Alenka Artnik o goljufijah: Dolgo nisem verjela, da je to mogoče (VIDEO)

Kraljica morskih globin Alenka Artnik se je v N1 podkastu s Suzano Lovec dotaknila tudi tegobe, ki je v zadnjem času, žal, glavna tema potapljanja na vdih - dopinga in goljufanja določenih potapljačev.

Potapljanje na vdih je dolgo časa veljal za enega za najbolj čistih športov, a se tudi ta šport razvija z neizmerno hitrostjo, v bitki za rekordi pa mnogi, ki niso tako nadarjeni in prilagojeni za ekstremne globine, že iščejo bližnjice.

Pred mesecih je pred tekmovanjem Vertical Blue 2023 na Bahamih organizator pregledal potovalke treh hrvaški potapljačev in v njih našel pomirjevala, viagro in diuretike. Organizatorji so jim nemudoma prepovedali nastop, suspendiral jih je tudi CMAS. Vse je šlo po preverjenih tirnicah, če ne bi pred nekaj dnevi nastopili na svetovnem prvenstvu pod okriljem Aide, ki v njihovem početju očitno ne vidi nič spornega.

Ena izmed teh, ki si prizadeva, da bi potapljanje na vdih ostalo čisto, je tudi Alenka Artnik, ki zagovarja poostreno doping kontrolo s strani svetovne protidopinške organizacije (WADA). Potapljaška zveza CMAS, ki je potrjena s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), to kontrolo tudi ima, medtem ko je AIDA zasebna organizacija in je tam zgodba drugačna. Izkušena slovenska šampionka meni, da je AIDA organizacija, ki sicer ima veliko znanja, a glede na to, kako so se odločili delovati, pod njenim okriljem ne bo več nastopala. Tudi CMAS je pred dnevi dejal, da bodo edina svetovna prvenstva, ki bodo štela, potekala po njihovim okriljem.

Razlika med CMAS in AIDA:

“Pomirjeval ni težko dobiti”

“Tudi naš šport se razvija, tako da je doping prišel tudi k nam. Ne vem, koliko časa je že med nami. Velikokrat sem že slišala za govorice, da se pojavlja, predvsem v bazenskih disciplinah,” je dejala v N1 podkastu s Suzano Lovec. Potapljači naj bi jemali različna pomirjevala, tudi viagro, ki jim omogoča uspešnejši potop, boljši rezultat. “Pomirjeval ni težko dobiti, za nas potapljače je to super doping, v drugih športih pomirjevala ne bi pomagala. Od vsakega posameznika je odvisno, ali se bo šel v to in goljufal ali ne. Zagotovo zagovarjam doping kontrolo na vsaki tekmi, tudi med tekmovanji, to je tisto, ki bo ustavilo porast tega,” je dejala 42-letna Koprčanka.

Incident pred tekmovanjem na Bahamih, ko so, kot že omenjeno,  pri nečednih poslih ujeli hrvaške potapljače, je vsem odprl oči. “Kot sem že dejala, sem v preteklosti večkrat slišala, da se doping pojavlja, a sama temu nisem dajala preveč pozornosti, niti nisem verjela, da se to dogaja. Mislila sem, da za to ni možnosti, saj imamo tudi mi doping kontrole. Sama sem jih že nešteto naredila. Vsakokrat po svetovnem rekordu, na svetovnih prvenstvih, a dokler bodo obstajala določena zdravila, pomirjevala, ki niso na Wada listi, bo vse skupaj zelo težko omejiti,” je še dodala.

Ne samo o dopingu, Alenka Artnik, za katero je ponovno sanjsko poletje, je v N1 podkastu spregovorila o številnih temah, zato vabljeni k poslušanju celotnega pogovora s Suzano Lovec.

Celoten N1 podkast z Alenko Artnik: