Dolgoletni Rogličev sotekmovalec: Brez Primoža nam ne bi uspelo

Kolesarstvo 20. Okt 202314:22 0 komentarjev
Gesink Roglič
Foto: Profimedia

Nizozemski veteran Robert Gesink, ki pri 37 letih še vedno tekmuje na najvišjem nivoju, je v zadnjem intervjuju za revijo Ride priznal, kako pomemben je bil prihod Primoža Rogliča v ekipo LottoNL-Jumbo pred osmimi leti. "Dvignil nam je samozavest in dokazal, česa smo sposobni."

Vse od leta 2007, ko se je pri 21 letih prebil v svetovno serijo, je Robert Gesink član iste ekipe. Danes Jumbo-Visma, takrat še Rabobank. Nizozemska banka se je pet let pozneje zaradi dopinških škandalov umaknila, Gesink pa je vztrajal. “Seveda je bilo leta 2012 čudno, ko se je Rabobank zelo na hitro odločil za konec sponzorstva. A za sabo je pustil zelo urejeno situacijo, tako da smo kot ekipa lahko nadaljevali. V naslednjih letih so rezultati padli, številni kolesarji so moštvo zapustili. Sam pa sem tej zasedbi ostal zvest, nikoli nisem sploh zares razmišljal o slovesu,” je Nizozemec dejal v intervjuju za Ride Magazine.

Odličen hribolazec si zaradi težav v zasebnem življenju – smrt očeta, lastnih težav s srčno aritmijo in zdravstvenih problemov žene ni želel sprememb še na področju kolesarstva. “Hotel sem stabilnost in domačnost v ekipi. Tudi moštvo me v osebnih težkih trenutkih ni nikoli pustilo na cedilu.”

A ne zvest zgolj v teoriji, odlično se kot zvesti pomočnik znajde tudi na cesti. Prisoten je bil pri vseh treh skupnih zmagah Primoža Rogliča na dirki po Španiji (2019-2021), Slovencu, ki po osmih letih zapušča rumeno-črne, pa je pomagal še do številnih zmag. Zraven je bil tudi ob letošnjem slavju Seppa Kussa na Vuelti. Gesink je priznal, da je prav prihod nekdanjega smučarskega skakalca leta 2016 spremenil razmišljanje v ekipi.

“Na koncu koncev je seveda vse podrejeno rezultatom. Primožev prihod je bil zelo pomemben. Njegovi nastopi so povečali njegovo in našo samozavest, da dejansko delamo dobro. Njegovi rezultati pa so nam tudi pomagali, da smo od sponzorjev dobili več denarja in ekipo finančno okrepili. Vse skupaj je teklo zelo gladko, ekipa pa je rasla korak za korakom, dokler nismo prišli na vrh, ki ga zdaj zasedamo,” je dejal 37-letnik.

Robert Gesink
Foto: Profimedia

Rdeča majica pomagala prenesti razočaranje

Čeprav je s svojo vsestranskostjo in stalnostjo eden od stebrov Jumbo-Visme, pa ob lanski prvi zgodovinski zmagi moštva na dirki po Franciji ni bil v ekipi ob boku Jonasa Vingegaarda. Priznal je, da je bil zelo razočaran. “Osvojiti Tour z Jumbo-Vismo je bil projekt, za katerega sem v zadnjih letih žrtvoval veliko. Tudi na osebni ravni. To bi bila češnja na torti. Škoda, da nisem bil izbran med osmerico. A sem vseeno ponosen, kako sem se pobral in tekmoval na lanski Vuelti.”

V Španiji je ob zmagi na ekipnem kronometru v Utrechtu kot prvi prepeljal ciljno črto in prevzel rdečo majico. Takrat je to sprejel zelo čustveno, enako kot priložnost, da vsaj še za leto dni ostane član ’čebel’. “To je res nekaj posebnega. Tekmujem za najboljšo ekipo na svetu. Nisem se želel še posloviti od sezone, kjer sem spomladi zaradi padca izpustil dirko v Avstraliji, zaradi koronavirusa pa dirko po Italiji. A najpomembneje je, da še vedno uživam v kolesarjenju in da si želim doseči še višji nivo,” je zaključil.

Gesink Roglič
Gesink in Roglič na Vuelti 2022. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!