Olimpija ubranila naslov v alpski hokejski ligi!

Hokej 24. Apr 202120:30 > 23:38 0 komentarjev
Olimpija
Olimpija je s 3:0 v seriji premagala Asiago in ubranila naslov. Foto: Eva Brili Grebenar / HK Olimpija

Hokejisti ljubljanske Olimpije so v Tivoliju na tretji finalni tekmi alpske lige še tretjič premagali Asiago in pred selitvijo v ligo ICEHL ubranili naslov najboljšega. Zmaji na domačem ledu italijanskim prvakom niso pustili nobenih možnosti (4:1).

Hokejisti Olimpije so po četrtkovi zmagi v podaljšku na gostovanju v Asiagu (3:2) v Ljubljano pripotovali odločeni, da že danes odločijo serijo in ubranijo naslov iz leta 2019 v alpski hokejski ligi, kar bi jim uspelo kot prvemu moštvu v tem tekmovanju.

Zmaji so s takšnim tempom začeli današnjo tekmo in v prvih dvajsetih minutah nadigrali goste iz Italije (razmerje v strelih 9:4). Pri Asiagu je bil v peti minuti kot prvi na tekmi izključen Stefano Marchetti, a si domači pravih priložnosti, razen Anžeta Ropreta, čigar strel je bil lahek plen za gostujočega vratarja Gianluco Vallinija, niso ustvarili. Igra je v prvih desetih minutah potekala večinoma v tretjini gostov, premoč domačih v igri pet na pet pa je v 11. minuti kronal Marc Olivier Vallerand, ki je po napaki igralcev Asiaga na desni strani napadalne tretjine lepo preigral še enega gostujočega branilca in s strelom pod prečko popeljal Olimpijo v vodstvo.

V drugi tretjini se je tekma razživela. Olimpija je še naprej prevladovala, v 24. minuti je Nik Simšič lepo prodrl po desni strani, a streljal mimo daljše vratnice Vallinija. Minuto kasneje je do strela po napaki italijanskih branilcev prišel še Ropret, a je Vallini njegov strel ujel. Na drugi strani je Asiago zapretil v 26. minuti, ko je z modre črte poizkušal Alexander Gellert, toda domači vratar Paavo Hölsä je dobro posredoval. Na polovici rednega dela tekme je Olimpija Asiago stisnila v obrambno tretjino, streli so se vrstili z vseh strani, a Nejc Brus, Ropret in Žiga Pešut niso bili uspešni. V 32. minuti se je član četrtega napada Martin Bohinc zaletel v Vallinija, med igralci je bilo nekaj vroče krvi, a so sodniki hitro posredovali.

V 33. minuti pa je Olimpija povedla z 2:0. Juuso Pulli je iz bližine preizkusil Vallinija, ta je plošček odbil, a le do kapetana domačih Žige Panceta, ki je z leve strani zadel med nogama vratarja Asiaga za udobnejšo prednost. Rumeno-rdeči so nato pokazali nekaj več motiva v napadu, v 35. minuti je z modre črte poizkusil Francesco Forte, minuto kasneje še Enrico Miglioranzi, toda branilci zmajev so še naprej odlično delovali v obrambi, kjer gostom niso dovolili do veliko odbitih ploščkov. Konec tretjine sta zaznamovali dve izključitvi pri Asiagu – v 37. je dve minuti na hladnem preživel Michele Stevan, a Olimpija številčne prednosti ni izkoristila. 15 sekund pred koncem drugega dela pa je bil zaradi udarca s palico kaznovan še Simone Olivero, Olimpija je tako tretjo tretjino začela z igralcem več.

Zmaji kljub pritisku na začetku zadnje tretjine (Vallini je posredoval celo tako, da se je cel ulegel na led in plošček) niso izkoristili igre petim proti štirim. Asiago je začel nizati nevarnejše napade, a noben od njih ni zares ogrozil vratarja Hölsäja. So pa zato zmaji zelo hitro odgovorili z novim zadetkom. Ob izključitvi Daniela Mantenuta je Ropret na desni strani lepo zaposlil Aleša Mušiča, ta je neovirano zadrsal pred vrata, podal v sredino, kjer je s strelom iz prve zadel Žiga Pešut, Vallini je bil nemočen.

Toda aktualni italijanski prvaki se niso predali, v 51. minuti je z leve strani po napaki obrambe Ljubljančanov in po podaji Mattea Tessarija na 3:1 znižal Daniel Mantenuto. Gostje so začutili priložnost in silovito pritisnili, kar je s pol minute odmora skušal prekiniti domači trener Raimo Summanen. Dodaten pritisk je prinesla izključitev Pešuta, ki je grobo igral ob ogradi, potem ko sodniki na nasprotni strani niso piskali prekrška nad Tadejem Čimžarjem. Olimpija je trpela, Asiago je prek Michela Marchettija imel priložnost za dodatno znižanje, a je Hölsä dobro posredoval. Na drugi strani sta Simšič in Mark Sever izpeljala napad celo ob igralcu manj, a je zadnji streljal mimo vrat.

Drugi gol Asiaga je visel v zraku, gostujoči trener pa je že več kot štiri minute pred koncem iz vrat potegnil Vallinija. To se mu je maščevalo, saj je Pance ukradel plošček na sredini igrišča ter z desne strani, skoraj iz mrtvega kota, zadel v prazno mrežo in dokončno odločil zmagovalca tekme ter tudi celotne serije. Kapetan je dosegel drugi gol na tej tekmi, skupno devetega v letošnji končnici. Slavje na domači klopi se je ob ubranitvi naslova lahko začelo.

Finale alpske lige

Olimpija – Asiago (1:0, 1:0, 2:1 ) 4:1  3:0

Vallerand 11., Pance 33., 57., Pešut 45.; Mantenuto 51.

V odebeljenem tisku je končni izid v seriji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!