V pričakovanju odgovora slovenskih košarkarjev

Eurobasket 2022 29. Avg 202214:36 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Košarkarji slovenske izbrane vrste so se prvič po 1. marcu v nov dan znova prebudili po porazu. Če štejemo tekme, na katerih sta zaigrala tako Luka Dončić kot Goran Dragić, je bilo obdobje brez poraza še precej daljše. Po zaušnici v Münchnu so Slovenci v en glas zatrjevali, da gre za trenutek streznitve, ki je prišel še pravočasno - pred evropskim prvenstvom.

Goran Dragić in Luka Dončić sta kot soigralca na uradnih tekmah vpisala šele prvi poraz. Pred petimi leti sta zabeležila devet zaporednih zmag na EuroBasketu 2017, ki je Slovenijo popeljal do zlate medalje, dodatne tri zmage sta dodala letos v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Že ta podatek dovolj zgovorno priča o kakovosti slovenske izbrane vrste, ko moči združita oba največja zvezdnika, ki ju premore dežela s sončne strani Alp. Dovoljšen razlog, da še ni čas za preplah.

“Upajmo, da nas bo to zbudilo in bomo čez tri dni prikazali povsem drugačno igro,” je pred uvodnim obračunom na EuroBasketu – 1. septembra se bo Slovenija pomerila z Litvo – dejal vedno borbeni Jaka Blažič, ki je tako nekako povzel besede vseh soigralcev in selektorja.

Foto: Guliverimage

Pravočasno opozorilo

Kot bi se preprosto morala zgoditi “tista” tekma, ki vrne prepotrebno mero skromnosti in moštvo vrne na realna tla. Kot se je leta 2017 pred zgodovinskim pohodom do evropskega naslova zgodil v Izraelu, kjer sta Luka in Goran sicer do Münchna izgubila zadnjič, a takrat na neuradni tekmi. Šlo je za pripravljalni turnir, na katerem sta mero Slovencem vzeli izbrani vrsti Izraela in Turčije. Tokrat je šlo za precej pomembnejši obračun kvalifikacij za SP 2023.

Na tej točki velja dodati, da je FIBA z letošnjim razporedom močno otežila predvsem delo selektorjev. Ne le, da sta dve tekmi kvalifikacij uvrščeni neposredno pred EuroBasketom in tako ekipa niti še ni bila dokončno selekcionirana na končnih 12 potnikov v Köln, oteženo je bilo tudi tempiranje forme. Reprezentanca naj bi ritem igre stopnjevala skozi prvenstvo, medtem ko je kvalifikacijska tekma narekovala, da so na najvišji stopnji pripravljenosti že celo nekaj dni pred začetkom bojev. So nemara Slovenci počeli prav to, da so se morda že nekoliko prehitro ozrli v Köln in München vzeli preveč ležerno? Odgovor bomo dobili že zelo kmalu.

“Običajno dosegamo okoli sto točk, tokrat smo jih dali 71. Narobe je šlo vse, kar je lahko. Prikazali smo najslabšo predstavo v zadnjih dveh poletjih. Gremo naprej. Zagotovo bomo zelo resno vzeli to zadevo, se pogovorili s fanti, analizirali, kje smo zgrešili, čeprav vemo, kaj je bil glavni razlog,” je nadaljeval Blažič. Govoril je seveda predvsem o odnosu in z njim povezani energiji, ki je na parketu dvorane Audi Dome preprosto ni bilo.

Rasti iz dneva v dan

“Lahko sprejmeš poraz, če igraš na pravi način, a na tej tekmi res nismo prikazali najboljšega obraza. Niti blizu. Veliko stvari moramo popraviti. Niti ne gre za izvedbo, zgrešeni meti se dogajajo, nismo igrali naše igre in jim prepustili, da so diktirali tempo,” je bil brez dlake na jeziku tudi Mike Tobey, ob Dončiću edini z dvomestnim številom točk.

Foto: FIBA

Da smo izgubili pomembno tekmo, a se je po drugi strani to moralo  zgoditi pred evropskim prvenstvom, če želimo biti uspešni, je razmišljal selektor Aleksander Sekulić. To miselnost delijo vsi v reprezentanci, ponovil jo je tudi Blažič: “To je za nas trenutek streznitve. Na prvenstvu gremo pa tekmo po tekmo. Ne bomo gledali na pokal, ki vemo, da ga vsi pričakujejo. Prvenstvo bo težko, moramo rasti iz dneva v dan.”

Vemo, kakšni so športniki in da dodatno motivacijo iščejo v podrobnostih. Po neverjetnih “malih vojnah”, ki jih ustvarja znotraj vsake tekme, je dobro poznan predvsem Dončić. Tokratni poraz je Sloveniji zagotovo v glasno in jasno opozorilo, da brez sto odstotnega pristopa niso nepremagljivi. Priložnost za maščevanje Nemcem pa bo prišla že zelo kmalu. Z enim od štirih gostiteljev EuroBasketa se bodo znova pomerili že 6. septembra.

Vrhunci tekme Nemčija – Slovenija:

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, ob 17.15: Slovenija – Litva

Sobota, 3. september, ob 20.30: Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september, ob 17.45: Slovenija – BiH

Torek, 6. september, ob 20.30: Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september, ob 17.15: Francija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!