Jeseničane po porazu boli način, sezona vseeno uspešna

Alpska liga 20. Apr 20229:00 > 18:01 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Poraz v finalu je vselej boleč. Še bolj boleč pa je poraz na odločilni tekmi finalne serije, ki ti ga tekmec zada z golom, ko si z mislimi že v podaljšku. To se je hokejistom Jesenic zgodilo sinoči, ko so v finalu alpske lige v Asiagu klonili le 90 sekund pred dodatnim časom.

Serija preobratov, zasukov in malenkosti se je včeraj zvečer končala s slavjem Italijanom. Za varovance slovitega Toma Barrassa je to drugo slavje v drugem kakovostnem regionalnem tekmovanju, Asiago je ponovil uspeh iz leta 2018.

Svojo kožo pa so tudi na peti tekmi drago prodali Jeseničani. V prvem finalu lige AHL so jasno upali na dvig lovorike, ki pa jim ga je z golom poldrugo minuto pred koncem preprečil Giordano Finoro. Na desni strani je izkoristil nezbranost dveh branilcev, zadrsal za gol, obenem pa plošček porinil do noge Oscarja Fröberga, od koder se je odbil v mrežo. Slavje v dvorani Odegar se je lahko začelo.

Asiago se veseli druge lovorike v AHL.

Po nekaj dneh bo prisoten tudi ponos

Miha Logar.

“Ne vem, kaj naj rečem. Po takih tekmah je težko kaj reči. Premalo smo bili učinkoviti, tako kot že na prejšnjem srečanju. Težko je slaviti le z enim golom, sploh v finalu. Tekmeci so pritiskali, na koncu pa malce srečen gol. Morda bi se lahko odbil tudi nam, a nimamo kaj. Po takšni tekmi je vselej prisotno razočaranje, a ko bomo čez čas pogledali nazaj, bomo lahko na to sezono pogledali z dvignjeno glavo,” je tekmo v Vicenzi kratko in jedrnato ocenil branilec železarjev Miha Logar.

Po izjavi sodeč je način bolj od samega poraza bolel tudi izkušenega Saša Rajsarja. Ta je bil z Olimpijo leta 2019 prvak v alpski ligi, tokrat je domov prišel s srebrno kolajno.

“Nikoli ni lepo biti drugi, sploh če izgubiš odločilno tekmo. Če smo realni, je imel Asiago ves čas pobudo v igri, a ne zmaga vedno boljši. Tokrat žal je. Imeli svoje priložnosti, sploh tisto vratnico. Težko je priti tako daleč, že doma smo imeli zaključni plošček, a ga nismo izkoristili. Seveda je grenak priokus, a se bomo iz tega kaj naučili. Smo tudi mi pokazali dobro igro. Tako blizu, a tako daleč,” je dejal 33-letni Jeseničan.

Ob začetku priprav bi to vsi sprejeli

Dolgoletni član zagrebškega Medveščaka je priznal, da vratarju Fröbergu, ki je Jesenice skozi celoten finale nemalokrat rešil pred prejetim golom, ne morejo nič zameriti. Kljub temu pa je bil v Podmežakli v primerjavi s prejšnjimi leti narejen korak naprej.

“Če si v finalu, nikoli ne moreš oceniti, da je slabo. Pred sezono bi vsi vzeli, če bi nam kdo ponudil peto odločilno tekmo v finalu. Zdaj je grenek priokus, a povejte mi ekipo, ki 1. avgusta ne bi podpisala uvrstitve v finale,” je še pripomnil starejši od bratov Rajsar.

Sašo Rajsar bi pred sezono takoj sprejel nastop v finalu.

Razočaranje ne zamegli dobrega dela

V svojem umirjenem tonu pa je novinarske obveznosti opravil tudi trener Jesenic Nik Zupančič.

“Zmanjkalo je mogoče malce športne sreče, a to si moraš tudi zaslužiti. Za nami je še ena tekma, ki je bila zelo izenačena, odločale so malenkosti. V obrambni tretjini smo naredili majhno napako, prejeli zadetek, a se zelo hitro vrnili. Od takrat naprej smo igrali bolje, nismo toliko trpeli v obrambi. Ustvarili smo si dovolj priložnosti, da bi povedli z golom ali celo dvema. Če bi nam to uspelo, bi šla tekma v drugo smer,” je ponudil realen pogled na srečanje.

O morebitnih ‘če-jih’ ni želel razpredati. “Asiago je iz nenavadne akcije dosegel zadetek. Bili smo malce prekratki, a sem fantom čestital za borbenost. Nikomur nimam kaj za očitati, skozi celo sezono so pokazali, da so napredovali in zasluženo nastopali v tem finalu. Smo razočarani, a ko bomo strnili misli čez nekaj dni, bomo lahko ponosni na tole sezono v alpski ligi. Zadovoljen sem z delom vodstva, štaba in igralcev. V veselje mi je bilo delati na Jesenicah v tej sezoni,” se je ozrl na prvo leto najnovejšega mandata službovanja na Gorenjskem. V finalu so po njegovem mnenju pretehtale izkušnje Asiagovih igralcev, a kljub porazu je sezono ocenil kot uspešno.

Za Nikom Zupančičem je, po njegovih besedah, uspešna sezona na Jesenicah.

Z nastopi Jesenic se je slovenska hokejska klubska sezona tudi uradno zaključila. Pogled je že usmerjen v izbrano vrsto, ki se v teh dneh mudi na Madžarskem in Slovaškem na prijateljskih tekmah, od 3. do 8. maja pa jo v Tivoliju čaka svetovno prvenstvo skupine A, divizije I.

“Zelo težak poraz, razočaranje je seveda veliko. Ni lahko izgubiti odločilne tekme finala, na žalost se je razpletlo,  kot se je. v tem trenutku je težko reči, kaj je šlo narobe. Generalno gledano smo bili premalo uspešni, odločale pa so malenkosti. Zdaj je težko najti pozitivne besede, kar je normalno. Glave so razgrete in pod vtisom zadnjega poraza, vendar lahko rečem, da sem kljub vsemu ponosen na vse fante in vesel, da sem bil del te uspešne zgodbe. Ko se bodo glave ohladile in bomo pogledali nazaj, sem prepričan, da bomo z doseženim v letošnji sezoni lahko zelo zadovoljni. V tem trenutku pa boli in mora boleti,” je takoj po tekmi dejal najboljši posameznik letošnje jeseniške sezone Eric Pance.