Tudi Franciji se je zgodil – Luka Dončić

slovenija belgija tekma v živo
Luka Dončić je bil na zadnjih dveh tekmah nezaustavljiv. Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca se je od Kölna, kjer je domovala v prvem delu EuroBasketa, poslovila z junaško zmago nad Francijo (88:82) in prvim mestom v skupini B. Prvo ime tekme, ki jo je zgolj s klopi spremljal poškodovani prvi center Mike Tobey, je bil z novim slovenskim točkovnim rekordom na evropskih prvenstvih Luka Dončić (47 točk).

Nemci so po torkovem porazu poudarjali, da se jim je zgodil Luka Dončić. Kaj naj bi na to dan pozneje rekli Francozi? Prvi zvezdnik slovenke košarke je v zadnji tekmi skupinskega dela dosegel kar 47 točk. Dodal je še 7 skokov in 5 asistenc. Za zmago Slovenije z rezultatom 88:82 in prvo mesto v kölnski skupini B, kar prinaša nekoliko lažji razpored v  izločilnem delu v Berlinu. Na poti do nemške prestolnice bodo lahko Aleksander Sekulić v miru strnili misli. In imeli tudi nekaj počitka po hudi drami proti Franciji.

”Ko nimamo prave želje, imamo težave. Če pa imamo energijo in si pomagamo, smo nezaustavljivi. Da, pridejo napake. A gremo naprej. Tako kot danes. Pomembna tekma, pomembna zmaga. Zdaj je videti tako, da je bil tudi poraz proti BiH za nekaj dober,” je po tekmi dejal Goran Dragić, ki je igral skoraj 40 minut in prispeval pomembnih 14 točk. Komentiral je tudi predstavo Dončića. ”Odličen je. A tudi ostali so prispevali svoje delež. Tudi takšen, ki ga ni videti v statistiki,” je dejal kapetan.

Prve hladne prhe je bilo dobrih tisoč slovenskih navijačev v Kölnu deležnih že pred tekmo, ob pogledu na rezervno klop, na kateri je s poškodovanim gležnjem v oblačilih za prosti čas sedel Mike Tobey. Poškodba ameriškega centra, za katerega v štabu verjamejo, da bo nared do osmine finala, je vnovič osvetlila tudi oblikovanje reprezentančnega seznama, s katerega je predhodno odpadlo več visokih mlajših košarkarjev, obdržalo pa se je kar pet organizatorjev igre, kot zadnji Luka Rupnik.

Dončić
Foto: FIBA

V ogenj je bil sprva pod koš potisnjen Žiga Dimec, precej bolj obrambno učinkovita pa je bila nižja peterka, v kateri se je z neizmerno borbenostjo izkazal srčni Edo Murić. Tako so Slovencem več težav od visokih igralcev povzročali strelci z razdalje. Sprva predvsem kapetan Evan Fournier. Po njegovi zaslugi je Francija povedla s 4:0 in na polovici prve četrtine vodila z rezultatom 14:3. Šele takrat je Sekulićeva četa vzpostavila ravnotežje, predvsem pa je pokazala več energije in gibljivosti.

Po uvodnem zaostanku se je ogrel tudi Luka Dončić, ki je nato uprizoril svoj najboljših 15 reprezentančnih minut. Ljubljanski čarovnik je zadeval z vseh položajev, prodiral pod koš, ”vrtel” svoje čuvaje, podajal … Slovenijo je vrnil v igro in tehtnico nagnil na nasprotno stran (največja prednost 5 točk, 29:24). Dončić je do 20. minute pri 67-odstotnem metu dosegel neverjetnih 27 točk (soigralci skupaj 15). Zaustavil ga je šele komolec Vincenta Poriera. Po grobem udarcu v glavo (ob skoku) je slovenski zvezdnik namreč padel kot pokošen, tako da je okrvavljen predčasno odkorakal v slačilnico.

Foto: N.Z./N1

Ko je nekaj minut pred začetkom drugega polčasa pritekel na parket, je bil deležen glasnega aplavza in ovacij. Kot v nadaljevanju, ko je še naprej paral francosko mrežico (10 točk v tretji četrtini). Slovenijo je tako ohranjal v ugodnem položaju. Po trojki Eda Murića v 25. minuti je prednost znašala šest točk (56:50), a so Francozi z nekaj več napadalne raznolikosti do začetka zadnje četrtine izenačili (64:64).

Odločen začetek zadnje četrtine je nakazoval, da evropskim prvakom v skorajda fanatično borbenosti niso pošle moči. LD 77 je nadaljeval s svojo nezemeljsko predstavo. Svoje so prispevali še ostali. Tudi vidno zagnani Goran Dragić, ki je sklenil delni rezultat 13:3 za okroglo vodstvo deset minut pred koncem tekme (80:70). Dodatno prednost so Slovenci iskali v metih za tri točke, vendar so bili sila nenatančni, tekmeci pa so medtem prestavili v višjo prestavo in v štirih minutah izenačili (82:82). Odgovorila sta G. Dragić in Čančar, tako da je 45 sekund pred koncem Slovenija vodila s štirimi točkami prednosti (86:82). V končnici ”petelini” niso našli rešitve. Z obrabno akcijo za piko na i se je izkazal še Zoran Dragić.

Mike Tobey tokrat ni mogel pomagati soigralcem. Foto: FIBA

“Užitek je voditi ekipo na takšni tekmi. Priznam, da sem se je malce bal, saj smo imeli le 18 ur časa za regeneracijo in pripravo. Začeli smo počasi. Pričakovano. A odgovor je bil izjemen. Ta ekipa je odigrala tako, da sem lahko le ponosen. Luka? Tako nas je razvadil, da se nam to zdi normalno. Pa ni. Izpostaviti pa gre tudi vse ostale. Murića, Dragića, Dimca … Vsi mu pomagajo. Imamo ekipo,” je bil po zmagi ponosen selektor Sekulić.

Slovenija : Francija 88:82

Dvorana Lanxess, gledalcev 13.500, sodniki: Glišić (Srbija), Ciulin (Romunija), Porsanidis (Grčija).
Slovenija: G. Dragić 14 (2:2), Prepelič 2, Murić 9 (1:3), Blažič 4 (4:4), Z. Dragić 6, Čančar 6 (2:2), Dončić 47 (11:12).
Francija: Okobo 11, M’Baye 13, Luwawu-Cabarrot 2, Heurtel 10 (1:1), Fournier 15 (2:3), Poirier 2 (2:2), Tarpey 8 (2:2), Gobert 19 (1:4), Fall 2.
Prosti meti: Slovenija 20:23, Francija 8:12.
Met za dve točki: Slovenija 22:34, Francija 22:31.
Met za tri točke: Slovenija 8:27 (Dončić 6, Murić 2), Francija 10:30 (Okobo 3, M’Baye 3, Tarpey 2, Fournier, Heurtel).
Skoki: Slovenija 30 (25 + 5), Francija 30 (25 + 5).
Osebne napake: Slovenija 16, Francija 24.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje