Brez faktorja presenečenja, a cilji niso zato nič manjši

Hokej 16. Sep 202215:27 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Po 158 dneh čakanja, kolikor je minilo od zadnje tekme finala v sezoni 2021/22, se danes na sceno vrača razširjeno avstrijsko državno prvenstvo. V ligi ICE bo tudi v tem tekmovalnem letu edina slovenska predstavnica ljubljanska Olimpija, ki jo po štirih tekmah v ligi prvakov uvod v sezono zaradi izstopa Bratislave čaka v nedeljo z gostovanjem pri Bolzanu.

Čeprav pogled na tekmovalni spored nove sezone nekdanje lige EBEL razkriva nekaj sprememb, pa te vendarle ne bodo velikanske. Tako kot lani v odprtem avstrijskem prvenstvu nastopa 13 ekip iz štirih (lani petih) držav. Po slovesu Znojma in Dornbirna zaradi finančnih težav sta novinca Pioneers Vorarlbers, sicer projekt kluba Feldkirch, in lanski zmagovalec alpske lige Asiago.

Po lanskem predčasnem koncu sezone zaradi dveh tragičnih smrti znotraj kluba se je za kratek čas med 14-erico vrnila Bratislava, a poleti dokončno odpovedala tekmovanje. V igri za vstop v ICEHL so bile tudi Sij Acroni Jesenice, a so v Zgornjesavski dolini ocenili, da finančno še niso sposobni zagotoviti stabilnega sodelovanja v najmočnejši ligi v regiji.

V družbi Italijanov, Madžarov in Avstrijcev bo tako še drugo leto zapored od Slovencev nastopala le ljubljanska Olimpija. Hokejisti iz Tivolija so se lani po štirih letih premora in pod drugim pravnim imenom vrnili v tekmovanje in prijetno presenetili. Po odličnem začetku sezone, ko so jih tekmeci večinoma podcenjevali, zmaji pa so bili izvrstno fizično pripravljeni, so 52 dni celo vodili na lestvici.

Po nekoliko bolj kriznem decembru in januarju so redni del sezone končali kot šesti na lestvici in se direktno uvrstili v končnico. Že to je bil za Ljubljančane izvrsten uspeh, odlično pa so se upirali tudi v četrtfinalu proti favoriziranemu Beljaku, ki je v polfinale napredoval šele po sedmih tekmah.

Foto: Aleš Fevžer

Letos so cilji podobni. Najprej končnica, nato pa naprej. “Osebni cilj je, da smo deset krogov do konca v igri za končnico. Če se uvrstimo vanjo tudi prek pre-playoffa, podpišem takoj. Ker v končnici bo pa ta ekipa močna. Tekom sezone pričakujem več vzponov in padcev kot lani,” je dejal trener Olimpije Mitja Šivic, ki pričakuje težko sezono, iskreno pa ne pričakuje tako dobrega starta kot lani.

“Zdi se mi, da smo boljši in hitrejši kot lani. Smo tudi mladi, kar verjetno pomeni, da imamo več želje in entuziazma. A po drugi strani bodo drugi še bolje pripravljeni na nas, saj imamo tarčo na hrbtu.”

Liga prvakov je lahko dvorezen meč

Igralska ekipa Olimpije je sicer doživela kar nekaj sprememb, saj se je poslovilo kar 12 igralcev, novincev pa je v garderobi skupaj z mladinci iz zaloške Slavije kar 11. A novi in stari obrazi so se v garderobi že dodobra spoznali, saj so sezono začeli že v začetku septembra. Zeleno-beli so namreč ob koncu lanske sezone dobili posebno povabilo v elitno ligo prvakov, kjer so že odigrali štiri tekme skupinskega dela, sicer vse štiri izgubili, a vseeno pustili dober vtis.

Ekipa HK SŽ Olimpije v sezoni 2022/23:

Vratarji: Žan Us, Anthony Morrone, Luka Kolin

Branilci: Carl Neill, Kristjan Čepon, Mark Čepon, Joona Erving, Aljoša Crnovič, Aleksandar Magovac, Tine Klofutar, Nejc Stojan

Napadalci: Marc Olivier Vallerand, Chris Dodero, Joseph Garreffa, Žiga Pance, Nik Simšič, Miha Zajc, Tadej Čimžar, Gregor Koblar, Luka Kalan, Rok Kapel, Jaka Sodja, Jaka Šturm

Mladinci: Gregor Žeželj, Žiga Mehle, Miha Beričič, Tian Hebar, Urban Podrekar

Odšli: Paavo Hölsä, Wade Murphy, Bastien Maia, Blaž Tomaževič, Žan Jezovšek, Sebastien Piche, Miha Logar, Mitja Robar, Miha Štebih, Guillaume Leclerc, Anže Ropret, Aleš Mušič

Šivica veseli, da so na igro pripravljeni vsi hokejisti z izjemo Mihe Zajca, ki pa se tudi počasi vrača. Ali strateg zmajev pripravlja kakšno presenečenje za tekmece?

“Hokej ni šport kot nogomet, ko greš iz enega sistema v drug. Prilagajaš se v tekmi sami. Ko poskušaš ekipo zbuditi. Vemo, kako moramo igrati s ploščkom in brez njega. Glede tega smo veliko boljši kot lani. Upam, da fantje ne bodo preveč razmišljali, ampak bodo igrali tekoče. Je pa pred nami zelo zahteven začetek. Bolzano z novim trenerjem, Fehervar, ki smo ga sicer premagali v predsezoni, KAC doma … Kar se tiče obrambe, odnosa in priprave, smo pripravljeni,” je še dodal Šivic.

Foto: Uroš Skaza

Bolj kot rezultati in položaj na lestvici med sezono pa ga zanima napredek. “Naš fokus je na dobrem delu, da pridemo na led in se skušamo izboljšati. Sezona je maraton, tek na dolge proge. Glede navijačev si pa želim, da bodo imeli dovolj potrpljenja z nami, kot lani,” je še zaključil nekdanji hokejist, ki se na klopi Ljubljančanov podaja v drugo sezono.

Da letos ne bo faktorja presenečenja, se zaveda tudi napadalec Gregor Koblar: “Obeta se težja sezona, saj nas bodo tekmeci videli kot težkega nasprotnika. Vedo, da borbamo in drsamo do konca. Osebno si želim ponoviti lansko sezoni in še kaj dodati. Naša največja prednost bo, tako kot lani, igranje s štirimi napadi skozi celo leto. Tekme v ligi prvakov so nam kljub štirim porazom veliko dale.”

Foto: Uroš Skaza

“Veliko smo se naučili, veliko smo drsali. Za nami je super izkušnja, za uvod v sezono je bilo dobro, da smo začeli na višjem nivoju. Presenečenje ne moremo biti več. Cilji so enaki, v sezono gremo enako kot lani – po zmago na vsaki tekmi. Delujemo homogeno in imamo super vzdušje,” pa je dodal Tadej Čimžar. 

Dva dni zamude

Prvi krog nove sezone se začenja že danes. Naslov branijo Salzburžani, ki so bili lani daleč najboljša ekipa prvenstva, v finalu so s 4:0 ugnali madžarski Fehervar. Ljubljančani bi morali za uvod igrati z Bratislavo, a po izstopu Slovakov, so zmaji za uvod prosti. Prva tekma jih tako v okviru drugega kroga čaka v nedeljo v Bolzanu. Tudi sicer bo začetek sezone zelo zahteven, saj bodo na prvih desetih tekmah kar sedemkrat igrali v gosteh. Prva domača tekma bo v nedeljo, 25. septembra, ko pod Rožnik prihaja celovški KAC.

Brez sprememb

Tekmovalni sistem v letošnji sezoni lige ICE ostaja enak kot v lanski. Vsaka ekipa bo z vsakim tekmecem igrala dvakrat doma in v gosteh. Po 364 tekmah, če ne bo odpovedi zaradi pandemije (igralni dnevi ostajajo torek, petek in nedelja), se bo končal redni del.

Prvih šest moštev se bo neposredno uvrstilo v končnico, naslednje štiri pa čaka dodaten obračun za zadnji dve mesti. Sedmi si bo za tekmeca izbral devetega ali desetega, osmi bo igral s preostalim. Ko bo znana osmerica, si bodo prve tri ekipe lestvice izbrale četrtfinalnega nasprotnika, četrta bo dobila preostalo moštvo. V četrtfinalu, polfinalu in finalu bo serija trajala do štirih zmag ene ekipe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!