Vrnili so se po treh letih, ob prvi kolajni pa zavrnili povabilo južnih sosedov

Drugi športi 26. Sep 202310:11 0 komentarjev
Severna Južna Koreja azijske igre
Foto: Profimedia

Te dni v Hangčuju na Kitajskem potekajo tradicionalne azijske igre. Na njih prvič po petih letih na mednarodnih tekmovanjih sodelujejo tudi športniki Severne Koreje. Na tekmi streljanja na 10 metrov so osvojili srebrno kolajno, za glavno potezo pa poskrbeli na podelitvi.

V športnem centru Fujang Jinhu v mestu Hangču blizu izliva Modre reke v Vzhodnokitajsko morje te dni potekajo 19. azijske igre. Na njih so se prvič po treh letih na mednarodna tekmovališča vrnili tudi športniki in športnice iz Severne Koreje. Država se je v začetku leta 2020 zaprla zaradi pandemije koronavirusa, lani pa ji je zaradi te odločitve Mednarodni olimpijski komite prepovedal udeležbo na zimskih olimpijskih igrah 2022 v Pekingu.

Pjongjang je udeležbo 190-članske reprezentance zdaj dovolil, Severni Korejci pa so do prve kolajne na azijskih igrah po letu 2018 prišli na ekipni tekmi streljanja z desetih metrov. Za las so jih premagali njihovi južni sosedi – Južni Korejci.

Zasedba treh Severnih Korejcev Kwon Kwang-il, Pak Myong-won and Songjun Yu je tako osvojila srebro, na podelitvi kolajn pa poskrbela za nekaj dvignjenih obrvi. Najprej se ob predvajanju južnokorejske himne ni obrnila proti zastavi sosedov, nato pa je ob skupinski fotografiji zavrnila njihovo povabilo, da se jim pridruži na najvišji stopnički zmagovalnega odra, kar so storili tretjeuvrščeni Indonezijci.

Med povabilom je eden od Južnih Korejcev tapnil po rami Severnega Korejca in skušal z njimi spregovoriti nekaj besed, a se vsa trojica drugouvrščenih ni odzvala, še več, ni se niti obrnila proti zmagovalcem.