru počasi pleza proti eni milijardi, se lahko pa že sedaj pohvali s prvim mestom po številu aktivnih nacionalnih zvez, saj je teh kar 222.

Za priljubljenost športa skrbi tudi odbojka na mivki, ki se je v organizirani obliki prvič pojavila leta 1930.

Foto: FIVB

Ali ste vedeli, da se je odbojki leta 1895, ko jo je izumil ameriški profesor telovadbe William G. Morgan, najprej reklo “mintonette”, kar izhaja iz termina badminton?

Ostali športi pri vrhu:

11. Golf
12. Bejzbol
13. Ameriški nogomet
14. Mešane borilne veščine
15. Motociklizem (Moto GP)
16. Badminton
17. Kolesarstvo
18. Plavanje
19. Snooker
20. Namizni tenis

Kot ste verjetno tudi sami opazili, med elitnimi športi ni niti plezanja, niti smučarskih skokov, izpadeta celo alpsko smučanje in rokomet, medtem ko so vsi štirje Slovencem skozi leta (ali pa v zadnjem času) močno prirasli k srcu.

Ogromno vlogo pri zanimanju za določen šport ima pač še zmeraj tudi tradicija.

O razporejenosti zanimanja za določen šport, zanimivih izsledkih in tem, kateri šport je trenutno v največjem porastu, smo povprašali strokovnjaka na področju športnega marketinga Tomaža Ambrožiča.

Nori na kriket

“Ravno letos je londonska medijska hiša SportsPro izdelala spisek 50 najbolj marketinško privlačnih športnikov oziroma najmočnejših blagovnih znamk. Prva sta seveda Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, sledi LeBron James, potem pa že Connor McGregor. Kar me je najbolj presenetilo, je bilo dejstvo, da sta med deseterico kar dva igralca kriketa,” je dejal Ambrožič.

Dodaja, da kriket tekma med reprezentancama Indije in Pakistana sodi med tri najbolj gledane športne dogodke na svetu, kar je logično, saj se v tako obljudenih državah hitro nabere krepko čez 100 milijonov navdušencev, kar je že takoj več od Super Bowla, ki si ga praviloma ogleda slaba tretjina Američanov.

“Kriket profitira na račun tega, da je ciljna publika v prvi vrsti Indija, ki ima čez milijardo prebivalcev in tam je ta šport absolutno na prvem mestu. Dodajmo še Pakistan in Avstralijo ter Veliko Britanijo, pa dobimo že zelo lepo številko,” je prepričan Ambrožič.

E-šport kot olimpijska disciplina?

Za konec smo sogovornika pobarali še o tem, kateri šport trenutno “galopira” in povečuje numerus novih pristašev.

Lahko bi rekli, da lastnik prvega mesta samo še pridobiva. “Opažam veliko rast svetovnega zanimanja za ženski nogomet. Redko kateri šport na globalni ravni dobiva tako veliko moč in prepoznavnost. Zadnji Mundial za dekleta v Franciji je recimo v ZDA presegel prenose moškega SP. Tudi v Evropi rastejo klubi, rastejo lige. Omenil bi še mešane borilne veščine, ki jo lahko izpostavimo kot neko posebno navijaško skupnost,” meni direktor podjetja Sport Media Focus.

Zaključil je z mislijo, da se bo potrebno v prihodnje bržčas navaditi na vedno več e-športa v programskih shemah televizijskih kanalov:

“Takoimenovani ‘gaming’, ki ga na območju Azije spreminjajo v spektakel, postaja nek tak paralelni športni svet, ki nagovarja drugačno, predvsem mlajšo publiko. Oglejte si finalni turnir League of Legends. Zadevo organizirajo na velikih stadionih in zadeva se lahko po celotnem pompu primerja s finalom lige prvakov ali Super Bowlom. Zaradi velikega porasta v zanimanju torej govorice, da naj bi se MOK zanimal za uvedbo e-športov na olimpijskih igrah, niso iz trte izvite.”

Komentari

Vaš komentar