Nova vloga Gorana Dragića

Goran Dragić. Foto: Fiba

"Moja naloga je, da igram," se je z nasmehom konkretnemu komentarju vloge izognil Goran Dragić, ki je na EuroBasketu na več ravneh dodana vrednost slovenske košarkarske reprezentance, selektor Aleksander Sekulić pa je namignil, da si lahko v tem delu tekmovanja privošči tudi nekaj taktiziranja.

Luka Dončić, Mike Tobey, Vlatko Čančar, Jaka Blažič in Aleksej Nikolić tvorijo začetno slovensko peterko na tem evropskem prvenstvu. S to postavo je selektor Aleksander Sekulić poizkušal že v delu priprav, pred tem pa sta namesto zadnjih dveh tekme začenjala brata Dragić. ”Če sem povsem iskren, lahko povem, da malce taktiziramo. Nobenega zagotovila ni, da bomo na naslednjih tekmah začeli s to peterko. A zdaj ta taktika deluje dobro, čeprav ne bi rad podrobneje debatiral o tem. Tudi Goran Dragić nima težav s tem, da tekme začenja na klopi. Sam pa vedno poudarjam, da je pomembno, kdo tekme končuje in ne začenja,” razmišlja Sekulić.

Prav vloga in status Gorana Dragića sta posebnosti tovrstnega taktičnega poigravanja. V teoriji namreč to pomeni, da ima na začetku tekme vajeti igre v svojih rokah Luka Dončić, nato v delu tekme igrata skupaj, v nadaljnjih sekvencah lahko nato slednji na klopi zajame sapo, ko pa se tekma lomi, sta na parketu znova oba.

Goran Dragić. Foto: Fiba

Ob tem pa je zanimivo spremljati tudi Dragićevo delovanje na klopi. Pogosto vstaja, usmerja igralce, občasno koga pokliče na stran in mu nameni kakšen napotek, veliko pa komunicira tudi s selektorjem. Je torej vrnitev v reprezentanco prinesla tudi nove naloge? ”Moja naloga je, da igram. To je vse,” se je ob našem vprašanju na to temo zgolj nasmehnil 36-letni Ljubljančan, ki je bil ob zmagi proti Litvi med najbolj vitalnimi členi ekipe, medtem ko pa si je na tekmi proti Madžarski lahko privoščil počitek, saj je na parketu prebil vsega šest minut.

”Vedeli smo, da je tekmo treba dobro odpreti. To smo storili. Hitro smo imeli 15 ali 20 točk prednosti. S tem je bila tekma že skoraj zaprta. No, proti Bosni in Hercegovini nas že čaka težje delo. Bosna ima močno in tekmovalno ekipo z Jusufom Nurkićem in Džananom Muso. Zanimivo bo. Tako na tribunah kot tudi na parketu,” proti nedeljski popoldanski tekmi (17.45) pogleduje kapetan.

Da bo njegova vloga drugačna kot leta 2017, je sicer poudaril že ob vrnitvi v reprezentanco. Da je pravi mojster prilagajanja, pa je že večkrat dokazal tudi v ligi NBA. ”Goran bo najboljši, ko ga bomo najbolj potrebovali. Prav je, da na tekmah, kakršna je bila proti Madžarski, počiva. Luka je vendarle neprimerno mlajši, zato si lahko privošči več igre,” ob tem razmišlja Klemen Prepelič.

Komentari

Vaš komentar