Mike Tobey bo odšepal do Belgije

Mike Tobey, foto: Aleš Fevžer

Če bo pristop pravi, preboj v četrtfinale ne bi smel biti vprašljiv. Tako bi se lahko glasil povzetek iz slovenskega košarkarskega tabora, ki se v Berlinu pripravlja na sobotni obračun osmine finala evropskega prvenstva proti Belgiji (14.45). Dan pred tekmo znova v polni postavi, čeprav Mike Tobey še ni povsem nared.

Ko je del igralskega kadra po prvem treningu v Berlinu pred številnimi mikrofoni zbiral svoje vtise, je naturalizirani ameriški center Mike Tobey, z eno nogo v športnem copatu, z drugo v ledeni oblogi, odšepal proti avtobusu. To je bil jasen znak, da poškodba desnega gležnja, ki jo je ob prvem skoku za žogo in doslej prvič videnem pristajanju na sodnikovo nogo staknil na tekmi z Nemčijo, še ni povsem sanirana.

Njegov nastop na tekmi z Belgijo tako visi v zraku. V strokovnem štabu upajo, da ga bo zdravniško-fizioterapevtkska služba pripravila do soočenja z Belgijo. A zdi se, da v taboru evropskih prvakov ne bodo silili z glavo skozi zid. Del petkovega treninga je tako Američan opravil z ekipo, zadnji del je izpustil. ”Verjamem, da bo do tekme nared,” pravi selektor Aleksander Sekulić. ”Če ne za osmino finala, pa zanesljivo za četrtfinale,” je pripomnil pomočnik Jernej Valentinčič.

Belgija. S prvim centrom ali brez njega … ”Veliko se govori o vlogah favorita. Od tega ne bežimo. Trdim tudi, da ima Belgija kakovostno ekipo. Dokaz sta zmagi proti Španiji v skupinskem delu evropskega prvenstva in proti Srbiji v kvalifikacijah za SP 2023. Imajo nekaj izstopajočih posameznikov. Retin Obasoham, Jonathan Tabu … A morda kar največja nevarnost je njihova ekipna igra,” je pred trenažno dvorano Maxa Schmelinga, dobrih sedem kilometrov od Mercedes-Benz Atene, kjer bodo potekali zaključni boji EuroBasketa 2022, v slovenskem novinarskem grozdu pripovedoval Aleksander Sekulić.

Video: utrinki s treninga

”Veliko se gibajo brez žoge. Iščejo kreacijo iz prodorov, nato žogo spravljajo na zunanje položaje … Pomembna bo naša individualna odgovornost. Ne smemo jim dovoliti lahkih prodorov. Uveljaviti moramo naše prednosti in ji omejiti njihove,” pravi selektor Sekulić, prepričan o tem, da je igralcem namenil dovolj informacij o šestem tekmecu na tem prvenstvu. A obenem je tudi njemu jasno, da bo za pričakovani preboj med osmerico, kjer bi se nato Slovenija prihodnjo sredo pomerila z boljšim iz para Poljska-Ukrajina, ključen predvsem slovenski pristop.

Ta bo ta pravi, navijačem v Slovenijo (v Berlinu naj bi jim bilo le nekaj sto) sporoča Edo Murić. ”Zagotovo je lažji razpored v izločilnem delu nagrada za prvo mesto, a zna biti tudi past. Mi smo si res olajšali pot, ampak to še ne pomeni, da bo delo v Berlinu lahko. Vse ekipe tu so dobre, tudi te, ki so prišle v naš del razporeda. Le za primer – Belgija je premagala Španijo. Znajo igrati. Če ne bomo pripravljeni, kot da gre za finale, bomo imeli težave. Videli smo, da lahko zgubimo z vsakim, lahko pa tudi premagamo vsakogar. Ta tekma bo torej odvisna samo od nas,” je dejal po edinem berlinskem treningu pred sobotno tekmo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!