Dončić na francosko revolucijo odgovoril z rekordom

Eurobasket 2022 7. Sep 202219:36 > 20:17
dončić
Foto: N.Z./N1

Luka Dončić je na tekmi proti Franciji naravnost blestel, francoski košarkarji pa so iskali različne načine, kako bi zaustavili slovenskega zvezdnika. Na koncu so prišli do ugotovitve, da je edini način, kako preprečiti Dončiću, da še naprej dosega točke, tako da ga enostavno izločijo iz igre. Vendar tudi grobi prekrški niso ustavili enega najboljših košarkarjev na svetu, ki je Francozom na koncu nasul kar 47 točk, kar je najboljši slovenski strelski izkupiček na EuroBasketu.

Luka Dončić je ob koncu prvega polčasa prejel hud udarec v glavo, zaradi katerega je bil okrvavljen primoran zapustiti igrišče. Na srečo vseh slovenskih navijačev, se je slovenski zvezdnik v drugem polčasu vrnil na parket in še naprej blestel ter do konca srečanja nasul kar 47 točk (9/12 za dve, 6/11 za tri, 11/12 prosti meti), kar je drugi najboljši strelski izkupiček vseh časov na EuroBasketu (pred njim je le verjetno neulovljivi Eddy Terrace, ki je davnega leta 1957 Albaniji nasul 63 točk).

Toda kljub temu to ne spremeni dejstva, da sodniki na tem prvenstvu niso na najvišjem nivoju, posledično pa vidimo številne napake. Evropsko košarkarsko prvenstvo je namreč naslednje veliko reprezentančno tekmovanje v nizu, na katerem pravice ne delijo najboljši sodniki. Med Evroligo in Fibo namreč še naprej zeva globok prepad, najbolj priznani sodniki pa so pristali na evroligaški strani.

Že v ponedeljek je prav na temo sodnikov na kratko spregovoril tudi Dončić. “Sami vidite vse težave. Tega je veliko. Fiba bi morala ukrepati,” je dejal košarkar, ki je sicer znan po – pogosto kar pretiranem – ukvarjanju s sodniki. Tokrat ima kar nekaj somišljenikov. Med košarkarji, trenerji, navijači … A s tako izjemnimi predstavami slovenske izbrane vrste tudi sodniške napake ne zmorejo ogroziti končnega zmagoslavja.

Dončićeva bitka s Francozi

Foto: N.Z./N1
Foto: N.Z./N1
Foto: N.Z./N1
Foto: FIBA
dončić dončić
Foto: N.Z./N1
Foto: N.Z./N1
Dončić Dončić
Foto: FIBA
Dončić Dončić
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Foto: N.Z./N1
Foto: N.Z./N1