Bo Alenka Artnik dobila priložnost za osvojitev olimpijske kolajne? (VIDEO)

Drugi športi 22. Okt 202312:56 0 komentarjev

V odmevnem N1 podkastu z naskokom najboljšo slovensko potapljačico na vdih Alenko Artnik sta se z voditeljico Suzano Lovec dotaknili tudi pereče teme, zakaj potapljanje ni olimpijska disciplina. Mnogi so to tekmovanje pričakovali že v Parizu, a od tega ne bo nič.

“Poglejte, tako kot povsod, sem mnenja, da so tudi v olimpijskem komiteju ljudje, lobiji, ki imajo svoje favorite, po drugi strani je pa res, da je organizirati tako tekmovanje zahteven zalogaj. Nimajo vse države za to pogoje, drugače je v bazenu, tam je vse skupaj lažje,” je dejala Alenka Artnik.

Dodala je, da se o zadevi, ali bo vse skupaj kdaj olimpijska disciplina ali ne, se ne ukvarja, saj sama o tem ne odloča, meni pa, da je potapljanje na vdih šport, ki bi si zaslužil mesto na največjem tekmovanju na svetu.

“Gre za novodobni šport. Ne gre le za fizičen del, pomemben je tudi psihološki del. Zagovarja zdrav način življenja, nenazadnje tudi pravilen način dihanja, o katerem nihče ne govori. Sama bi učenje dihanja vključila tudi v šole. Vse se začne pri dihanju in tudi končna. Vsi ga jemljemo za nekaj samoumevnega, a kot sem rekla, vse se konča in začne pri dihanju,” je nadaljevala slovenska šampionka.

Sama vidi priložnost tudi v tem, da bi lahko ljudi preko tega športa ozaveščali tudi na težave, s katerimi se sooča prebivalstvo, poleg tega pa je ta šport, pravi Koprčanka, tako kompleksen, da si navaden človek to težko predstavlja.

Celoten N1 podkast:

“Seveda je, kot v vseh športih, tudi tukaj zelo pomembna moč, veliko moraš delati tudi v fitnesu, na svoji fizični moči, veliko pa je tudi treninga z zadrževanjem zraka. Tukaj je tudi tehnika plavanja, gre za kilometre ponovitev. Boljša kot je tehnika, bolj si učinkovit, telo porabi manj kisika. Tukaj so treningi za izenačevanje zraka. To moraš trenirati ves čas, drugače ne gre. Ko sem sama recimo dva meseca brez potopa na globino, potrebujem določen čas, da se vrnem v pogon. Zadeva ni enostavna. Tukaj je tudi prilagoditev na tlak, na koncu pa pride na vrsto še mentalni trening. Vsega skupaj je toliko, da je en dan prekratek za vse, zato si moram sama vse skupaj zelo dobro načrtovati, da se vse izide tako, kot sem si zamislila,” je še povedala Alenka.

Na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto ne bo potapljanja na vdih, niti ne kaže, da bi bil na kakšnih naslednjih, bomo pa lahko v francoski prestolnici prvič lahko navijali za plesalce v breakdancu, ki so se med drugim pridružili tudi rolkarjem in deskarjem na vodi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!