‘Dončiću je vseeno, kdo je na drugi strani’

Foto: FIBA

"Manj kot 24 ur po zmagi nas čaka precej težje delo," je kmalu po ekspresno odpihnjeni Madžarski (103:88) v 2. krogu EuroBasketa 2022 misli proti nedeljskem soočenju z Bosno in Hercegovino (17.45) preusmeril selektor Aleksander Sekulić.

Ko je postalo jasno, da se Žiga Dimec ob udarcu in grdem padcu v zadnji četrtini ni poškodoval, je lahko strokovno vodstvo slovenske reprezentance odkljukalo drugo tekmo evropskega prvenstva. Z želenim scenarijem. Ob hitro uveljavljeni premoči je namreč lahko selektor Aleksander Sekulić odpočil del nosilcev, priložnost za igro namenil vsem igralcem, obenem pa se je zasedba še dodobra sprostila. Tudi Luka Dončić, ki je bil kljub pričakovano skromni minutaži prvo ime tekme – v skupno dobrih 19 minutah dosegel 20 točk (za 3 točke 3:6, za 2 točki 5:5, prosti meti 1:3), 7 skokov, 7 asistenc ter po eno pridobljeno žogo in blokado.

Po tekmi, ki jo je zaznamoval s številnimi atraktivnimi potezami, je znova molče odkorakal v slačilnico. Pri Košarkarski zvezi Slovenije ga namreč na tem prvenstvu še niso namenili sedmi sili. Tudi nosilcem televizijskih pravic je nekaj besed namenil le po prvi tekmi. Zato novinarji iz številnih držav, ki so v Köln pripotovali predvsem zaradi globalne zvezde iz Ljubljane, priložnost za misli o Dončiću izkoriščajo selektorja in soigralce.

Foto: FIBA

“Ob delu z Dončićem sem še vedno pogosto presenečen. Njegove poteze so res nekaj posebnega. Najbolj pa mi je všeč, da mu je vseeno, ali igra proti Madžarski ali tekmecu v finalu evropskega prvenstva. V obeh primerih bo poskrbel za šov. Če bi ga danes pred koncem vprašal, ali bi še igral, bi zanesljivo odgovoril pritrdilno. Je izjemen športnik. Želi tekmovati. Rad ima košarko in to ekipo. V igro rad vključuje vse ostale. Z njim imamo odlično kemijo,” je dejal selektor Sekulić.

Tudi tokrat je za seboj potegnil ostale. Klemen Prepelič je znova preizkušal strelsko roko, tri trojke je zadel Jaka Blažič, iz strelske krize se je poskušal izkopati Zoran Dragić, Žiga Samar je debitiral na velikem tekmovanju … Tudi obramba je delovala, ko je bilo to pomembno. “Vesel sem odličnega pristopa in odziva. Ta ekipa nikogar ne podcenjuje. Za vloženo smo bili nagrajeni z visokim vodstvom, ki nam je omogočilo lažje delo. Tudi z mislijo na Bosno in Hercegovino,” je misli strnil Sekulić.

Foto: FIBA

Odzivi iz slovenskega tabora

Jaka Blažič: “Pristop je bil pravi. Tekmeca smo vzeli resno in si že v prvi četrtini priigrali dovolj visoko prednost, da so lahko v nadaljevanju zaigrali vsi igralci. Čim prej moramo pozabiti to tekmo, saj nas v nedeljo ob 17.45 čaka precej bolj zahteven tekmec, ki igra samozavestno in zelo čvrsto. BiH bo za nas pravi test.”

Zoran Dragić: “Tako kot slovenska javnost smo tudi mi pričakovali zmago. Vstopili smo stoodstotno, saj smo vedeli, da smo se pred kratkim opekli proti Madžarski in napake nismo želeli ponoviti. Rutinirano smo prišli do zmage. Ves čas smo nadzorovali rezultat in dogajanje na parketu. Tekma proti BiH bo zelo pomembna in zahtevna. Ta reprezentanca ima kakovost, kar je dokazala danes proti Nemčiji. Krasi jo disciplinirana in potrpežljiva v napadu, hkrati pa fizično močna. Igrati moramo maksimalno zbrano.”

Klemen Prepelič: ”Želeli smo takšno tekmo. Ni pa samoumevno. Če ni prave note, te lahko premaga prav vsak tekmec. Zato smo narekovali smo ritem in spočili nosilce. Ubili smo dve muhi na en mah. Vsaka minuta, ki jo lahko privarčujemo, je vredna zlata. Veste, kaj se je leta 2017 v finalu zgodilo Goranu Dragiću. Obsedel je na klopi. Iz tega smo se nekaj naučili. Ohranjamo svežino in gremo naprej.”

Vlatko Čančar: ”To se tekme, s katerih želiš oditi brez prask. Dobro smo narekovali ritem. Vsi smo bili vključeni. To je vsekakor dobro. Pravzaprav je bilo na mizi le vprašanje, ali bomo že na začetku pokazali dovolj želje in energije.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!