Jesenice in Olimpija s skupno prihodnostjo?

Foto: Aleš Fevžer

Na Jesenicah obeležujejo poseben mejnik. Na današnji dan tamkajšnji hokejski klub praznuje 75. rojstni dan, kar so v vodstvu železarjev izkoristili za novinarsko konferenco, na kateri so analizirali dosedanji potek sezone, ob tem pa pogled usmerili v prihodnost, ki že naslednji teden prinaša finale državnega prvenstva.

Pisal se je 6. januar 1948, ko so v okviru Športnega društva Jožeta Gregorčiča ustanovili hokejsko drsalni klub. Ta je v 75 letih delovanja zbral 36 naslovov državnih prvakov, od tega 13 v samostojni Sloveniji. Lov na 14. zvezdico bodo železarji pričeli že prihodnji torek, ko jih čaka prva tekma državnega prvenstva proti večnim rivalom iz Ljubljane, v seriji na dve zmagi bo tekma še v petek, 13. januarja, v Podmežakli in morebitna tretja v nedeljo, 15. januarja, v Tivoliju.

Spored finala državnega prvenstva:

Torek, 10. januar:

18.30 Olimpija – Jesenice / prva tekma

Petek, 13. januar:

18.00 Jesenice – Olimpija / druga tekma

Nedelja, 15. januar:

Olimpija – Jesenice / morebitna tretja tekma

Ob posebnem jubileju, ki sovpada tudi z včerajšnjim koncem rednega dela alpske lige, v katerem so bili rdeči oklepniki prepričljivo najboljši, so vodilni možje jeseniškega kluba organizirali druženje z mediji.

Foto: Sportklub

Predsednik hokejskega kluba, po novembrskih lokalnih volitvah pa tudi župan Jesenic, Peter Bohinec je skupaj z direktorjem kluba Anžetom Pogačarjem izrazil zadovoljstvo nad zaenkrat prikazanim. Pogačar je kot črno piko izpostavil manjši obisk od minulih let in ob tem opozoril, da se s tem problemom na ravni tekmovanja ubada celotna alpska liga.

Jeseničani so v alpski ligi sicer zanesljivo osvojili prvo mesto v rednem delu, na 27 tekmah so zbrali kar 24 zmag (75 točk) in si zagotovili najboljši položaj pred začetkom drugega dela – master rounda. V njem se bodo na osmih tekmah dvokrožnega sistema merili za čim boljše izhodišče pred končnico, njihovi tekmeci pa bodo Unterland Cavaliers, Red Bull Salzburg Juniors, Cortina in Ritten. Prva tekma v nadaljevanju jih čaka 19. januarja, razpored obračunov pa še ni znan.

“Rezultati govorijo sami zase. Izgubili smo le tri tekme v celotni sezoni, še posebej pa me navdušuje povprečje prejetih golov, ki se vrti okrog 1,1 gola na tekmo. To je zelo težko doseči, je pa to dokaz, da ima naša igra rdečo nit. Moja filozofija je, da je treba imeti v obrambi dobre temelje, posledično pa smo bili tudi v napadu učinkoviti. Veliko rezerve imamo pri igri z igralcem več. V končnici pričakujemo drugačen hokej, a me ni strah, da se bomo uspešno prilagodili,” je prvih nekaj mesecev videl trener Gaber Glavič.

Foto: Aleš Fevžer

Ta skupaj z ostalimi predstavniki Jesenic ni zadovoljen s sistemom državnega prvenstva, ki finale z Olimpijo prinaša že v sredini januarja na le dve zmagi – vodstvo železarjev bi si želelo finale ob koncu sezone v seriji na štiri tekme. Kot je pojasnil Pogačar, je pri tem vztrajala Olimpija: “Ljubljančani so postavili pogoj – finale DP januarja ali pa ga ne bodo igrali. V dobro slovenskega hokeja smo popustili in pristali.”

Ne glede na dolžino in termin pa železarji vlogo favorita prepuščajo ljubljanskim večnim rivalom, a v tekme ne bodo šli z belo zastavo. Želijo si čim bolj polnih tribun na vseh tekmah, ob tem so svoje navijače podali k nakupu vstopnic (cena: 10 evrov) za edino tekmo na Gorenjskem, ki bo v petek, 13. januarja.

Prijava bo oddana na petek, 13. januarja

Ob posebnem jubileju je bil pogled usmerjen tudi v prihodnost. Po zaključku državnega prvenstva železarje torej čaka master round in končnica alpske lige, v kateri je osnovni cilj preboj v drugi zaporedni finale, nato pa osvojitev tekmovanja, kar se Jesenicam izmika že vse od pridružitve AHL.

Ob tem sta Pogačar in Bohinec potrdila, da želja Jeseničanov še naprej ostaja pridružitev najmočnejšemu tekmovanju v regiji, ligi ICE, v kateri nastopa tudi Olimpija. Prijave za naslednjo sezono se iztečejo v nedeljo, 15. januarja, Jeseničani pa so že preučili vse možnosti in se odločili za prijavo, da se v sezoni 2023/24 vrnejo v nekdanjo ligo EBEL. V njej so nastopali sezonah od 2006/07 do 2011/12, ko so kot drug pravni subjekt zaradi finančnih težav izstopili.

Komentari

Vaš komentar