Luka Dončić navdušuje tudi v Berlinu

Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: FIBA

Sobotna zmaga nad Belgijo (14.45) v Berlinu Slovenijo še sedmič v zgodovini vodi v četrtfinale EuroBasketa. Višina ovire v osmini finala je poenotila strokovnjake v prepričanju o tem, da je prav to tekma z najbolj izrazitim favoritom. Zdi se, da slovensko izbrano vrsto lahko pokoplje le pretirana ležernost. A če gre soditi po edinem treningu, na katerem je bil prvi zvezdnik Luka Dončić odlično razpoložen, lahko pričakujemo, da bo navduševal tudi v Berlinu.

Slovensko veleposlaništvo v Nemčiji je petek zvečer v Berlinu organiziralo svečano predvajanje dokumentarnega filma 2017, ki govori o zmagoslavju slovenske košarkarske reprezentance na zadnjem EuroBasketu. Da bi režiser Goran Vojnovič, ki se je v družbi generalnega sekretarja KZS Radoslava Nesterovića udeležil dogodka, dobil zeleno luč za snemanje nadaljevanja, bi morala Slovenija v Berlinu nanizati še štiri zmage. Vsaj prvi dve ne bi smeli biti vprašljivi, začenši s sobotnim obračunom proti Belgiji v osmini finala (14.45).

”Naloga vseh nas, ne le moja, je, da poskrbimo za pravi pristop že od prvega trenutka tekme. Le tako bomo lahko uveljavili našo kakovost,” se vloge nespornega favorita in vitalnega pomena pristopa zaveda selektor Aleksander Sekulić, ki upa, da bo lahko računal na celoten igralski kader, pa čeprav ameriški center Mike Tobey še ni povsem okreval po poškodbi gležnja. Edini trening v Berlinu je opravil polovično. Posledično je ”zamudil” tudi tradicionalni šov Luke Dončića, ki si je ob koncu znova dal duška z meti s polovice igrišča.

Naslednja slovenska ovira je Belgija. Foto: Fiba

Analizo tekmeca je tokrat prevzel selektorjev pomočnik Jernej Valentinčič. Svari pred fizično čvrsto ekipo in nepopustljivostjo. Ta je bila usodba tudi za Špance, ki so vodili, a nato spustili nogo s stopalke za plin. ”Morda so poimensko za širšo javnost neznanka. A mnogi igrajo v uglednih klubih,” pravi. Emmanuel Lecomte, Retin Obasohan in Ismael Bako so imena, ki jih je posebej podčrtal. ”Ključ bo ponovitev energije in osredotočenosti z zadnjih dve tekem,” razmišlja Valentinčič.

Če bi sklepali po govorici telesa, so zmagovalci predtekmovalne skupine B po napornem zaključku kölnskega poglavja zajeli sapo ter se z nekaj več svežine podajajo v izločilno fazo prvenstva. ”Že danes smo imitirali sobotni dan. Verjamem, da nam je uspelo. Ura je res malce neugodna. A to velja tudi za tekmeca,” pravi Klemen Prepelič in dodaja: ”Belgija nikoli ne popušča. Tudi ob zaostanku s 15 točkami. Moramo ji vcepiti svoj ritem in prelomiti tekmo.”

Podobnih misli je tudi Edo Murić, ki svari pred pretiranim poudarjanjem ”avtoceste” do polfinala. ”To je lahko velika past. Je pa jasno, da nas čaka lažje delo kot na predhodnih tekmah. Vse je odvisno od nas. En spodrsljaj nas bo poslal na letalo za domovino. Igrati moramo samozavestno in brez strahu. S tristoodstotnim pristopom. Čaka nas fizično močna in obrambno naravnana Belgija,” je dejal čvrsti krilni košarkar, prepričan o preboju med najboljšo osmerico, kjer bi nato Slovenijo čakal zmagovalec Poljska-Ukrajina.

Dario Gjergja, selektor Belgije. Foto: MaPa

O jasnem razmerju moči smo se lahko prepričali tudi ob obisku belgijskega trenerja. Selektor Dario Gjergja je tako na vprašanje, ali je mogoče, vsaj na papirju, zaustaviti Dončića, odvrnil, da papir prenese marsikaj. ”Morda bi ga nekako zaklenili v garderobo,” se je pošalil Hrvat na belgijski klopi, a v isti sapi dodal: ”Slovenija ni le Luka Dončić. Slovenija je tudi Goran Dragić. Pa Klemen Prepelič, Zoran Dragić …” Na koncu je ostal pri oceni, da bodo Belgijci poskušali preprečiti hitre slovenske protinapade. ”Smo pa realni. Zame so Slovenci kandidati za kolajno,” je dejal Gjergja.

Odbojkarje želijo gledati kot četrtfinalisti

Boj košarkarjev za četrtfinale bo obenem tudi idealen uvod v slovensko reprezentančno soboto. Ob 21.00 se bo namreč odbojkarska reprezentanca v Katovicah v ponovitvi finala evropskega prvenstva v Katovicah z Italijo udarila za finale SP. Tudi s košarkarji v vlogi gledalcev pred malimi ekrani. ”Odbojkarji imajo našo podporo. Verjamem, da za njimi stoji celotna Slovenija,” pravi selektor Aleksander Sekulić. ”Odbojkarji so velik posla opravili že v Ljubljani. A verjamem, da se ne bodo ustavili. Polfinale se igra, da bi prišli v finale. Zanje pesti stiskamo tudi košarkarji,” pa je dodal Prepelič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!