Italija v četrtfinale šele po podaljšku

Euro 26. Jun 202122:50 > 23:40
Foto: REUTERS/Carl Recine

Na evropskem prvenstvu v nogometu se začenjajo izločilni obračuni. Prvi obračun med Walesom in Dansko je gladko dobila slednja s 4:0. Na Wembleyju so Italijani po podaljšku premagali Avstrijce z 2:1.

V nasprotju s pričakovanji se je tekma končala šele po podaljšku, kjer smo videli kar tri zadetke. Za naše zahodne sosede sta zadela Federico Chiesa in Matteo Pessina, častni gol za naše severne sosede pa je dosegel Saša Kalajdžić.

V prvem polčasu v Londonu nismo videli zadetkov. Vseeno je bilo nekajkrat izjemno nevarno pred golom, predvsem Avstrijskim. V 17. minuti je po lepi podaji Spinazzole sprožil Nicolo Barella, strel mu je ubranil Bachmann. Še nevarneje je bilo v 32. minuti. Takrat je Ciro Immobile sprejel žogo na dvajsetih metrih od gola, sprožil in zadel okvir vrat.

Avstrijci si niso priigrali veliko priložnosti, v prvem polčasu imajo le en strel. V 18. minuti je Marko Arnautović sprožil preko vrat Gianluigija Donnarumme. Italijani na drugi strani imajo po polčasu že 12 strelov, dva v okvir.

Immobile je takole zadel vratnico. Foto: Fabio Ferrari

V drugem polčasu so bili nevarnejši celo Avstrijci. Že v 51. minuti so imeli prosti strel z roba kazenskega prostora. Odgovornost je prevzel zvezdnik David Alaba, ki pa je sprožil preko vrat.

V 65. minutu pa so Avstrijci celo povedli. Zadel je Marko Arnautović, a po posredovanju VAR-a je bil gol razveljavljen. Arnautović se je namreč za las znašel v prepovedanem položaju.

Arnautovićev zadetek je bil razveljavljen. Foto: REUTERS/Carl Recine

Italijani v drugem polčasu niso bili preveč nevarni, tekma pa je šla v podaljške.

V podaljšku Italijani pokazali pravi obraz

Vendarle pa smo zadetke dočakali v podaljšku. Federico Chiesa je najprej ogrel Bachmanna v 94. minuti, le minuto kasneje pa je zadel. Lepo je preigral avstrijsko obrambo in vendarle načel mrežo. Vodstvo Italije je podvojil Matteo Pessina v 105. minuti.

Pessina je takole zadel za 2:0. Foto: David Klein Sportimage

V drugem podaljšku so udarili tudi Avstrijci. V 114. minuti se je po kotu v kazenskem prostoru izjemno znašel Saša Kalajdžić. Italijani so vseeno zdržali in se veselili uvrstitve v četrtfinale. Tam jih čaka zmagovalec dvoboja Portugalska-Belgija.

Danci že v prvem polčasu povedli

Prvi polčas ni postregel z veliko akcije, kar je za izločilne boje velikega tekmovanja značilno. Vseeno so bili Danci veliko bolj konkretni od Valižanov. To dokazuje tudi statistika. Danci imajo žogo v svoji posesti več kot 61 odstotkov časa, izvajali pa so sedem kotov. V strelih prednjačijo Valižani, ki pa so v okvir ustrelili le enega od sedmih poskusov. Danci so streljali petkrat, trikrat v okvir gola.

Edini zadetek prvega polčasa je v 27. minuti dosegel Kasper Dolberg. Ta je izjemno natančno ustrelil z roba kazenskega prostora in zatresel malo mrežico gola Danny Warda.

Dolberg je zadel za 1:0. Foto: AP Photo/Peter Dejong, Pool

Wales v drugem polčasu brez možnosti

V drugem polčasu se je nadaljevala dominacija Danske. Ti so sprožili 15 strelov, kar sedem v okviru (Wales le enega). Vodstvo Dancev je podvojil Kasper Dolberg v 48. minuti s svojim drugim golom na tekmi. V 88. minuti je tekmo dokončno odločil Joakim Maehle. 

Važilani nato niso bili več mirni, popustili so jim tudi živci. V 90. minuti je namreč Harry Wilson grdo štartal na Jacoba Corneliusa in moral predčasno pod prho. Za piko na i pa so Danci zabili še enkrat, v 94. minuti je zadel Martin Braithwaite.

Danci v četrfinalu čakajo na zmagovalca dvoboja Nizozemska-Češka.

OSMINA FINALA, tekmi 26. junija:

Amsterdam: Wales – Danska 0:4
Strelci: Dolberg 27., 48., Maehle 88., Braithwaite 90+4.
RK: Harry Wilson (Wales), 90.

London: Italija – Avstrija 2:1
Strelec: Chiesa 95., Pessina 104.; Kalajdžić 114.

Komentari

Vaš komentar