Novi generaciji po izpraznjen prestol Slovenije

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Foto: FIBA

Na 41. evropskem prvenstvu v košarki smo prišli do zadnjega dne turnirja. Na vrsti sta le še dve tekmi, ki odločata o končnih dobitnikih medalj. Najprej se bosta ob 17.15 za bronasto pomerili reprezentanci Nemčije in Poljske. Ob 20.30 sledi še veliki finale med Španijo in Francijo.

Vse oči so seveda uprte v večerni obračun dveh velesil, ki ju večina pred letošnjim EuroBasketom ni uvrščala v najožji krog favoritov, temveč “zgolj” v širši. Reprezentance Grčije, Srbije in Slovenije, pod vodstvom Giannisa Antetokounmpa, Nikole Jokića in Luke Dončića so se presenetljivo poslovili že pred sklepnimi boji, tako sta se Francija in Španija skoraj malce pod radarjem znova prebili v finale, kjer sta sicer vseprisotni zadnji dve desetletji.

Španci so se namreč vsaj do polfinala evropskega prvenstva prebili že enajstič zapored, oziroma vsakič od EP 1999 naprej. V tem obdobju so si zagotovili že deseto medaljo, skupno pa že 14. v vsej zgodovini. Evropski prvaki so postali trikrat – v letih 2009, 2011 in 2015. Redno so v tem času v boju za medalje tudi Francozi, ki so edini naslov osvojili na EP 2013 v Sloveniji, današnja medalja pa bo njihova jubilejna deseta.

Čeprav se Španija in Francija redno srečujeta na velikih tekmovanjih, se bosta v finalu EuroBasketa udarila šele drugič v zgodovini. Edinkrat sta se na sklepnem dejanju pomerila leta 2011 v Litvi, ko so z 98:85 slavili Španci. Takrat sta izbrani vrsti vodila legendarna Pau Gasol in Tony Parker, dva, ki sodita med najboljše evropske košarkarje vseh časov.

Dvoboj dveh prekaljenih mačkov

Čeprav sta se moštvi od takrat skoraj povsem zamenjali, nekaj vendarle ostaja enako. Na klopi še naprej sedita ista stratega, Vincent Collet na francoski in Sergio Scariolo na španski.

španija francija finale eurobasket košarka prenos
Legendarna stratega Collet in Scariolo si bosta drevi nadela vsak svojo osmo medaljo z velikih tekmovanj! Foto: FIBA

Ključna boja bosta tudi tokrat na položaju organizatorja igre in pod obročem. Skozi turnir vse boljše predstave kaže naturalizirani Američan v vrstah Španije Lorenzo Brown, ki je bil ključen tudi ob veliki polfinalni zmagi proti Nemčiji. Na drugi strani mu bosta stala Thomas Heurtel in Evan Fournier.

Druga pomembna “fronta” bo odprta na položaju centra, kjer je na strani Francije uveljavljeni Rudy Gobert, večkratni najboljši obrambni center lige NBA, ki na tej strani parketa odlično igra tud v reprezentanci. Z njim se bo moral spopasti Willy Hernangomez, ki je po slovesu bratov Gasol postal eden pomembnejših članov. Nenazadnje je s 17,6 točke in 6,8 skoka tako prvi strelec kot skakalec svoje ekipe.

Scariolo o prihodu nove generacije: “Seveda smo lani imeli še Marca in Paua Gasola. To je bil razlog, da Willyju nismo mogli dati glavne vloge kot letos. Toda to je bil proces, a smo vedeli, da je iz pravega testa. Po slovesu legend smo se obrnili nanj in nas ni razočaral.”

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Willi Hernangomez je stopil v velike čevlje. Foto: FIBA

Hernangomezov nasprotnik pod košem Gobert medtem pravi: “Super občutek, to so sanje vseh nas. Nikoli še nisem osvojil zlate medalje, imam le veliko srebra in brona, zato potrebujem to zlato. To je bil cilj, ko smo začel priprave. Sedaj nas čaka še le ena tekma.”

Na krilu pa bomo priča dvoboju Guerschona Yabusela in Juancha Hernangomeza. Posebne obrambne zadolžitve imata hvaležna Terry Tarpey in Alberto Diaz.

Mojstri preobratov

Pomemben je tudi podatek, da so Španci na vseh dosedanjih treh tekmah v izločilnih bojih v neki točki tekme zaostajali že za vsaj 10 točk, a se vedno znova pobrali. V polfinalu proti Nemčiji so v zadnji četrtini tekmo prelomili z delnim izidom 13:0.

Precej lažje delo v polfinalu so imeli Francozi, ki so pometli s Poljaki. So pa zato dvakrat “viseli” v osmini in četrtfinalu, ko se lahko za napredovanje zahvalijo tudi veliki nezbranosti Turčije in Italije. Obojni so imeli ob vodstvu za dve točki v zadnjih 15 sekundah tekme dva prosta meta, a oba zapravili. Francozi so obakrat priložnost zagrabili z obema rokama.

Španija francija finale eurobasket v živo prenos košarka
Foto: FIBA

“Po zadnjih dveh tekmah je bil zadnji večer za nas lažji. Vsi smo uživali. Igrali smo odlično v obrambi, vendar je bil tudi naš napad zelo dober, saj smo si odlično delili žogo. Ni še čas za proslavljanje. Prvi cilj, uvrstitev v finale, smo dosegli, vendar je naš primarni cilj še vedno eno zmago oddaljen,” pred finalom opozarja Heurtel.

“Smo v finalu, delo tako še ni končano. To bo zelo, zelo zahtevno finale, a to ni novica. Takšne so bile vse naše tekme do zdaj, vendar smo borci in bomo tudi tokrat vsako sekundo dali vse od sebe,” pa obljublja Willy Hernangomez.

Ostaja torej le še vprašanje, kdo bo po petih letih dokončno na evropskem prestolu nasledil Slovenijo. Prvi skok za žogo v Mercedes-Benz Areni bo ob 20.30.

EuroBasket 2022, končne odločitve:

Finale:

20.30 Španija – Francija

Tekma za 3. mesto:

17.15 Nemčija – Poljska