Je Uefa res grozila skrušenim Dancem?

Euro 14. Jun 202116:02 > 16:10
Danci so se po grozljivki vrnili na igrišče, a niso bili prav, breme je bilo prehudo. Foto: AP Photo/Martin Meissner

Nekdanji legendarni vratar Manchester United in danske izbrane vrste Peter Schmeichel trdi, da je Evropska nogometna zveza (Uefa), ki ji poveljuje Aleksander Čeferin, skrušenim Dancem grozila tudi s porazom s 3:0, če ne dokončajo tekme s Finci po srčnem zastoju Christiana Eriksena.

Na otvoritveni tekmi Eura na Danskem se je ob koncu prvega polčasa zgodila nepredstavljiva drama. Prvi zvezdnik Danske Christian Eriksen se je zgrudil, na začetku je še dihal in imel pulz, nato pa se je vse spremenilo. Začela se ej bitka za njegovo življenje, zdravniško osebje pa ga je po hudem infarktu k zavesti spravila šele s pomočjo defirilatorja.

Eriksenove soigralce je drama, v kateri niso vedeli, kaj bo s Christianom, kazalo je zelo slabo, povsem čustveno izpraznila, nadaljevanje tekme praktično ni bilo mogoče, a obračun je bil vseeno še isti večer odigran, po zadetku Joela Pohjanpale pa so z 1:0 zmagali Finci.

Tekmo bi registrirali s 3:0 v prid Fincev

“Videl sem uradno izjavo Uefe, da so igralci želeli nadaljevati tekmo, a vem, da to ni res. Na mizo so jim dali tri možnosti. Ena je bila, da se tekma nadaljuje isti večer, druga, da je nadaljuje naslednji dan ob 12. uri, tretja pa, v kolikor ne želijo igrati, da se tekmo registrira s 3:0 v prid Fincev,” je v pogovoru za Good Morning Britain dejala legenda Manchester Uniteda  Peter Schmeichel, ki zagotovo ima podatke s prve roke, saj njegov sin Kasper brani za dansko izbrano vrsto.

“Zdaj se vprašajte, so igralci res želeli igrati? So res želeli nadaljevati in ali so imeli sploh izbiro? Mislim, da ne,” je še dodal.

Odločitev, da so se Danci ob 20.30 vrnili na zelenico in odigrali preostanek tekme, obžaluje tudi danski selektor Kasper Hjulmand.

“Menim, da ni bilo prav, da smo se morali odločati med dvema scenarijema. Za igralce je bilo težko, niso niti vedeli, ali bo njihov prijatelj preživel. Občutek imam, da tekme ne bi smeli nadaljevati, ni prav, da se je v takem trenutku na igralce položilo tako breme,” je dejal Hjulmand.

Danska bo Euro 2020 nadaljevala v četrtek, ko ji bo 18. uri nasproti stala favorizirana Belgija.