Savšek v Pauju do drugega mesta, Božič do izida sezone

Drugi športi 12. Sep 202112:49 > 14:49 0 komentarjev
Benjamin Savšek in Luka Božič
Benjamin Savšek (levo) in Luka Božič (Foto: VZS)

Kanuist Benjamin Savšek, olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah, se je izkazal tudi na finalu svetovnega pokala v Pauju. Na progi, kjer je že postal svetovni in evropski prvak, je zasedel drugo mesto, kar mu je prineslo tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Za zmagovalcem Francozom Denisom Gargaudom Chanutom, ki je postal tudi zmagovalec svetovnega pokala, je zaostal le 16 stotink sekunde, ki jih je izgubil z nekoliko slabšim spodnjim delom.

Savšek pa ni bil edini slovenski predstavnik na stopničkah. Luka Božič je bil tretji, s čimer je še popravil svoj najboljši letošnji rezultat. Primorec je za razliko od Savška nekoliko slabše odvozil zgornji del.

“Lepa vožnja je za mano, tako da sem vesel, ker sem uspel priveslati do drugega mesta tako na tekmi kot v skupnem seštevku. Seveda bi si želel prvega mesta, ampak sem imel spodrsljaj v Seuu. Ker se mi je primerila velika napaka na zadnji tekmi, sem izgubil precej točk … To je še en lep rezultat, zaradi česar se veselim svetovnega prvenstva, ki nas čaka,” je po preizkušnji v Pauju dejal olimpijski prvak.

V skupnem seštevku je Gargaud Chanut zbral 243 točk, Savšek jih ima 217, Božič pa je tekmovanje končal na šestem mestu, na svojem računu ima 182 točk.

Nejc Polenčič je v polfinalu, kjer sta Božič in Savšek zabeležila drugi oziroma četrti čas, zasedel 30. mesto.

Slovenki obstali v polfinalu

V ženski konkurenci je češka kanuistka Tereza Fišerova dobila finale svetovnega pokala kajakašev in kanuistov v slalomu na divjih vodah. Fišerova je ugnala Avstralko Jessico Fox in slavila tudi v skupnem seštevku med kanuistkami.

Slovenski predstavnici Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar sta tekmovanje končali v polfinalu. Kozorogova je bila 15. z zaostankom 13,33 sekunde po enem dotiku, Hočevarjeva pa je preizkušnjo brez dotika končala na 24. mestu (+22:22).

V finalu je Fišerova slavila s časom 111,79 sekunde. Odločali so predvsem dotiki, saj je Foxova na drugem mestu z dvema oz. s štirimi sekundami pribitka zaostala za 1,45 sekunde. Tretja je bila Nemka Elena Apel (+1,83).

V skupnem seštevku je zaradi dvojnih točk na zadnji tekmi Fišerova (280) prehitela Foxovo (276), tretje mesto pa si je z današnjimi stopničkami zagotovila Aplova (187).

Najboljša Slovenka v skupnem seštevku je bila Alja Kozorog na 15. mestu (119). Hočevarjeva je končala na 28. mestu s 64 točkami, Lea Novak, ki je izpadla v petkovih kvalifikacijah, pa je bila 35. kanuistka sveta (35).