Alenka Artnik po lekciji sezono sklenila v svojem slogu

Drugi športi 7. Okt 202212:39 1 komentar
Alenka Artnik je sezono sklenila z novim zlatim odličjem na svetovnih prvenstvih. Foto: Evgeny Sychev

Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik se je na najlepši možen način poslovila od naporne sezone. Na svetovnem prvenstvu v turškem Kašu je v disciplini z enojno plavutjo in izjemnim potopom na 116 metrov ubranila naslov svetovne prvakinje, kar je bil najlepši možen obliž na razočaranje na Bahamih.

Alenka Artnik je že prvi dan svetovnega prvenstva v Turčiji prišla do zlatega odličja, v petek pa bi bila ob Italijanki Alessii Zecchini ena glavnih favoritinj tudi v disciplini z dvojno plavutjo, a tekme zaradi slabega vremena (veter) in močnega morskega toka organizatorji niso mogli izpeljati. Varnost tekmovalcev je na prvem mestu.

Start tekme so dolgo prestavljali, več ur, k sreči pa Koprčanka svoj nastop ni čakala na čolnu, zato se nam je po odpovedati tekmovanja lahko hitro javila in se eni sapi sprehodila skozi zanimivo sezono, ki jo je obogatila s pomembno lekcijo.

Foto: Federico-Buzzoni

Zdaj lahko o tem govori zelo pozitivno

“Letošnji nastop na Bahamih je bil zame zelo velika in pomembna izkušnja. Vsak športnik na takem nivoju gre kdaj čez to fazo, ko se žene in žene, na koncu pa gre predaleč. Telo ti da na koncu vedeti, da si šel predaleč, da nisi poslušal signalov. Pri tem športu je to še toliko bolj pomembno, če nisi povezan s sabo, če vsi segmenti ne funkcionirajo, se tako ekstremni potopi ne morejo zgoditi. A kot sem rekla, šlo za pomembno veliko izkušnjo, če pogledam zdaj nazaj, lahko zdaj o tej izkušnji govorim zelo pozitivno. Že po nekaj tednih sem bila povsem ‘ok’, privoščila sem si dolge počitnice in se povsem resetirala. Roko na srce sem te počitnice potrebovala že prej,” zdaj z nasmehom na obrazu gleda nazaj 40-letna slovenska potapljačica.

Alenka Artnik
V Turčijo je prišla sveža kot rožica in to se je odražalo tudi pri potopih. Foto: Florian-Burghardt

Hitro se je prilagodila na povsem drugačne pogoje

Na drugi vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Kaš je prišla povsem pomirjena, a tudi zelo motivirana. V vodi je kljub povsem drugačnimi pogoji hitro prišla do pozitivnih občutkov. “Take bi potrebovala tudi na Bahamih, a se niso zgodili, saj sem bila preutrujena. V Kašu sem se počutila res odlično, tako globoko se v sredozemskem morju še nisem potapljala. Pogoji so povsem drugačni kot v tropih. Tukaj se na globini voda spusti na 14 stopinj Celzija. Voda je 10 stopinj hladnejša, kar je šok za telo. A ker sem bila res spočita in močno motivirana, komaj sem čakala, da se spet spustim zelo globoko, sem te pogoje hitro osvojila in se nanje prilagodila,” je nadaljevala.

Koprčanka na poti do zlatega odličja. Foto: Andac Kazar

Brez težav ubranila svetovni naslov

Že prvi dan svetovnega prvenstva je z monoplavutjo deklasirala tekmice in ubranila svetovni naslov. Potopila se je na 116 metrov in prišla do svojega sedmega svetovnega naslova v globinskih potopih.

“Najavila sem 116 metrov, kar je kar deset metrov več, kot sem imela prejšnji rekord na Mediteranu, a še vedno precej zadržano, če vemo, da sem se v tej sezoni potapljala tudi na globino 126 metrov. A pogoji so bili povsem drugačni, zato sem bila zelo vesela, da mi je potop uspel. Moram reči, da sem bila pred potopom zelo nervozna, spomin z Vertical Blue se je vrnil, tudi tekmovalcev je bilo največ do zdaj, ogromno je bilo enih ljudi, … Vse skupaj je bilo še toliko bolj čustveno, a uspel mi je izjemen potop.”

Alenka Artnik
Nasmeh je nazaj. Foto: Andac Kazar

“Občutki med potopom so bili odlični, na koncu sem imela še rezerve in ko je tako, ni lepšega občutka. To so potopi, ki si jih želim. Sezono sem zaključila z nasmehom na obrazu in to je tisto, kar mi največ pomeni. Izzivov za prihodnjo sezono ne manjka, zato že komaj čakam, da po pavzi spet začnem s pripravami,” je še sklenila svoje javljanje iz Turčija.

Nova zlata kolajna na vratu Alenke Artnik. Foto: Evgeny Sychev

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje