Zmagovalec ironmana na Havajih do cilja v rekordnem času

Drugi športi 9. Okt 202210:47 0 komentarjev
Gustav Iden; Foto: Guliverimage

Gustav Iden je z rekordom proge zmagal na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih. Slovenec David Pleše je bil 32.

Šestindvajsetletni Norvežan je po 3,86 kilometra plavanja, 180,2 kilometra kolesarjenja in 42,2 kilometra teka v neuradno 7:40:24 ure zmagal pred presenetljivim drugouvrščenim, Samom Laidlowom iz Francije, tretji je bil Norvežan Kristian Blummenfelt.

Prav Blummenfelt, ki trenira skupaj z Idenom, je lani osvojil olimpijsko zlato na igrah Tokio 2020, osvojil naslov ITU in letos zmagal na svetovnem prvenstvu v ironmanu 2021 v St. Georgeu. Dirko je začel kot veliki favorit za zmago.

Skrbelo ga je, da ga bo otoška legenda ubila

Za novega prvaka Idena je to največji uspeh v karieri. Z norveško zastavo v roki je užival v zadnjih metrih na črno-rdeči preprogi. S svojim časom je očitno podrl trenutni rekord proge Nemca Jana Frodena iz leta 2019. Iden je tudi dvakratni prvak na polrazdalji.

“To je bilo tako strašno težko,” je rekel Iden na ciljni črti ter omenil svojo srečno kapo, na kateri ima zapisano ime tajvanskega templja: “Zadnjih 10 kilometrov me je skrbelo, da me bo otoška legenda ubila. A očitno sta moje srce in srečna čepica močnejše od tega otoškega mita.”

Svetovno prvenstvo v ironmanu se je po premoru v letih 2020 in 2021 zaradi koronske pandemije letos spet vrnilo na Havaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!