Zapleteni svet boksa: Kdo bo naslednji nasprotnik Furyja?

Drugi športi 11. Okt 202115:20 > 15:36 0 komentarjev
Tyson Fury
Foto: AP Photo/Chase Stevens

Tyson Fury je ubranil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verziji WBC z nokavtom proti Deontayju Wilderju. Po novi zmagi Britanca se postavlja logično vprašanje - kaj sledi za Gypsy Kinga in ali se bo lahko v doglednem času pomeril za naslov absolutnega vladarja težke kategorije?

Politika svetovnega boksa je danes (oziroma že nekaj časa) takšna, da obstajajo štiri relevantne svetovne federacije (IBF, WBA, WBC, WBO), kar pomeni, da lahko do naziva nespornega prvaka boksar pride samo v primeru, da je v istem trenutku najboljših po vseh štirih verzijah.

Trenutno ima tri od štirih pasov (IBF, WBA, WBO) v svoji lasti Ukrajinec Oleksander Usyk – osvojil jih je septembra, ko je po 12 rundah z enoglasno sodniško odločitvijo v Londonu premagal dosedanjega prvaka Anthonyja Joshuo – četrtega pa Fury (WBC).

Kakšna je pot Furyja ali Usyka do morebitne borbe za naslov absolutnega prvaka?

Eddie Hearn, ki skrbi za kariero Joshue, je potrdil, da je Usyk sprejel ponudbo njegove ekipe za povratni dvoboj, do katerega naj bi prišlo spomladi oziroma poleti prihodnje leto.

V kolikor bi Joshua dobil drugi dvoboj, bi bili skoraj zagotovo priča trilogiji Usyk – Joshua, kar bi pomenilo, da bi morebitni dvoboj za absolutnega prvaka (v najboljšem primeru) lahko videli šele leta 2023.

V tem času bi moral biti aktiven tudi Fury, saj bi mu WBC v nasprotnem primeru zaradi neaktivnosti lahko odvzel naslov. V tem primeru ima največ možnosti, da se z njim sreča v ringu, Dillian Whyte.

Boksar rojen na Jamajki, ki, tako kot Fury in Joshua, boksa pod zastavo Združenega kraljestva, se je marca oddolžil Alexandru Povetkinu za poraz in ga poslal v pokoj, že kmalu pa bo znova stopil v ring. Njegov nasprotnik bo Šved Otto Wallin, ki se je v preteklosti že boril s Furyjem – Britanec je leta 2019 slavil s sodniško odločitvijo, a je moral za zmago pokazati vse svoje znanje.

Spomnimo, da je bil zadnji nesporni svetovni prvak v težki kategoriji Lennox Lewis. The Lion si je težko kategorijo pokoril po zmagi proti Evanderju Holyfieldu leta 1999, vendar je njegova vladavina zaradi administrativnih ovir trajala zgolj nekaj mesecev.