Ko nekdanji glavni pretepač postane sodnik

Hokej 30. Dec 202118:00 1 komentar
Boštjan Groznik je kot igralec vselej rad odvrgel rokavice. Foto: Martin Metelko

Navijači Olimpije se dobro spominjajo Boštjana Groznika. Postavni branilec je v nekdanji ligi EBEL za ljubljanski klub igral kar 10 sezon, v katerih je zbral 520 nastopov. Znan je bil predvsem po svojih boksarskih vložkih, po koncu igralske kariere pa se je preselil med sodnike.

Tisti, ki redno spremljajte hokej, ste na nekaterih tekmah zmajev v letošnji sezoni lige ICE v črno-belih dresih zagotovo opazili znan obraz. V zasedbi sodnikov, ki sodijo v razširjenem avstrijskem državnem prvenstvu je od septembra naprej redno tudi Boštjan Groznik.

Nekdanji branilec Olimpije se je namreč po zaključku igralske podal na sodniško pot. “Prijatelj in nekdanji soigralec Aleš Mušič (ta še vedno nastopa kot hokejist Ljubljančanov, op. p.) me je vprašal, če bi skupaj poskusila biti sodnika. Takoj mi je bilo všeč,” je pogovor za uradno spletno stran lige ICE začel Groznik.

Izkušnje iz nekdanjih časov zelo pomembne

39-letnik je razkril, da mu je bilo na začetku vseeno težko: “Igral sem hokej več kot 20 let, a nato enostavno nisem vedel, kam naj se kot sodnik postavim. Kot igralec temu nisem posvečal nikakršne pozornosti, v vlogi sodnika pa moraš imeti širši pogled na celotno ledeno ploskev. Rabil sem nekaj tekem, da sem se začel pravilno postavljati.”

Boštjan Groznik v sodniškem dresu. Foto: ICEHL

Pot ga je vodila od mladinskih lig in državnega prvenstva v Sloveniji, nato je priložnost dočakal tudi v alpski ligi. Priložnost za debi v najmočnejši ligi v regiji pa je dobil v lanski sezoni na srečanju med Salzburgom in Linzem. “Tega dne se še vedno spominjam. Bilo je lepo pozdraviti stare soigralce, Johna Huhgesa, J. P. Lamoureuxa in Briana Leblerja. Bili so presenečeni, a smo se povsem normalno pogovarjali,” je dodal kar 194 centimetrov visoki nekdanji hokejist.

Priznal je, da mu zelo prav pridejo izkušnje iz igralskih časov. Takrat je bil znan kot hokejist, ki se rad odvrgel rokavice in se s tekmecem pomeril s pestmi. V 10 sezonah je v nekdanji ligi EBEL zbral kar 721 kazenskih minut. “Točno vem, kam moram kot sodnik gledati. Tega sem navajen, saj sem bil tudi sam ‘težak’,” je zaključil Groza, kakršen vzdevek so mu nadeli navijači v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje