Celje zajela nogometna evforija, padel bo rekord

Nogomet 25. Apr 202415:46 2 komentarja
NK Celje
Foto: Jure Banfi

Dvomov ni več, nedeljski derbi za prvaka med Celjem in Olimpijo bo lepo napolnil tribune celjskega stadiona Z'Dežele. Obeta se klubski rekord.

Celjskemu nogometnemu projektu, ki je klub iz knežjega mesta v le nekaj letih spremenil v dominantno silo slovenskega nogometa, smo v času vzpona v nogometni javnosti očitali le eno stvar. Da ni prebudil navijačev.

A to se očitno spreminja. Prihajajoča nedelja je namreč datum derbija za naslov državnega prvaka med vodilnim Celjem in drugouvrščeno Olimpijo, ki lahko že da odgovor na to, kdo si bo nadel krono najboljše ekipe v državi to sezono. Za ponovitev uspeha iz leta 2019/2020 grofom zadostuje že točka.

Skorajšnji veliki uspeh in njegovo slavje bosta na tribune stadiona Z’Dežele privabila precej, precej več gledalcev, kot je to v navadi v mestu ob Savinji. Zjutraj so Celjani, ki za tekmo pripravljajo tudi posebno koreografijo, sporočili, da je prodanih že 2000 vstopnic, do popoldneva pa je številka še močno narasla in se približuje številki 3.500.

NK Celje
(Na pol) prazne tribune stadiona Z’Dežele so očitno preteklost. Foto: Jure Banfi

Dvomov skorajda ni več, padel bo rekord

Povečan obisk na eni nasploh najtežje pričakovanih nogometnih tekem v Celju bržkone pomeni tudi to, da bo padel klubski rekord gledalcev na domači tekmi Celja v prvi ligi. Ta je za zdaj pri številki 4300, star pa je že več kot petnajst let! Takšno število navijačev se je namreč zbralo v 24. krogu sezone 2008/2009, ko je na stadionu Z’Dežele gostoval Maribor.

Zlatko Zahović
Sezona 2008/2009 bo v zgodovino zapisana kot začetek šampionske ere Zlatka Zahovića. Foto: Aleš Fežver

Štajerski derbi je bil takrat tudi izjemno pomembna tekma v boju za naslov, ki je na tribune celjskega stadiona privabila tudi množico mariborskih navijačev. Na tisti tekmi sicer posebnega razloga za zadovoljstvo ni imel nihče, saj se je dvoboj končal z 1:1. Goste je v prvem polčasu v vodstvo popeljal branilec Elvedin Džinić, za Celjane je v drugem polčasu izenačil Dario Biščan. So bili pa na koncu sezone toliko bolj zadovoljni Mariborčani, ki so v tej sezoni osvojili prvi naslov v eri Zlatka Zahovića in s tem začeli obdobje, ko so vijolice vladale slovenskemu nogometu.

Bo ogrožen tudi absolutni rekord?

Tekma med Celjem in Mariborom pa ni absolutni klubski rekord, ko gre za domače tekme grofov. Ta je trenutno namreč pri številki 5000, toliko navijačev pa se je zbralo julija 2015 na prvi tekmi kvalifikacij za ligo Evropa, ko je v knežjem mestu gostoval poljski Slask.

Celje-Slask
Celje-Slask. Foto: Aleš Fevžer

Gostje na takratni areni Petrol slavili z 1:0, skupno pa napredovali z izidom 4:1. Kot zanimivost, že na tisti tekmi je v majici grofov igral Gregor Bajde.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje